Skocz do zawartości

Napęd MTB w przełaju czyli gravel po Polsku

Yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prolog: Dlaczego
Zdarzało się nieraz że najmniejsza koronka 36 nie wystarczała przy piaszczystych podjazdach. W mieście duży blat był nieużywany a nawet poza miastem jak sobie przypomniałem lub podczas zjazdów. Nie potrzebowałem koronki 46 bo i tak nie byłem w stanie dokręcić do 50km/h na płaskim, a co tu dużo mówić o utrzymaniu takiej prędkości. Przeliczyłem stary napęd 36/46 - 11/32 vs 28/38 - 11-28. Plusem zamontowania korby MTB są mniejsze dziury pomiędzy biegami a małe koronki są już dostępne przy prędkości 30km/h czyli w okolicach średniego tempa.

Epizod 1
Kupiłem korbę Deorę. Pierwsza przeszkodę na jaką natrafiłem to szerokość suportu szosowego. Zanim jeszcze przystąpiłem do montażu okazało się że nie suport standardowej szosówki jest węższy od korby Deore. Oczywiście w “normalnym” rowerze był rozkręcił suport i dodał podkładki ale w moim nowoczesnym modelu łożyska mam wciskane. Korbę rozpakowałem powzdychałam do niej, zapakowałem i odesłałem do sprzedawcy. Czasem trzeba być realistą i wiedzieć kiedy odpuścić. Niestety temat nie dawał mi spokoju.

Epizod 2
Krok do przodu udało mi się zrobić z pomocą Chińczyków. Znalazłem dystanse aluminiowe o szerokości 2 mm i 3mm na oś o średnicy 24mm co oznaczało że można zamontować szerszą korbę do suportu szosowego. Paczka przeszła ale tym razem zanim zamówiłem nowe części przełożyłem korbę z górala i sprawdziłem czy w ogóle się kręci. Udało się! Zadziałało. Luzów nie było na osi a linia łańcucha była akceptowalna.

Epizod 3

....

Dlaczego to opisuje?
Dużo szukałem informacji w necie na temat podmiany korby na MTB w rowerze szosowym i niestety ciężko było znaleźć konkretny opis jak to zrobić lub na jakie problemy trzeba się przygotować. Teraz opiszę co mnie zaskoczyło jak sobie z tym poradziłem i czy w ogóle jest to możliwe. Jak macie jakieś dobre rady lub wiecie jak się ta historia skończy to piszcie. Postaram się w kolejnych dniach dodać kolejne epizody :)

Edytowane przez Yan
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Yan napisał:

Epizod 1
Kupiłem korbę Deorę. Pierwsza przeszkodę na jaką natrafiłem to szerokość suportu szosowego. Zanim jeszcze przystąpiłem do montażu okazało się że nie suport standardowej szosówki jest węższy od korby Deore. Oczywiście w “normalnym” rowerze był rozkręcił suport i dodał podkładki ale w moim nowoczesnym modelu łożyska mam wciskane. Korbę rozpakowałem powzdychałam do niej, zapakowałem i odesłałem do sprzedawcy. Czasem trzeba być realistą i wiedzieć kiedy odpuścić. Niestety temat nie dawał mi spokoju.

Jednym z rozwiązań jest zakup trzyrzędowej korby Sora, Tiagra, 105, z mocowaniem tarcz na pięć śrub, dokupujesz tarczę 28 zębów z pcd 74 a zostawiasz tarczę 39T, największą tarczę wyrzucasz. Również możesz kupić korbę bez blatów i dokupić zębatki wedle własnego uznania.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
42 minuty temu, leejoonidas napisał:

Jednym z rozwiązań jest zakup trzyrzędowej korby Sora, Tiagra, 105, z mocowaniem tarcz na pięć śrub, dokupujesz tarczę 28 zębów z pcd 74 a zostawiasz tarczę 39T, największą tarczę wyrzucasz. Również możesz kupić korbę bez blatów i dokupić zębatki wedle własnego uznania.

Opcje kupienia trzy blatowej korby odrzuciłem ze względu na linie łańcucha. Obawiałem się że środkowa koronka będzie miała problem z obsługą końcówki kasety. Usunięcie zewnętrznej zębatki oszpeciło by korbę do czego nie chciałem dopuścić :)

Opublikowano (edytowane)

Linia łańcucha będzie pasowała gdyż już robiłem takie rzeczy, a estetyka zewnętrzna po usunięciu zewnętrznej zębatki jest dla mnie pojęciem względnym, problemy może sprawić najmniejsza zębatka 28 gdyż łańcuch przebiegający przez tą zębatkę i najmniejszą 11t i następne dwie jest zbyt blisko dolnej rurki tylnego widelca i w trakcie jazdy po dziurach obija się o rurkę dlatego trzeba zastosować przerzutkę typu SS z krótkim wózkiem wtedy naciąg łańcucha będzie mocniejszy.

Edytowane przez leejoonidas
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Epizod 2
Krok do przodu udało mi się zrobić z pomocą Chińczyków. Znalazłem dystanse aluminiowe o szerokości 2 mm i 3mm na oś o średnicy 24mm co oznaczało że można zamontować szerszą korbę do suportu szosowego. Paczka przeszła ale tym razem zanim zamówiłem nowe części przełożyłem korbę z górala i sprawdziłem czy w ogóle się kręci. Udało się! Zadziałało. Luzów nie było na osi a linia łańcucha była akceptowalna.