Skocz do zawartości

FD-T8000-h-3 zagra z napędem 3x8

regan3000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich na forum😉

Obecnie w rowerze siedzi Korba: FC-TY701, Przerzutka przednia: FD-M191, Tylna: Acera (nie pamiętam numeru), Manetki: Acera (nie pamiętam numeru), Kaseta: HG51 cały zestaw na 3x8speed

Jako że support korby domaga się wymiany i sama korba jest po prostu zajechana i lekko krzywa chcę troche polepszyć napęd w moim rowerze Centurion cross compline 50.

Wymieniając korbę muszę wymienić przednią przerzutke bo obecna ma pojemność 20t i ciężko jest mi coś dopasować a nie chce już korby 48-38-28. Max co bym brał to 48-36-26 ewentualnie 44-32-22.

System Octalink albo wyżej - nigdy już wiecej na kwadrat.

Za psie pieniadzę mogę dostać FD-T8000 ale ona jest do napędu 3x10 a w planach mam tylko wymianę przodu tylnią przerzutke, kasetę i łancuch chcę zostawić bo dwa ostatnie wymieniałem rok temu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez regan3000
Opublikowano

Nie ma to znaczenia. Jeśli pojemność jest ok a ciąg linki odpowiedni to możesz brać 

Opublikowano
6 minut temu, SzpiceR napisał:

Nie ma to znaczenia. Jeśli pojemność jest ok a ciąg linki odpowiedni to możesz brać 

tak tak ciąg i mocowanie pasuje. Dzięki za szybką odpowiedź.

Opublikowano

Nie brać bo klatka przedniej przerzutki węższa i lancuch będzie ocierał nawet przy minimalnym przekosie, np. 3x8 i 3x7 ok, wyżej już ocieranie. 2x8 ocieranie, 2x7 i 2x6 nie, a 2x5 i wyżej znowu ocieranie. Kup dedykowaną do 9 sp. Przednią przerzutkę i łańcuch 9 rz. Lub dla korby 44/32/22 poszukaj uzywanej ( z reguły sa w bdb stanie bo to jedne z najbardziej trwałych przerzutek  ) fd-m737,738.

Opublikowano
8 godzin temu, Piotr78 napisał:

Nie brać bo klatka przedniej przerzutki węższa i lancuch będzie ocierał nawet przy minimalnym przekosie, np. 3x8 i 3x7 ok, wyżej już ocieranie. 2x8 ocieranie, 2x7 i 2x6 nie, a 2x5 i wyżej znowu ocieranie. Kup dedykowaną do 9 sp. Przednią przerzutkę i łańcuch 9 rz. Lub dla korby 44/32/22 poszukaj uzywanej ( z reguły sa w bdb stanie bo to jedne z najbardziej trwałych przerzutek  ) fd-m737,738.

Za późno odczytałem posta i przerzutkę już kupiłem. Jutro zamontuje i zobaczę co będzie się działo.

ps. Jeżeli nawet  nie zagra to nie będę żałował bo naprawdę w dobrej cenie ją wziąłem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Piotr78 miał rację. Na pierwszym i drugim przełożeniu było w miarę ok ale na trzecim łańcuch już mocno obcierał o sanki. Nowa korba też tu nic nie zaradzi bo łańcuch jest do 8 rzędowej kasety. Jak to teraz ugryźć żeby miało ręce i nogi albo sprzedać przerzutkę. Jeżeli miałbym iść w x10 to bym musiał praktycznie wszystko wymienić co się mija z celem.

Opublikowano

Jakie stopniowanie ( ostatecznie ) ma Twoja korba, oraz podaj średnicę ramy w miejscu mocowania przedniej przerzutki ( są trzy, 28,6 mm, 31,8 i 34,9 )  oraz ciąg linki do przedniej przerzutki - czy linka idzie od dołu czy od góry ( ciąg dolny/górny ).

Opublikowano
31 minut temu, Piotr78 napisał:

Jakie stopniowanie ( ostatecznie ) ma Twoja korba, oraz podaj średnicę ramy w miejscu mocowania przedniej przerzutki ( są trzy, 28,6 mm, 31,8 i 34,9 )  oraz ciąg linki do przedniej przerzutki - czy linka idzie od dołu czy od góry ( ciąg dolny/górny ).

Przyznam się, że sprawdzałem to trochę niedokładnie. Bo mogłem sprobować jeszcze poprawić wysokość przerzutki ale muszę wpierw wymienić linkę manetki bo jes krótka  i przez to nie miałem dużego pola manewru na ustawienie wysokość przerzutki. Obecnie korba  48-38-28 a w planach 44-32-22. Średnica ramy: 31,8mm. Ciąg od dołu.

Opublikowano
10 godzin temu, Piotr78 napisał:

Dzięki za pomoc ale mam jedno pytanie. Czy kaseta 8- rzędowa zagra z łańcuchem na 9? Jeżeli tak to czemu nie można by zostawić obecnego łańcucha KCM x8.93. Chodzi tu o grubość samego łańcucha? Dobrze myślę?

Opublikowano (edytowane)

Zagra ok i tak, chodzi o szerokość łańcucha. Możesz zostawić na razie łańcuch, który masz ( 8 sp. ). On ma szerokość pinu 7.3 mm ( 9 sp. ma 6,6 mm ) i  będzie lepiej niż z przednią przerzutką 10 sp. aczkolwiek to jeszcze "nie będzie to". Dlatego w drugiej kolejności załóż łańcuch 9 sp. ( jeśli uznasz, że chcesz aby łańcuch jeszcze mniej ocierał na przekosach )

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano
W dniu 14.07.2019 o 23:01, Piotr78 napisał:

W dniu 15.07.2019 o 10:51, Piotr78 napisał:

Zagra ok i tak, chodzi o szerokość łańcucha. Możesz zostawić na razie łańcuch, który masz ( 8 sp. ). On ma szerokość pinu 7.3 mm ( 9 sp. ma 6,6 mm ) i  będzie lepiej niż z przednią przerzutką 10 sp. aczkolwiek to jeszcze "nie będzie to". Dlatego w drugiej kolejności załóż łańcuch 9 sp. ( jeśli uznasz, że chcesz aby łańcuch jeszcze mniej ocierał na przekosach )

Jeszcze raz dzięki za fachową pomoc. Łańcuch jednak kupuję jako pierwszy bo właśnie sprawdziłem i miarka wpada już na 0,75. Biorę od razu 9sp.

Opublikowano

Założyłem do mojego systemu łańcuch 9speed i nawet udało się opanować przednią przerzutkę FD-T8000. System działa ale... no właśnie. Kaseta 8-rzęd. i łańcuch 9speed się trochę gryzie... Co to znaczy? A no zmieniają się przełożenia ale bardzo nieprzyjemnie. Każde zrzucenie wygląda tak: 1 bam! 2 bam! 3 bam! i tak dalej. Brak płynności jaka była przy łańcuchu 8speed. Zaś zmiana w górę jest ok idzie to dość płynnie.