Skocz do zawartości

Problem amatora

KolarzAmator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Startowałem ostatnio pierwszy raz w życiu w zawodach, powiedzmy że MTB były to typowo amatorskie zawody, łatwa, krótka trasa do przejechania dla każdego; https://zapisy.personalbest.pl/iii-bike-race-zamyslow-v3321.pl.html (jeśli ktoś kojarzy ;)

Teraz chciałbym spróbować sił w kolejnych zawodach lecz nie wiem czy mój cross da rady.

Dlatego teraz pytanie do Was, czy jest sens startować w https://zapisy.mktime.pl/rowerowa-petarda-ogolnopolskie-zawody-xco-eliminator-v3591.pl.html    czy     https://zapisy.mktime.pl/bike-atelier-mtb-maraton-2019-jelesnia-v3068.pl.html   na takim rowerze

Myślałem żeby kupić nowy rower MTB, ale ta opcja raczej odpada

Kolejnym pomysłem jest wymiana opon, ale teraz pytanie na jakie.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję ;)

Opublikowano

Jezdzilem na crossie maratony Bike Atelier i bylo spoko. Ale Jelesnia to kiepski pomysl. To gorski maraton i wielu ludzi zrezygnuje z niego po doswiadczeniach z Brennej. Takze wybieraj maratony bardziej nizinne i bedziesz zadowolony a rower spokojnie da rade.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 13.07.2019 o 23:01, KolarzAmator napisał:

Dlatego teraz pytanie do Was, czy jest sens startować w https://zapisy.mktime.pl/rowerowa-petarda-ogolnopolskie-zawody-xco-eliminator-v3591.pl.html

Raz byłem, więc odpowiem. Trasa do przejechania crossem, choć jak to XCO krótka i raczej po jednym okrążeniu zakończysz :), więc jako trening dobra.

W dniu 13.07.2019 o 23:01, KolarzAmator napisał:

może być trudno, szczególnie duże kamienie, choć Jeleśnia jest pierwszy raz w BAM, może zaczekaj na BAM Psary (18.08), spóźniłeś się także na BAM Żarki (14.07)

Pozdrawiam

Opublikowano

A zmiana opon czy jakichś innych części coś pomoże?

Opublikowano
A zmiana opon czy jakichś innych części coś pomoże?
Odpusc Jelesnie. Jezdze trzeci sezon i tegoroczne gory sa bardzo trudne (moim zdaniem do przesady). Zacznij od lzejszych edycji bo mozesz sie zniechecic albo co gorsza krzywde sobie zrobic.

Opublikowano
2 godziny temu, bbc napisał:

Odpusc Jelesnie. Jezdze trzeci sezon i tegoroczne gory sa bardzo trudne (moim zdaniem do przesady). Zacznij od lzejszych edycji bo mozesz sie zniechecic albo co gorsza krzywde sobie zrobic.

Tak, tak, teraz już wiem że nie warto startować w Jeleśni, więc poszukam czegoś łatwiejszego na początek. Zastanawia mnie jednak czy jakaś modyfikacja w rowerze poprawi komfort jazdy w terenie.

Opublikowano

W crossie raczej tylko szerszy laczek i wymiana mostka na sztywny (jeśli posiadasz regulowany). Jeśli posiadasz jakiś szpej typu bagażnik, pełne błotniki, lampki, to na czas zawodów odkręć. Nie chodzi o wagę (no dobra, trochę) ale po prostu szkoda ryzykować ich uszkodzenie. W zasadzie to wszystko. Baw się dobrze. 

Opublikowano
3 godziny temu, KolarzAmator napisał:

Zastanawia mnie jednak czy jakaś modyfikacja w rowerze poprawi komfort jazdy w terenie.

Tak jak napisał @Red - wymiana opon na szersze (jeżeli zmieścisz). Ale ja bym nie ruszał i pojechał pierwszy maraton (Psary) na tym co masz. No chyba, że masz teraz typowo szosowe opony - wtedy wymiana od razu. Przejedziesz pierwszy maraton to zobaczysz, że to fajna zabawa i wcale nie trzeba się zbroić sprzętowo żeby się dobrze bawić. No to przyjdzie jeszcze czas jak się już wciągniesz na poważnie (i wymienisz rower na coś do ścigania).

To mam nadzieję, widzimy się w Psarach!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.07.2019 o 23:06, bbc napisał:

Tak jak napisał @Red - wymiana opon na szersze (jeżeli zmieścisz). Ale ja bym nie ruszał i pojechał pierwszy maraton (Psary) na tym co masz. No chyba, że masz teraz typowo szosowe opony - wtedy wymiana od razu. 

Oponki Mitas V84 Gripper 

Opublikowano
13 godzin temu, KolarzAmator napisał:

Oponki Mitas V84 Gripper 

No jeżeli to coś takiego jak Mitas V85 Ocelot (oryginalnie w Kross Level Replica TE) to zdecydowanie powinieneś je wymienić. Koniecznie sprawdź ile ważą bo te w Krossie ważyły (w rozmiarze 26") prawie 1kg sztuka! Zmieniłem synowi na Rocket Ron (dwie ważą mniej niż tamta jedna), do tego zrobiłem bezdętki i to zupełnie inna jazda.

Jeżeli pytasz o bieżnik to szału nie ma, ale powinien dać rade na suchych maratonach. Ja jeździłem na Schwalbe Land Cruiser (chyba 1.6) i nawet deszczowe Psary przejechałem bez przygód (choć jedna lekka gleba była a i kilka razy bokiem jechałem).