Gość Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Mam problem z moim covoyem. Wystarczy minimalny wstrząs (łata lub malutka dziura w asfalcie, żeby latarka sama zmieniła tryb świecenia. Wczoraj na dość szybkim zjeździe szosowym w lesie (ok 40km/h) w całkowitej ciemności moja latarka postanowiła włączyć stoboskop Nie polecam Czy macie pomysł co może jej dolegać? Może akumulator bez zabezpieczenia zbyt luźno siedzi w korpusie i drgając na chwilkę rozłącza prąd co skutkuje zmianą trybu? Wsadzić tam kosteczkę z folii alu?
Gość Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Włącznik szlag trafił, miałem to samo w mojej latarce MacTronica.
Gość Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Włącznik szlag trafił, miałem to samo w mojej latarce MacTronica.Podkręcałem ją raz jeszcze. Mniej lata w środku i przy waleniu w stół trybów nie zmienia
kaido2 Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Włączniki to one mają akurat dobre. ogólnie latarka jest na wysokim poziomie jeżeli chodzi o wykonanie pod względem wizualnym jak i elektronicznym ( luty) zmiana trybów odbywa się poprzez zanik zasilania, można to zrobić za pomocą włącznika ( nie trzeba całkowicie wyłączać/ włączać) albo tak jak tu dać krótszy aku i po prostu ją w chwili gdy chcemy zmienić tryb ją klepnąć albo wjechać na dziurę.
kryminalistyk Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Latarka jest pierwsza klasa, tylko dość mocno się grzeje na wyższych trybach... Niemniej jednak na rowerze to bez znaczenia Uważam, że to świetny pomysł na przednie światło.
revolta1 Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Ma sie grzac wtedy odprowadza cieplo jak by sie nie grzala to by sie ugotowala
Chrismel Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Godzinę temu, kryminalistyk napisał: Uważam, że to świetny pomysł na przednie światło. Ciekawe czy tego samego zdania są ci z naprzeciwka. Ja w tej chwili wymieniam oświetlenie na takie z odcięciem bo coraz więcej osób ma coraz mocniejsze lampki i zaczyna to być problem. Mnie męczy dostawanie po oczach tysiącami lumenów i nie chcę być w gronie tych oślepiających. No chyba że używasz jej tylko w terenie gdzie nikogo nie ma. Wtedy faktycznie jest świetna w tej cenie.
kryminalistyk Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 11 minut temu, Chrismel napisał: Ciekawe czy tego samego zdania są ci z naprzeciwka. Ja w tej chwili wymieniam oświetlenie na takie z odcięciem bo coraz więcej osób ma coraz mocniejsze lampki i zaczyna to być problem. Mnie męczy dostawanie po oczach tysiącami lumenów i nie chcę być w gronie tych oślepiających. No chyba że używasz jej tylko w terenie gdzie nikogo nie ma. Wtedy faktycznie jest świetna w tej cenie. No przecież nie grzejesz na maksa. Poza tym raczej kieruje ją się przed siebie. NIe wiem jak to wygląda z przeciwka - trzeba by zobaczyć.
revolta1 Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 S2+ jest tak uniwersalna że wystarczy założyć do niej kolimator za kilka zł i problem oslepiania załatwiony
kryminalistyk Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 S2+ jest tak uniwersalna że wystarczy założyć do niej kolimator za kilka zł i problem oslepiania załatwiony Są jakieś „dedykowane”, czy coś trzeba zakombinować?Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Chrismel Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Godzinę temu, kryminalistyk napisał: NIe wiem jak to wygląda z przeciwka - trzeba by zobaczyć. Oprzyj rower o jakiś słupek, stań na przeciwko w kilku odległościach typu 10-30 metrów i będziesz wiedział. Godzinę temu, kryminalistyk napisał: No przecież nie grzejesz na maksa. Mój Knog ustawiony na 80 lumenów (mniej się nie da) oślepia jak diabli. Fenix BC25R (na przykład) ustawiony na 600 lumenów nie oślepia wcale.
revolta1 Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 1 godzinę temu, kryminalistyk napisał: Są jakieś „dedykowane”, czy coś trzeba zakombinować? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Nic. Rozkręcasz ja i wkładasz kolimator
kryminalistyk Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 4 godziny temu, Chrismel napisał: Oprzyj rower o jakiś słupek, stań na przeciwko w kilku odległościach typu 10-30 metrów i będziesz wiedział. Mój Knog ustawiony na 80 lumenów (mniej się nie da) oślepia jak diabli. Fenix BC25R (na przykład) ustawiony na 600 lumenów nie oślepia wcale. Hmm, no to dziwne, kurczę. Knog to przecież lampka stricte rowerowa, o ile się nie mylę, a mimo tego konstruktorzy nie uwzględnili tego, że może oślepiać... A pomysł z rowerem i słupkiem oczywiście bardzo dobry. Chętnie zrobię ten eksperyment.
Chrismel Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 40 minut temu, kryminalistyk napisał: Hmm, no to dziwne, kurczę. Knog to przecież lampka stricte rowerowa, o ile się nie mylę, a mimo tego konstruktorzy nie uwzględnili tego, że może oślepiać... Ta lampka akurat ma inne zadanie. Ma oświetlać drogę w trybie offroad. W momencie kiedy teren jest pagórkowaty lampka z odcięciem która świeci na odległość 40 metrów na płaskim nagle zaczyna w momencie zjazdu czy podjazdu świecić na 10 albo i mniej bo nie ma strumienia który jest szeroki w górę i w dół. To co jest zaletą w mieście staje się wadą w terenie i odwrotnie. Stąd pomysł firmy na przykład Ravemen w modelu 1200 żeby zrobić 2 w jednym i dali dwie lampy w jednej obudowie - jedną do jazdy miejskiej, drugą offroad. I taka ciekawostka. Knog w modelu Mountain poszedł jeszcze dalej i zrobił całkowicie okrągły strumień żeby właśnie w nierównym terenie mieć dobrze oświetloną drogę. Ta to dopiero musi oślepiać. Ale faktem jest że większość producentów nie uwzględnia tego że lampki mają nie oślepiać bo znacznie trudniej je zrobić. Natomiast moce lampek ciągle rosną i nadszedł czas żebyśmy zaczęli dbać sami o siebie i na normalnych drogach nie używali takich lampek. Niemcy zrobili to za nas, wprowadzili normę StVZO i tam lampek bez odcięcia po prostu nie można używać na drogach w ogóle.
nctrns Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) A można w ogóle gdzieś w Polsce od ręki kupić Ravemena i Fenixa? Edytowane 18 Lipca 2019 przez nctrns
Chrismel Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Oficjalnym dystrybutorem Fenix-a jest firma Kolba. Strona fenix.pl. Z tego co widzę BC25R jest dostępny od ręki a BC35R ma być po 23 lipca. Ravemena też widziałem w kilku sklepach internetowych.
nctrns Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Fenixa znalazłem, Ravemena nie bardzo, przynajmniej nie w polskich.
Chrismel Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 Wpisałem w google i tak na szybko: https://www.rowerywroclaw.pl/lampy/lampa-ravemen-pr-1200-led-dual-1200-lm-li-ion-usb-pilot-wyswietlacz/201804979 https://www.bikesystem.pl/1021925-lampa-przod-ravemen-pr1200.html Jeżeli oczywiście ten model Cię interesuje.
Papynsky Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 W dniu 17.07.2019 o 20:26, revolta1 napisał: Nic. Rozkręcasz ja i wkładasz kolimator Mógłbyś podpowiedzieć jak zamontować inny koliminator? Odkręcam górną część latarki, ale nie wiem co dalej:/
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Papynsky napisał: Mógłbyś podpowiedzieć jak zamontować inny koliminator? Odkręcam górną część latarki, ale nie wiem co dalej:/ proszę
biniu Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 Ta lampka, a w zasadzie latarka za te pieniądze to jest petarda! No i wymienne akumulatorki też plus.
molik Opublikowano 1 Listopada 2019 Opublikowano 1 Listopada 2019 Latarka ok, tylko dałem się skusić na jakiś tani, silikonowy uchwyt, który nie wytrzymał próby czasu
leszcz Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Miałem podobnie. Syn się bawił i przednią część, która też jest odkręcana, wkręcił zamiast końcówki. Po prostu przykręcił do korpusu na odwrót końcówkę z przednią częścią.
Gość Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 kombinowanie, wystarczy ją ustawić pod odpowiednim kątem, to ja mam widzieć w nocy i w lesie, ciekawe że użytkownicy aut jakoś się tym nie przejmują i walą po oczach zawsze..
Rekomendowane odpowiedzi