Skocz do zawartości

Hamulce tarczowe Hayes M-X5 - tarcza trze o klocek

Lemsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dwa dni temu zakupiłem nowy rower z w/w hamulcami tarczowymi. Przy pierwszej jeździe usłyszałem jak w przednim hamulce tarcza trze o klocek. Nie jest to duże tarcie (nie blokuje koła) jednak słychać to dość wyraźnie. Jestem zielony jeśli chodzi o ten temat I nie wiem czy na początku takie tarcie może występować czy może od razu potrzebna jest regulacja.

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Filmik od Szaja jak ustawic hamulce.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Musisz wyregulować zacisk. Nie ma innej możliwości.

Opublikowano

Typowy problem nowych rowerów.

Możesz użyć metody na poluźnienie zacisku lekko (nie odkręcenie tylko tak aby się ruszał ) zaciskasz klamkę hebla w opór i zakręcasz powoli po trochu raz jedną raz drugą śrubkę :)

Druga metoda to to samo co wyżej tylko potem poprawiasz to wszystko już ręcznie przy świeceniu na zacisk ostrym świetle i lekkie przesuwanie zacisku do perfekcji.

Trzecia metoda to z takim urządzeniem:

https://allegro.pl/oferta/przyrzad-super-b-tb-br10-do-regulacji-zacisku-ham-7242518924?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwpavpBRDQARIsAPfTwizHYRTIxFmCT2qZQW8qAEHSTTZZ6B0UotAjbmHW4xBficskOW0bT2MaAshLEALw_wcB

Wkładasz na tarcze, dajesz między klocki i zakręcasz. Ponoć bardzo skuteczne.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi:)

Zrobiłem tak jak w filmie wyżej, wypróbowałam również wasze wskazówki jednak jakbym nie poluzowal srubek I jakbym nie ustawił zacisku ani na trochę nie przestaje docierać:(

Opublikowano (edytowane)

Możliwe że krzywa jest tarcza i krzywa to znaczy o 0,5mm ma bicie i to wystarczy

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

A nagral bys krotki filmik jak to wyglada?

Opublikowano

Aaa to mechaniczny. to nie ma tam regulacji odległości klocków od tarczy?

Opublikowano

Krecilem tak jak na filmikach i dupa ani trochę sie luz nie robi przy tej tarczy 🤨

Opublikowano

Noo tam jest ta śruba co oddala i przybliża klocki, byś musiał odkręcić zacisk, i patrząc sie w zacisk manipulować tą śrubką i wtedy jak zobaczysz że klocek 1 się odsuwa ( niestety w tanich mechanikach tylko 1 klocek hamuje, w lepszych TRP Spyre C działają 2 tłoczki ) to wtedy wyregulować zacisk.

Jeśli klocek który trze nie odsuwa się od tarczy tylko ten drugi co nie trze to ciągle będzie tarło, zrób tak jak piszę.

-Odkręć zacisk.

-patrząc się na zacisk manipuluj tą śrubą do regulacji klocków obserwuj czy w zacisku się klocek oddala

-po oddaleniu klocka spróbuj wyregulować raz jeszcze zacisk zgodnie za którąś z metod 

Opublikowano

I jak Ci poszlo?

Opublikowano

Na YT masz filmik z ustawiania Hayesów mechanicznych.

Tą śrubę od strony szprych powinieneś wykręcać - wtedy klocek stały się cofa - przy założeniu, że to od obciera.

Na klamce i przy zacisku gdzie wchodzi linka masz też regulacje na baryłce - jak ją wkręcisz to zluzujesz linkę i z kolei też klocek dociskający się cofnie.

Tak w ogóle to musiałbyś zerknąć na tarczę między klockami, poświecić i zobaczyć, który jest winowajcą.

Opublikowano

Rób tak jak mówi ahaja to są proste hamulce do regulacji mam takie same i nigdy nie miałem z nimi problemu przy regulacji jeśli tylko tarcza jest prosta.