Skocz do zawartości

Problem- przerzutka przednia Shimano Tourney FD-TZ500

Dizzzy96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam problem z przerzutką z przodu a mianowicie przy zrzucaniu przezutki na niższy bieg to łańcuch wchodzi między zębatki. Najczęściej zdaża się przy podjezdzaniu nawet pod niewielka górkę. Przerzutka tourney, wiem nie jest jakaś za specjalna ale chyba tak nie powinno być, i nie moge znaleźć przyczyny. Zębatki proste, łańcuch nowy. 

Edytowane przez Dizzzy96
Opublikowano

Łańcuch nowy, a w jakim stanie jest kaseta? Może już nie przyjmuje nowego łańcucha. 

Opublikowano

Przydało by się nieco więcej właściwych informacji: jaki rower, ile blatów z przodu ile z tyłu, na jakich zębatkach (korby?, kasety?) etc.

Wtedy łatwiej do czegoś dojść.

I tytuł również do poprawienia np: Problem - przerzutka przednia (typ/model).

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o to że rower nowy jest to Kross MTB...korba Sr Suntour XR172 42/32/22T; rower ma niecały miesiąc w serwisie na przeglądzie nic nie zauważyli aby niepoprawnie chodziło ale w praktyce to wygląda jak opisałem łańcuch wchodzi między zebatki i blokuje korbę najczęściej jak zrzucam z 2 biegu na 1. Z przodu mam 3 zebatki. 

Edytowane przez Dizzzy96
Opublikowano (edytowane)

Nie zauważyli , bo nie sprawdzali, tego pod obciążeniem. Sprawdź sobie na jakich przełożeniach, tak się dzieje...przykładowo z 2x7 zjedziesz na 1x7 i już jesteś na skrajnym przełożeniu. Osobną kwestią są twoje umiejętności przy zmianie o 10 zębów. Ja np wygiąłem środkową tarczę na skutek takiej blokady (miedzy 2 a 1-szym blatem). Gdy opiszesz problem w serwisie, to szybko ci to sprawdzą.

Załapałem dopiero, że blokuje od strony wolnobiegu/kasety. Tam masz też łańcuch Ybn S50 czy jakiś inny?

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Jeśli łańcuch wchodzi między zębatki ( koronki ) korby to albo łańcuch jest zbyt wąski albo z korbą jest coś nie halo.