Skocz do zawartości

Czy warto wymieniac piaste?

Mieszko Szwecja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow. Mam pytanie dotyczace, wyminy piasty np. Z shimano alivio na shimano deore. Czy taka wymina bedzie maila wplyw na opory toczenia?

dodam tylko ze rower jaki posiadam to Bianchi cameleonte sport duo. Na osprzecie shimano alivio. 

Opublikowano

Nie sądzę, byś odczuł znaczącą różnicę, zrób serwis posiadanej piasty i sprawdź ciśnienie w oponach lub je wymień jeśli chcesz mieć mniejsze opory toczenia.

Opublikowano

Powietrze Jest ok, Ale bez smarowania pisty napewno Sie nie obędzie. 

Dzieki za odpowiedz. 

Opublikowano

Teraz mi sie przypomnialo ze jak chet lat temu ludzie usilnie chcieli pokazac ze piasty na ceramicznych lozyskach stawiaja miejsze opory stalowych. Robili proby na zasadzie ze krecili nowymi kolami z obydwoma rodzajami lozysk i pokazywali ze te ceramiczne iles sek. dluzej sie krecily. Ale to w teori bo w praktyce roznice przy normalnej jezdzie byly tak male ze mozna przyjac ze nie ma wcale.

To samo tyczy sie piast z niskich i wysokich grup osprzetu. 

• Pomógł 1
Opublikowano

W tych piastach to za opory toczenia odpowiadają uszczelnienia. Obniżenia oporów sugerował bym szukac ogumieniu.

Opublikowano

Wcześniej byłem posiadaczem kół z  piastami Shimano M4050. Były całkiem spoko, do czasu gdy nie przesiadłem się na Novatec NTD041/42SB (czyli z piast na łożyskach kulkowych, na piasty z łożyskami maszynowymi. Różnica wyczuwalna/zauważalna jest dość duża. Teraz mam sztywniej, i mniejsze opory toczenia oraz nie ma konieczności tak częstego zaglądania do piast jak to było w przypadku Shimano (po jeździe w trudnym terenie, piach, błoto, woda, mycie roweru na myjce ciśnieniowej). Obręcze te same (AlexRims TD24) i opony te same (Continental race King 2.2). Obecny przebieg Novatec'ów to ok 8000km, te same warunki - po każdej jeździe myję rower na myjni ciśnieniowej. Zajrzałem niedawno do tylnej piasty - tak z ciekawości i jakiegoś tam bałaganu nie zauważyłem. Przy okazji rozkręcenia dokładnie wyczyściłem mechanizm bębenka, i tylko tyle. Póki co żadnych niepożądanych objawów nie widzę, nie słyszę. Osobiście polecam.

• Pomógł 1
  • 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.04.2017 o 17:10, Korbadeusz napisał:

Wcześniej byłem posiadaczem kół z  piastami Shimano M4050. Były całkiem spoko, do czasu gdy nie przesiadłem się na Novatec NTD041/42SB (czyli z piast na łożyskach kulkowych, na piasty z łożyskami maszynowymi. Różnica wyczuwalna/zauważalna jest dość duża. Teraz mam sztywniej, i mniejsze opory toczenia oraz nie ma konieczności tak częstego zaglądania do piast jak to było w przypadku Shimano (po jeździe w trudnym terenie, piach, błoto, woda, mycie roweru na myjce ciśnieniowej). Obręcze te same (AlexRims TD24) i opony te same (Continental race King 2.2). Obecny przebieg Novatec'ów to ok 8000km, te same warunki - po każdej jeździe myję rower na myjni ciśnieniowej. Zajrzałem niedawno do tylnej piasty - tak z ciekawości i jakiegoś tam bałaganu nie zauważyłem. Przy okazji rozkręcenia dokładnie wyczyściłem mechanizm bębenka, i tylko tyle. Póki co żadnych niepożądanych objawów nie widzę, nie słyszę. Osobiście polecam.

Czyli wymieniłeś tylko piaste z lozyskowej na mech a koło takie jak było zostawiłeś? 

Edytowane przez Mentalov