tomasz1987 Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Witam, jeste tu nowy i zdecydowałe się napisać bo już nie moge ogarnąć rowera robię regularny przegląd co kwiecień- przynajniej tak i sie wydawało... tym raze było plecione koło przód nowa piasta szprychy i obręcz(alexris d21,nowatec do41sb) uzupełnione i nacentrowane koło zmienia kaseta i łancuch pojezdziałem może 2 miesiace zaczeły szczelać szprychy, w ty miesiacu wziołe się za to i kupiłem nową obręcz alexris d21, sprychy sapim laser 291/293, nyple aluminiowe sapim i zaplotłem koło sam, dałem tylko do naciągnięcia w między czasie spuściłe szlam z chaulców zachlapałem klocki Przód i wyczyściłe caą przeżutkę tylną odebrrałem koło złozyłem bajka rower lecias sam, po 7 zaczoł się dziwnie zachowywać po 13 coś pstrykło zszedłe i wszystkie nyple były odkręcone....... 2 szprychy poza nyplai wszędzie dobre gwinty pomijam fakt że 2 tygodnie dobierałem długosć szprych i przeplatałem koło ...... pocieszyłe się ni 10 min ok waże jakaś 100 rower merida nine osprzęt stary xt/xtr a i cieżką nogę ma jak na mtb doradzie co mam zrobić bo dla nie to już za dużo PS. w niedzielę chcę jechać dekatlon zielona góra Poznań ..... Edytowane 16 Lipca 2019 przez tomasz1987
Kruk Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 To proste, daj klej do gwintów (loctait) na gwint szprychy, jak złapie to się nie odkręci Aaalbo nyple DT Swiss Pro Lock, one mają w środku już klej, minus taki że jak złapie to nypla nie odkręcisz, ja tak miałem, ale fakt koła za Chiny nie dało się scentrować.
Piotr78 Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Jakiś smar na gwint musisz dać ( który jednocześnie robi za klej, ale klejem nie jest ). Z alu nyplami to trzeba uważać żeby się nie zapiekły (połączenie alu-stal lubi się zapiekać ). np. https://rowerowy.com/sklep/czesci/szprychy/klej-do-nypli/prod/cn-spoke-glue
tomasz1987 Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) właśnie koleś nie chce na loctail zrobić mowi że może związać podczas centrowania zaproponował mosieżne nyple da to coś czy lipa będzie pomijam już fakt że sobie kupiłem aliminiowe i czarne a założą mi pewnie srebrne Edytowane 16 Lipca 2019 przez tomasz1987
Piotr78 Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Nie na loctite bo nie podcentrujesz potem. Są różnych firm kleje/smary do nypli alu, lepsze i gorsze, sam nie używałem i doświadczenia nie mam, ale wiem, że są różne. Alu nyple mają tą zaletę, że są lżejsze sporo od mosiężnych. ( i wady - zapiekanie, odkręcanie i łatwość w obrobieniu kluczem ) Kup ten klej z linku wyżej i poprawnie zapleć i wycentruj.
tomasz1987 Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 ok dzięki mam nadzieję że znajdę coś w Poznainu
Kruk Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Niestety tak jak Piotr piszę, aluminiowe nyple a od DT zwłaszcza, są na raz tylko, fakt spokojnie da się na nich działać i poprawki dawać, ale rozpleść koło...to jest mordęga i nyple w śmietnik, ale trzymają, jak zło a do centrowywać się da...
tomasz1987 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 ok mam zrobione koło nareszcie 60km pykło bez najmniejszego problemu znowu ufam swojej maszynie
Rekomendowane odpowiedzi