kAs-09 Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 Siemanko. Długo zastanawiałem się jaki typ roweru kupić. Po dużej selekcji pozostało mi wybrać pomiędzy rowerem szosowym a gravelem. Wybór padł na gravela Merida Silex 400. Trochę nim jeżdżę i generalnie to jeżdżę tylko po asfaltowych drogach... (co mnie trochę zaczęło irytować, że jednak nie wybrałem roweru szosowego). Jedyne co mogę zmienić, aby bardziej dostosować swojego Silexa 400 do dróg asfaltowych jest grubość opon. Obecnie posiadam opony o grubości 35mm. Jak myślicie jest sens iść w kierunku cieńszych opon np. 28mm ? Czy jest to przeskok warty zmiany? Macie jakieś podobne doświadczenie z moim dylematem? Pozdrawiam
nctrns Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 Ja kupiłem przełaja Merida Cyclocross. Prawie od początku jeżdżę na szosowych 28c. Zmiana oczywiście odczuwalna. Ale w twoim wypadku dochodzi jeszcze kwestia geometrii - na Sileksie jesteś trochę bardziej wyprostowany, więc demona prędkości i wyścigowej szosy z niego nie zrobisz. Ale za to jest wygodny .
JaW Opublikowano 20 Lipca 2019 Opublikowano 20 Lipca 2019 Zmieniłem z bieznikowanych i dość ciężkich 30c na lekkie slicki 28c. Zmiana na asfalt bardzo pozytywna, na bezdroża oczywiście gorzej. 1
kAs-09 Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) No dzięki za odpowiedzi. Kurde wychodzi na to, że mogłem jednak szosę wziąć z oponami 28c Chociaż z drugiej strony... może nie jest tak źle ... Edytowane 20 Lipca 2019 przez kAs-09
pavello Opublikowano 20 Lipca 2019 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Mając taką Meridę możesz też spróbować ew. z oponami szosowymi o większej szerokości niż 28c - będziesz miał większy komfort na dziurach, a różnica w oporach toczenia będzie stosunkowo niewielka Taką oponą jest np Gravelking Slick. Edytowane 20 Lipca 2019 przez pavello 1
kAs-09 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Opublikowano 21 Lipca 2019 W dniu 20.07.2019 o 11:00, pavello napisał: Mając taką Meridę możesz też spróbować ew. z oponami szosowymi o większej szerokości niż 28c - będziesz miał większy komfort na dziurach, a różnica w oporach toczenia będzie stosunkowo niewielka Taką oponą jest np Gravelking Slick. LOL. Ja żyłem w przeświadczeniu, że opony szosowe to maks. 28c. No to jak to jest z tymi oponami? Rowery szosowe mają z reguły prześwit widelca nie pozwalający na grubsze opony niż 28. To te szosowe opony grubsze niż 28c są zrobione z myślą o innych rowerach niż typowa szosa?
nctrns Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 Tak. Do graveli, trekkingów, fitnessów, do szos z tarczami wchodzą czasami opony 32c. 1
kAs-09 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Opublikowano 21 Lipca 2019 W takim razie kupię sobie oponki szosowe o szerokośći 28 mm do gravelka. Nie sądzicie, że jest to trochę idiotyczne kupowanie gravela i wkładanie do nich opon szosowych 28? Można by rzec... "dlaczego młocie od razu szosy nie brałeś" .... 1
trollu Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 gravel to bardzo szerokie pojęcie. Dla mnie gravel to szosa endurance do której wejdą opony 35c i zostanie jeszcze miejsce na błoto (i takiego gravela mam). Jeździłem raz na gładkich 32c i w tym momencie uważam, że gładka 30-32c to idealna opona na asfalty (szczególnie te gorsze) i jakieś lżejsze szutry 1
Tomek1981 Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 Przez ten cały rowerowy marketing i bełkot wiele ludzi ma ten problem,jedni kupują typowe szosy i upychają lub chcą upchać + 30 mm,a drudzy na odwrót np.jak ja czy @nctrns.Ja kupna mojego Canyon’a nie żałuje,bo rower bardzo mi się podoba,ale o wiele lepszym rozwiązaniem w moim przypadku byłoby kupno zwykłej szosy endurace.I właśnie jestem w trakcie zakupu,a przełaj będzie do tego do czego jest przeznaczony. Pewnie jak pojeździsz to będziesz miał już wyrobione zdanie jakiej maszyny potrzebujesz i następny zakup będzie łatwiejszy. 1
nctrns Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 Jak kupowałem tą Meride to jeszcze tak na prawdę nie wiedziałem czego chcę, teraz już wiem. Szosa pomiędzy race a endurance, na hydraulikach. A Merida na zimowke. Tapatalk'd 1
SzpiceR Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 3 godziny temu, kAs-09 napisał: W takim razie kupię sobie oponki szosowe o szerokośći 28 mm do gravelka. Nie sądzicie, że jest to trochę idiotyczne kupowanie gravela i wkładanie do nich opon szosowych 28? Można by rzec... "dlaczego młocie od razu szosy nie brałeś" .... Szosowe 28 to kawał opony i nadal bardziej przypomina ponton niż rower xd
Tomek1981 Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 18 minut temu, nctrns napisał: Jak kupowałem tą Meride to jeszcze tak na prawdę nie wiedziałem czego chcę, teraz już wiem. Szosa pomiędzy race a endurance, na hydraulikach. A Merida na zimowke.Tapatalk'd Tak samo było w moim przypadku i z kupnem nowego roweru tak samo sobie wymyśliłem,bo nie chcę się pozbywać Canyon’a. 1
kAs-09 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Opublikowano 21 Lipca 2019 2 godziny temu, Tomek1981 napisał: w moim przypadku byłoby kupno zwykłej szosy endurace.I właśnie jestem w trakcie zakupu,a przełaj będzie do tego do czego jest przeznaczony. Masz Cyclocrossa? 2 godziny temu, nctrns napisał: Jak kupowałem tą Meride to jeszcze tak na prawdę nie wiedziałem czego chcę, teraz już wiem. Szosa pomiędzy race a endurance, na hydraulikach. A Merida na zimowke.Tapatalk'd Jaką masz Meridę? 2 godziny temu, SzpiceR napisał: Szosowe 28 to kawał opony i nadal bardziej przypomina ponton niż rower xd xDDDD W takim razie opony, które ja mam w swojej Meridzie Maxxis Razzo: 700x35C: fold: Silkworm to można powiedzieć, że to taka hybryda? Jak to mogę zdefiniować i skąd wiecie ile ciśnienia ładować ?
nctrns Opublikowano 21 Lipca 2019 Opublikowano 21 Lipca 2019 Godzinę temu, kAs-09 napisał: Jaką masz Meridę? Cyclocross 500 rocznik 2017 1
Tomek1981 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 14 godzin temu, kAs-09 napisał: Masz Cyclocrossa? Tak i jako uniwersalny rower spisuje się znakomicie,dlatego właśnie go zostawiam. 1
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Opublikowano 22 Lipca 2019 Dziękuję za uczestniczenie w temacie
kaido2 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 W dniu 21.07.2019 o 19:28, SzpiceR napisał: Szosowe 28 to kawał opony i nadal bardziej przypomina ponton niż rower xd Swego czasu wrzuciłem sobie GP4000 s 700x25c którą realna szerokość mają w okolicach 28, wielkiej różnicy w wyglądzie nie było w porównaniu z obok stojącym na 23c, fakt, że "25-ki" siedziały na trochę szerszych obręczach. Różnice wagowe miedzy wersją 23 niewielka . Jeżeli chodzi o efektywność to zabijały pod każdym względem każde tanie kabany, bo opona to nie tylko szerokość. W dniu 21.07.2019 o 15:46, kAs-09 napisał: W takim razie kupię sobie oponki szosowe o szerokośći 28 mm do gravelka. Moja propozycja jest taka: Kup sobie przyzwoite koła szosowe wraz z oponami, stare GP4000sII , czy Spece Turbo wystarczą. W tym przypadku spojnie styknie 25c. W dniu 21.07.2019 o 15:46, kAs-09 napisał: Nie sądzicie, że jest to trochę idiotyczne kupowanie gravela i wkładanie do nich opon szosowych 28? Można by rzec... "dlaczego młocie od razu szosy nie brałeś" .... Skoryguj ustawienie by pozycja była bardziej aero + to co wyżej i będzie już bardzo zadowalająco. Opony szosowe Schwalbe ONE bezdętkowe wraz z kolami szosowymi mam włożone do radzieckiego Urala z 1962r. w malowaniu pospolitym granatowym. Nie świrowałem już az nad to opony są z dętkami. Tak że ten...
kAs-09 Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Opublikowano 23 Lipca 2019 21 godzin temu, kaido2 napisał: Kup sobie przyzwoite koła szosowe wraz z oponami, stare GP4000sII , czy Spece Turbo wystarczą. W tym przypadku spojnie styknie 25c. Mógłbyś rzucić linkiem do opon Spece Turbo. Jedyne co mi znajduje to tematy o samochodach Zapronowałbyś jakieś przyzwoite koła szosowe? 21 godzin temu, kaido2 napisał: Skoryguj ustawienie by pozycja była bardziej aero + to co wyżej i będzie już bardzo zadowalająco. hmmm ... a konkretniej? jak zrobię się bardziej aero to będzie mnie wszystko bolało z uwagi na niezdrową pozycję jazdy w stosunku do geometrii roweru 😜
kaido2 Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 Specialized Turbo https://rowerowy.com/sklep/czesci/opony/opona700/prod/turbo-pro ale zdecydowanie dłużej pożyją https://allegro.pl/listing?string=opona continental grand prix 4000s ii&bmatch=baseline-var-n-dict4-eyesa-bp-spo-1-3-0619 49 minut temu, kAs-09 napisał: Zapronowałbyś jakieś przyzwoite koła szosowe? Zapewne wydać nie chcesz zbyt wiele i jest tu wiele opisanych dobrych budżetowych np Fulcrum Racing 5, Vision. Ja polecam Mavic Cosmic Elite, jak nie boisz się zakupów z Chin to polecam je z Ali. pytanie teraz jaka tam jest z tyłu piasta, jak 130 to ok, jak 135 to pomysł z szosowymi kołami raczej odpada, choć delikatne ściśnięcie haków w tylnym trójkącie krzywdy ramie nie zrobi. 55 minut temu, kAs-09 napisał: hmmm ... a konkretniej? jak zrobię się bardziej aero to będzie mnie wszystko bolało z uwagi na niezdrową pozycję jazdy w stosunku do geometrii roweru 😜 To juz jest kwestia wyjeżdżenia, ale wiele tu godzin spędzić nie trzeba. Wóz albo przewóz chce szybko i efektywnie to trenuje, chce po bułki to jade se na rowerze. Tak to wygląda i każdy przez to przechodzi. 1
sender Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 @kAs-09 w przełaju na sezon wiosna/lato siedzą kojaki w rozmiarze 35, w szosie bontrager r1 w rozmiarze 25 . Czuć wyraźnie różnicę w oporach toczenia. Lepiej "zbiera" się szosa na tych samych przełożeniach. 1
pire Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Właśnie próbuję założyć szosę do nowego grawela i mam z tym problem, podczas pompowania, jak dochodziłem do ok. 90 PSI pękła mi dętka, fakt fuji włożyło coś budżetowego pomyślałem i założyłem ostatnią rezerwę Schwalbe SV17 (wg producenta od 28-622 do 47-622) i........, też pękła w okolicach 90 PSI. Nie mam pomysłu co się dzieje , obręcz to WTB KOM Light i23 TCS 2.0 (obręcz oczywiście 23mm, a na obręczy info o zakresie szer. opon 30 - 64mm) a opony to zwijane Continentale Gatorskin 32mm. Od razu zaznaczam ze wykluczam przyszczypnięcie, za każdym razem sprawdzałem obie strony 2 razy. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną ? może coś przeoczyłem ? czy te opony mogą być niekompatybilne z obręczą ? Wygląda na to, że pod wpływem ciśnienia opona się nie blokuje na obręczy i się ześlizguje, w efekcie strzela dętka. Edytowane 30 Lipca 2019 przez pire
kaido2 Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Jeżeli są jakieś podejrzenia, żcoś moze sie dziać to w czasie pompowania obserwuje się jak zachowuję się opona. Efektem może być, opaska, obręcz. Dętka leci w tym samym miejscu? Często po dziurze można dojsć co jest przyczyną. Tzw słoneczko - dętka wylazła przez oponę, małą dziurka - ciało obce, przeciecie - przyszczypnięcie, wada dętki, opaska. Opony 23c zakładałem na obręcz 19-kę wew, tak że te powinny spokojnie siedzieć. Edytowane 30 Lipca 2019 przez kaido2 1
pire Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Chwilowo nie mam dętek w rezerwie żeby powtórzyć zabawę, ale to jest takie pier...cie, że kapcie spadają. Przypuszczam że opona się zsuwa i dętka wybucha, trwa to ułamek sekundy. Po całej akcji, jak do siebie doszedłem to opona była jedną stroną zsunięta z obręczy. Przyszczypnięcie odpada, wada dętki raczej też (2 dętki pod rząd). To było podobne miejsce na obręczy więc podejrzenie idzie na opaskę. Jak będę miał nowe dętki to wrócę do tematu i zweryfikuję. Dziękuję za podpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi