dawidst31 Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Cześć wszystkim, Posiadam w rowerze hamulce Tektro Draco. Wymieniłem w nich okładziny przód i tył oraz tarczę tył. Nowa tarcza Tektro 180 mm taka jaka była fabrycznie, przed montażem wyszorowana we wrzątku z płynem do naczyń, wysuszona suszarką, odtłuszczona alkoholem izopropylowym, przetarta papierowym ręcznikiem i ponownie wysuszona suszarką. Zacisk i wszystkie jego okolice wyszorowane, odtłuszczone, czyściutkie. Okładziny jakieś A2Z półmetaliczne. No i teraz pytanie. Przód na starej tarczy i nowych okładzinach działa przyzwoicie. Tył natomiast (nowa tarcza i okładziny) wydaje dźwięk "szzzzzz" nie jest to pisk tylko szum. Hamowanie jest mocno średnie nawet jak na takie budżetowe hamulce. Dodatkowo po kilkunastu hamowaniach testowych, kiedy zdjąłem z ciekawości okładziny, żeby sprawdzić co tak szumi, wyglądały one tak jak na zdjęciu - czyli czarne lustro. Nie wiem czy to normalne, czy te hamulce będą się jakoś długo docierały? Kiedy kupiłem ten rower (było to już z 6 lat temu) to nie przypominam sobie, żeby były takie przeboje z hamowaniem. Generalnie jak mocniej przycisnę, to nawet zablokuję koło, jednak hamowanie przed zablokowaniem jest niezadowalające - szum i hamowania brak. Jeździć i docierać, czy polecacie coś innego? Poświęciłem już na to kilka popołudni i mam już szczerze mówiąc dość. Coraz intensywniej myślę o wymianie całego hamulca tylnego na coś co po prostu przyzwoicie hamuje, ale ten sezon chciałbym jeszcze przejeździć na tym co mam. Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam!
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Pytanie pierwsze, tarcza/tarcze przystosowane są do półmetalików? Czarne lustro jak to nazwałeś to nić innego jak starta tarcza na klockach, podczas tarcia się zeszklił ten pył z tarcz na klockach. Jeśli Tarcze nie są pod półmetaliki/metaliki to tak będzie.Jeśli tarcze nie są przystosowane do takich klocków to musisz wymienić tarcze lub klocki na żywiczne. Pytanie drugie to to czy po zamontowaniu nowych klocków z tyłu wyregulowałeś na nowo zacisk? Klocki mogły się nierówno ścierać i teraz jak dałeś nowe znów któryś klocek łapie szybciej a drugi wolniej, musisz sprawdzić.
dawidst31 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o zacisk to wszystko było zdemontowane i przy montażu ustawiłem idealnie zacisk. Klocki łapią równiutko i znajdują się w takiej samej odległości od tarczy. Jeśli chodzi o tarczę, to jest to jakiś podstawowy model Tektro dokładnie taki jak na zdjęciu (niecałe 30 zł). Nie znalazłem nigdzie w opisie zaleceń co do rodzaju okładzin, co nie wyklucza, że faktycznie nie są przewidziane do czegoś innego niż okładziny żywiczne. Rozumiem, że ta szklista powierzchnia wpływa negatywnie na jakość hamowania? Edytowane 15 Lipca 2019 przez dawidst31 Dodanie zdjęcia
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Prawdopodobnie wymiana tarcz na coś przystosowanego do takich klocków pomoże. Niektórzy jeżdżą nawet na zwykłych tarczach i mają metaliki klocki i im to działa ale też nie raz czytałem że takie połączenie to właśnie szybkie zjadanie tarczy przez klocki. Tak, ta powierzchnia powinna zostać usunięta, kawałek papieru 800-1000 gradacji i na coś równego, np. szkło i pościeraj tą powierzchnie, ale niestety to się powtórzy, klocki będą zjadać tarcze. Albo kup sobie jakieś kevlarowe czy ceramiczne ze sklepu Szaja dużo osób je poleca, albo zmień tarcze na coś sensownego.
seraph Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) Ja mam Tektro Draco i dokładnie takie tarcze i zjechałem jedną parę półmetalików A2Z i wszystko hamowało wyraźnie lepiej niż oryginały. Teraz mam półmetaliki Jagwire i nie widzę żeby jakoś ubyło tarczy strasznie... Moim zdaniem to trafiłeś na wadliwą parę klocków no bo jak to inaczej wyjaśnić? Próbowałeś zamienić klocki przód-tył? Jak sytuacja się nie odwróci to tarcza rozgrzeszona.. Edytowane 15 Lipca 2019 przez seraph
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 (edytowane) Też tak może być. Dlatego uważam że półmetaliki nic nie dają, albo żywiczne, albo kevlary albo ceramika albo ostro i dać metaliki pełne, w półmetaliki przy kevlarowych i ceramicznych nie ma się co bawić, bo dają lepsze hamowanie, są ciche i nie potrzebują jakiś drogich tarcz do pracy. Edytowane 15 Lipca 2019 przez Kruk
dawidst31 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 Godzinę temu, seraph napisał: Ja mam Tektro Draco i dokładnie takie tarcze i zjechałem jedną parę półmetalików A2Z i wszystko hamowało wyraźnie lepiej niż oryginały. Teraz mam półmetaliki Jagwire i nie widzę żeby jakoś ubyło tarczy strasznie... Moim zdaniem to trafiłeś na wadliwą parę klocków no bo jak to inaczej wyjaśnić? Próbowałeś zamienić klocki przód-tył? Jak sytuacja się nie odwróci to tarcza rozgrzeszona.. A czy Twoje okładziny te A2Z też miały takie czarne lustro na powierzchni po jakimś czasie używania? Czy po założeniu od razu hamowały prawidłowo? Mi obecność tego czarnego nalotu nie przeszkadza, jeśli hamulce będą działały prawidłowo. Dodatkowo ciekawi mnie czy u Ciebie też wydawały taki szumiący odgłos? Przed chwilą byłem na krótkiej trasie, spotkałem kumpla, który stwierdził, że to brzmi jakbym miał drewniane klocki
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Nie ma czegoś tak jak "założenie i działa" tarcze muszą się dotrzeć do klocków, może to trwać 30 km , 50km czy 100 km zależy jak docierasz klocki? Jeśli tego nie zrobiłeś to się nie dziw że słabo hamują Moje Tarcze wydawały takie szuranie i potem miałem czarny nalot na klockach, klocki i tarcze muszą się ułożyć, a czarny nalot to stal z tarcz, a że tarcze są przeważnie z węglowych stali także pył jest czarny Zeszklenie wychodzi wtedy gdy nie dotarłem hebla i za mocno nim hamowałeś to ten pył z tarczy się zeszklił. jest tak też wtedy gdy na długim zjeździe trzyma się hebel w opór wtedy są takie temperatury że pył właśnie się zamienia w powłokę na klocku Dla mnie są niedotarte lub nieodpowiednie klocki do tarczy, skoro piszesz że nic nie cieknie i dobrze ustawiłeś zacisk .
dawidst31 Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 5 minut temu, Kruk napisał: Nie ma czegoś tak jak "założenie i działa" tarcze muszą się dotrzeć do klocków, może to trwać 30 km , 50km czy 100 km zależy jak docierasz klocki? Jeśli tego nie zrobiłeś to się nie dziw że słabo hamują Moje Tarcze wydawały takie szuranie i potem miałem czarny nalot na klockach, klocki i tarcze muszą się ułożyć, a czarny nalot to stal z tarcz, a że tarcze są przeważnie z węglowych stali także pył jest czarny Zeszklenie wychodzi wtedy gdy nie dotarłem hebla i za mocno nim hamowałeś to ten pył z tarczy się zeszklił. jest tak też wtedy gdy na długim zjeździe trzyma się hebel w opór wtedy są takie temperatury że pył właśnie się zamienia w powłokę na klocku Dla mnie są niedotarte lub nieodpowiednie klocki do tarczy, skoro piszesz że nic nie cieknie i dobrze ustawiłeś zacisk . Docierałem po wymianie wg instrukcji na youtube, różnych poradników i blogów. Tzn rozpędzałem się do około 25 kmh i hamowałem do około 5 kmh i tak z 20 razy. Zdjęcie, które wrzuciłem w pierwszym poście, to klocki właśnie po tym procesie docierania. Chyba spróbuję jeszcze raz zdjąć tarcze, wyczyszczę je dogłębnie i założę okładziny żywiczne.
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Wyciągnij je, przetrzyj na papierze 800 i załóż z powrotem jak po kilku hamowaniach dalej nic to widocznie tarcza się nie zgra z klockami.
seraph Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Z tego co pamiętam to ja nie docierałem ich jakoś specjalnie tylko przejechałem się spokojnie bez mocnego hamowania na całej trasie i tyle - jak w samochodzie. Potem hamowały bardzo dobrze, a zdarzało mi się dać im w kość na zjazdach. Szklistej powłoki nie kojarzę, ale np. w przypadku hamulców samochodowych zeszklone klocki oznaczają wadliwe klocki, albo nieodpowiednie użytkowanie tzn ciągłe dohamowywanie małą siłą przez co klocki nie mają szansy się oczyścić. Wyczyść klocki papierem ściernym i załóż na przód. To pozwoli wyciągnąć jakieś wnioski.
Rekomendowane odpowiedzi