Biker no. 004 Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Cześć. Od jakiegoś czasu da się słyszeć w mostku trzaski na mocowaniu kiery. Jaka może być tego przyczyna? Mostek jak i kiera to aluminium.
Biker no. 004 Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 Z czego czyścić jak dopiero co złożony?
Biker no. 004 Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 Dokręciłem dosyć mocno... jutro spróbuję jeszcze dokręcić i sprawdzę. Ale nie wydaje mi się żeby to były stery.
Kruk Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 możliwe że to kierownica strzela w miejscu montażowym na mostku, spróbuj dać trochę smaru albo pasty do karbonu na mostek pod kierownicę.
m-peter Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Sprawdź czy śruby na mostku są jednakowo dokręcone. Ja ostatnio też szukałem strzelania z przodu roweru. Byłem przekonany, że to stery, potem że to piasta, mostek, kierownica... Okazało się, że to obejma rury podsiodłowej. Tak więc nie ograniczałbym się w Twoim przypadku do poszukiwań jedynie na styku mostka i kierownicy 😉
Kruk Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Potwierdzam, jest to problem z obejmami sztyc, ja póki nie naje...nawaliłem smaru pod obejmę to trzaskała jak głupia
Red Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 2 godziny temu, Biker no. 004 napisał: Cześć. Od jakiegoś czasu da się słyszeć w mostku trzaski na mocowaniu kiery. Jaka może być tego przyczyna? Mostek jak i kiera to aluminium. Złóż ponownie. Tym razem z odrobiną smaru na gwintach śrub oraz na samej kierownicy (bardzo cienka warstwą). 1
Biker no. 004 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 Problem rozwiązany! Przynajmniej narazie przy dość silnym nacisku nie strzela nic ani trochę. Zobaczymy jak będzie później. Jest to mostek w systemie affix, czyli zacisk na rurę ster. jest osobno, wsuwany w mostek. I w momencie kiedy śruby mocujące kierownice są dokręcone przed dokręceniem śruby kapsla i samego zacisku, powstaje luz pionowy pomiędzy mostkiem a zaciskiem, co powoduje trzaskanie. Co prawda przy pierwszym montażu zrobiłem wszystko zgodnie z kolejnością, czyli wpierw śruba kapsla, następnie zacisk i dopiero kierownica. Jednak kiedy demontowałem mostek do skrócenia rury sterowej, nie poluzowałem śrub mocujacych kierownicę i stąd trzaski. Dzięki wszystkim za odzew i polecam uważać na mostki w tym systemie
Biker no. 004 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Jednak bez posmarowania miejsc stylku zacisku z resztą mostka, nie da się pozbyć strzałów. Posmarowałem i po dłuższym jeżdżeniu nic już nie strzela Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Biker no. 004
Kruk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Ja też smaruje tak pro forma tam i tak idą odpowiednie siły na mostek czy kierownice więc nic się nie stanie jak się przesmaruje, oczywiście ja polecam pastę do karbony, świetnie się spisuje zarówno w karbonie jak i kierach i mostkach aluminiowych
Rekomendowane odpowiedzi