sCzun Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Cześć. Chciałbym się dowiedzieć przed zakupem piasty Novatec d032sb następcą d042sb właściwie to obie pancerne piasty różnią się TYLKO I WYŁĄCZNIE osadzeniem bieżni zapadek lecz interesuje mnie czy wciskana bieżnia jest lepsza/mocniejsza bardziej wytrzymalsza od wkręcanej i jak wyciągnąć wciskaną bieżnię zapadek w razie wymiany
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Czy lepsze czy gorsza, to ciężko powiedzieć. W modeli D772SB była wkręcana bieżnia zapadek, zaś w wyższym model XD642SB jest już wciskana. Na pewno wciskana jest o wiele prostsza w montażu i demontażu nie trzeba klucza specjalnego do wkręcania bieżni zapadek ino wystarczy dobrze ustawić i popchać palcem. Widziałem i taką bieżnie pokruszoną i taką, ale to w rowerach Enduro.
sCzun Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 4 minuty temu, Kruk napisał: Czy lepsze czy gorsza, to ciężko powiedzieć. W modeli D772SB była wkręcana bieżnia zapadek, zaś w wyższym model XD642SB jest już wciskana. Na pewno wciskana jest o wiele prostsza w montażu i demontażu nie trzeba klucza specjalnego do wkręcania bieżni zapadek ino wystarczy dobrze ustawić i popchać palcem. Widziałem i taką bieżnie pokruszoną i taką, ale to w rowerach Enduro. Jeśli miałbyś brać to którą?
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Hehehe do Enduro ? to ja mam swoje typy ale to inny budżet. A co do tych dwóch...mam i taką i taką piastę i chyba bym wybrał wkręcaną.
sCzun Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) 20 minut temu, Kruk napisał: Hehehe do Enduro ? to ja mam swoje typy ale to inny budżet. A co do tych dwóch...mam i taką i taką piastę i chyba bym wybrał wkręcaną. Pisze, że Novatec d032sb jest ulepszoną wersją d042sb. Ulepszoną, czyli ma wciskaną bieżnię. A tak wgl to jak tą bieżnię wyjąć? Edytowane 18 Lipca 2019 przez sCzun
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Dlatego też Ci napisałem że w modelu XD642 SB też już jest wciskana bieżnia, widocznie doszli do wniosku że tak jest lepiej, czemu? Pytać novateca Jak to wyciągnąć...nie wiem, na całe szczęście jeszcze nie musiałem sprawdzać, na pewno się da
sCzun Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 11 minut temu, Kruk napisał: Dlatego też Ci napisałem że w modelu XD642 SB też już jest wciskana bieżnia, widocznie doszli do wniosku że tak jest lepiej, czemu? Pytać novateca Jak to wyciągnąć...nie wiem, na całe szczęście jeszcze nie musiałem sprawdzać, na pewno się da Posiadałeś może Novatec d042sb Bo widoczne na Alledrogo piasty, mają dziwne cyferki pod napisem Novatec, a inne tego nie mają. Mogą być to podróbki?
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Nie tylko dwie D772 Sb i jedną XD642 SB Czy mogą to być podróbki...raczej nie, po prostu mogą być z różnych lat produkcji i "malowanie" piast jest czasami inne.
sCzun Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 Teraz, Kruk napisał: Nie tylko dwie D772 Sb i jedną XD642 SB Czy mogą to być podróbki...raczej nie, po prostu mogą być z różnych lat produkcji i "malowanie" piast jest czasami inne. To twoim zdaniem powinienem kupić d042sb? Chcę wiedzieć, czy jeśli kupię d032sb z wciskaną, to nie zrobię złego kroku. Jeżdzę na ht głównie coś na mieście ale szukam czegoś mocnego, bo las też lubię
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Raczej samo osadzenie bieżni nie ma takiego znaczenia jak spasowanie części i nasmarowanie wszystkich łożysk co Novatec też smaru nie daje dużo. Ja z doświadczenia mogę Ci śmiało polecić D772SB lub jej brata D792 SB mocne, dobre piasty które nie ważną pół kilo Na rowerowym raju masz tą piastę i w zakładce szczegóły opis: http://www.rowerowyraj.pl/piasty-mtb-tylnie/2925-piasta-tyl-novatec-d032sb-11s-czarna-3236-otworow.html
Rekomendowane odpowiedzi