jasierp Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Dzień dobry, Ponieważ to mój pierwszy post, to tytułem przedstawienia: Jarek, Wiek 50+, Waga 100+ (nad tym drugim parametrem pracuję), roczny przebieg 3-4 kkm. Preferowany rodzaj jazdy - wycieczki po utwardzonej nawierzchni, niekoniecznie asfalcie, rowerem trekingowym lub MTB. Raz do roku kilka dni z sakwami. I stąd pytanie. Padł mi w NCX LIte, którego pewnie zawsze trudno było określić mianem amortyzatora. Teraz trochę się jeszcze ugina, ale już dobija na większych wybojach. Wracając do pytania. Czy dla podanych wyżej warunków mam się rozglądać za amortyzatorem ze sprężyną powietrzną na przykład: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/ncx/28-cali_amortyzator-ncx-d-rl-air-piwoty-czarny-mat-2019/1881 Czy w zupełności wystarczy przykładowo: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/ncx/28-cali_amortyzator-ncx-d-lo-coil-piwoty-czarny-mat-2019/1878 Do sprężynowca przekonuje mnie, poza ceną, łatwiejszy serwis w warunkach garażowych. Powietrzny musiałby jeździć do serwisu, co pozbawia mnie sprzętu na dość długi czas. No i pytanie, czy taki, z tanich, amortyzator powietrzny w sposób bardzo odczuwalny podniesie komfort jazdy? pozdrawiam, J.
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Siemka. Wpierw pytanie jaki rower? Bo z tego co patrzę to masz trekkinga bo koło 28" mylę się? Tak czy inaczej warto zainwestować w powietrzny amor, z prostej przyczyny, ustawisz go pod siebie. Amory ze sprężyną mają włożoną sprężynę przeważnie która dobrze pracuje przy ludziach do 80kg. Dooobre amory sprężynowe mają wymienne sprężyny ale kosztują nie rzadko tyle co powietrzny. Powietrznego sobie napompujesz według swojej wagi czy upodobań, jak masz fundusze nie warto pchać się w sprężyniaka. Co do serwisu...Wcale nie są takie straszne jak się wydaje, w Suntour'ach tłumik jest i tak zamknięty w kartridżu a sprężyna powietrzna to prosta konstrukcja, jedyne co to trzeba mieć trochę czasu i smary Ja polecam Ci powietrznego, jeśli masz trochę kasy więcej to bym patrzaj się na Rock Shox'a Paragona: https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-amortyzatory-przednie-amortyzatory-28-amortyzator-rock-shox-paragon-gold-rl-28-solo-air-65mm-1-18-qr-disc-o_l_358_10587.html
ACTIVIA Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Powiem od razu że sprężyny są do max ok 90kg. Fabryczna jest średnia 63-75kg. Musiał byś wymienić na twardą - koszt 40zł. a i tak będzie jeszcze za miękki
Kruk Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Przynajmniej jest możliwość, to też obstawiam że powietrzny by lepiej działał
jasierp Opublikowano 19 Lipca 2019 Autor Opublikowano 19 Lipca 2019 Dzięki za zainteresowanie tematem. Rzeczywiście nie napisałem jaki rower. Treking 28" - kilkuletni Hercules z hamulcami vbrake, stery ahead, muszę ewentualnie doczytać i dopatrzeć jakie stery, bo nie rozróżniam co to półzintegrowane. Czy w tym momencie to roli nie gra? Przekonaliście mnie, żebym w sprężynę nie inwestował. Poczytałem chwile różne fora i poza pochwałami kultury pracy Paragona słychać tez utyskiwania na jego trwałość, dostępność części i serwis RST. Z tego punktu widzenia wsparcie kol. Activii na krajowym rynku wydaje mi się decydujące. Z mojego punktu widzenia RST zamyka też możliwość upgrade przedniego hamulca na tarczę, ponieważ wersje mają albo piwoty, albo montowanie tarczówek. Choć to nie priorytet. Reasumując - muszę się pogimanstykować finansowo i nabyć amortyzator powietrzny, pompkę i złotych kilka przeznaczyć na zerowy serwis i zakup podstawowych smarowideł. Proszę jeszcze o radę co do modelu (NCX?NRX?) żeby nie wyskoczyć w takiej konfiguracji znacznie powyżej 1k pln. 1
Kruk Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 NRX jest masa rodzai i musisz powiedzieć o który konkretnie Ci chodzi. W NCX też jest wybór.
User56sz Opublikowano 20 Lipca 2019 Opublikowano 20 Lipca 2019 Jeżeli sam ogarniasz serwis roweru to poradzisz przy serwisie amortyzatora. Podstawa to smary. Tu na forum zawsze uzyskasz poradę. Nie idź w sprężynę. Będziesz pan zadowolony. 😁 1
jasierp Opublikowano 24 Lipca 2019 Autor Opublikowano 24 Lipca 2019 Dzień dobry, zamykając temat - po konsultacji z telefonicznej kol Activia zamówiłem NRX https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/nrx/28-cali_amortyzator-nrx-drl-air-czarny-mat-piwoty-2019/1381 jako najbardziej podstawowy powietrzny Co do Paragona - rozważę go do MTB, w terenie się bardziej wykaże. Ale to kiedy na niego przyjdzie pora i finanse. Dzięki za pomoc.
Gość Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 20 minut temu, jasierp napisał: Co do Paragona - rozważę go do MTB, w terenie się bardziej wykaże. Paragon to nie jest amortyzator do MTB.
Kruk Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Dokładnie, to jest amor do trekkingu, do MTB jest RECON, REBA, SID itd.
Rekomendowane odpowiedzi