Skocz do zawartości

Centra koła i słabo działająca blokada amortyzatora w nowym rowerze.

grzesiek9229

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Jestem Grzegorz i po wielu latach braku roweru stwierdziłem że czas zrzucić brzuszek i kupić sobie podstawowego "górala". Pomijam totalnie fakt co warto co nie warto. Zakupiłem w lokalnym sklepie Kross Hegaxon'a 8.0 z tego roku.

Problem w tym że przy odbiorze i drobnej przejażdżce pod sklepem w celach weryfikacji wyszły dwie rzeczy:

1.Tylne koło jest totalnie tak scentrowane że szok. Powiedziałem dla gości ze sklepu że nie ma opcji że zapłacę i wezmę ten rower.  Mają mi ustawić na jutro kółeczko. Pytanie czy nowe koła mogą mieć tak spore luzy czy nie? Czy to jest już koło kwalifikujące się do zwrotu czy przy nowych rowerach może wyjść spory luz do korygacji?

2. Przedni widelec to Rockshox xc30 z blokadą w manetce. Za bardzo w tych tematach się nie znam ale podczas jazdy jak zblokowałem manetką widelec to on tylko stwardniał lecz dosyć głęboko dalej potrafił się chować. Pamiętam że jak śmignąłem się testowo na Kross Level 4 gdzie jest Suntour XCR 32 to tam po zblokowaniu kojarzę że widelec się tak nie chował, był twardziutki. Czy to kwestia reklamowania i nie przyjmowania roweru, czy może Rockshox'y tak mają? Oczywiście w sklepie już mi wciskano ciemnotę że lepsze widelce tak mają że całkowicie się nie blokują, tylko te tańsze. Mi coś się nie chce naciągaczom wierzyć..

Edytowane przez grzesiek9229
Opublikowano

1. To luz czy centra? Nowe koło powinno być idealnie proste. Bardzo skrzywione koło po prostowaniu nie będzie już tam samo wytrzymałe.

2. Powinien się blokować na twardo, bo blokada zamyka przepływ oleju w tłumiku. Minimalne ugięcie jest dopuszczalne, ale nie może być tak, że jesteś w stanie go wcisnąć, bo to oznacza nie szczelny zawór, albo uszczelkę.

Opublikowano

1. To nie musi być wina obręczy. Producenci dając "lepsze" podzespoły, często oszczędzają na innych komponentach. W tym przypadku opony to Mitas Ocelot, które kosztują ok. 30 zł / szt. i nie zdziwiłbym się gdyby były krzywe i miały bicie / uskok. 

2. Może się minimalnie uginać. 

Opublikowano
W dniu 18.07.2019 o 18:25, seraph napisał:

2. Powinien się blokować na twardo, bo blokada zamyka przepływ oleju w tłumiku. Minimalne ugięcie jest dopuszczalne, ale nie może być tak, że jesteś w stanie go wcisnąć, bo to oznacza nie szczelny zawór, albo uszczelkę.

Jak będzie za mało oleju też będzie problem z blokadą. 

Opublikowano

Oczywiście, ale skąd ubytek w nowym rowerze? Chociaż może z tego samego źródła co centra. O ile to nie opona bije.

Opublikowano

Bo to rockshox, w nich czesto brakuje tego czego nie powinno

Opublikowano

Odebrałem rower, koło zostało skorygowane a tak śmigam i stwierdzam że chyba wszystko w porządku z tym rockshoxem. Po 2 dniach pedałowania rozregulowała mi się przerzutka z tyłu. Z racji że dziś niedziela to chciałem sobie sam wyregulować delikatnie. Patrze a ta deore z tyłu nie posiada śruby baryłkowej a pokrętło z manetki to tandeta i nie wiele mogę zdziałać. Jest jakiś sensowniejszy sposób regulacji bez śruby baryłkowej czy tylko manetka mi zostaje?

Opublikowano

a ile miałoby być tych śrub? Z tyłu linka jest na sztywno zamocowana i regulację masz tylko przy manetce. Trzeba popuścić na śrubie baryłkowej, na nowo "zamocować" linkę na przerzutce i wtedy śrubą regulować naciąg