Skocz do zawartości

Opony do gravel/przełaj na koła 29cali szerokość od 32c do 40c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakie polecacie opony do gravel/przełaj na koła 29cali szerokość od 32c do 40c, myśle ze trasy na ten rower to raczej 70% (asfalt, ścieżki rowerowe, kostka brukowa), 30% szuter, las

Opublikowano

Jak napisał kolega powyżej. Przerobiłem kilka marek i typów opon, ale nie znalazłem nic lepszego niż Panaracer gravel king SK. Miałem rozmiary 43C, 38C oraz 32C. Wszystkie były świetne.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
Opublikowano

Szwalba Maraton GT 365 w wersji 35c. Pancerna guma.

Opublikowano

Jest w ogóle jakaś wyczuwalna różnica między 35c, a 40c?

Opublikowano

ja mam schwalbe G-one allround, szerokość 35c i jestem zadowolony chociaż nie mam odniesienia do innych. Na pewno szerszej nie szukam

żeby nie zakładać nowego tematu - też mam podział 2/3 asfalt reszta lasy - albo inaczej - teraz latem głównie sucho (asfalty i szutry) a zimą błoto i śnieg - myślę nad czymś gładkim właśnie na suche warunki. Teraz mam w/w 35c (zimą całkiem spoko ale na asfalt pewnie można znaleźć lepszy kompromis) a wcześniej miałem tylko krótką przygodę na gładkich 32c i było całkiem ok dlatego celuję właśnie w gładką 30-32c która wytrzymałaby zjazd na leśne szutry, kamienie. Jakieś propozycje?

Opublikowano (edytowane)

Ja obecnie na oryginalnych oponach giant sycamore s 700x50c i do miasta jak i na asfalt trochę są grubaśne. Felgi mam tubless ready, 622x19, czyli spokojnie mogę sporo węższe opony wsadzić.

Zastanawiam się jeszcze nad opona giant crosscut tour 2 700x30c bezdętkowa. Cena 129 zł 

Jesli chodzi o schwable to nie jestem ich zwolennikiem.

Edytowane przez Joke00
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nadal mam dylemat jakie opony wybrać, ale wybór się już zawęża obecnie między continental contact speed 32x700, a speed king cx 32x700. Zainteresował mnie też model speed ride, ale ze względu na szerokość 42c odpadają. Co sądzicie po dwóch powyższych, opony będą przeznaczone w 85% na drogi asfaltowe, kostkę brukową. Szkoda tylko ze nie ma wersji bezdętkowych, tubeless ready.

Edytowane przez Joke00
Opublikowano

Ja z kolei polecam WTB Riddler 37C. Komfortowa, dobrze się toczy po asfalcie, dobre trzymanie na szutrze, dobrze się uszczelnia (tubeless).

Opublikowano (edytowane)

Za dużo bieżnika. 

Mam nadzieje że nie będę żałował, ale zamówiłem sobie continental contact speed, ze względu na przeznaczenie roweru, myśle że te opony sobie poradzą w zupełności, rozmiar jaki wybrałem to 700x32c. Dam znać jak zrobię trochę km na nich.

Edytowane przez Joke00
  • Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Siema Szajbajki,

Czytam propozycje podane przez was i opony Panaracer Gravelking SK wydają się być najlepszym wyborem ale niestety są dość drogie.

@Joke00 jak sprawują się te opony Continental Contact Speed 700x32? Są twoim zdaniem bezpieczne? Trzymanie w zakrętach oraz jazda szutrami? 

Głównie mam na myśli jazdę rekreacyjną i w miarę szybkie pokonywanie dystansów do 100km. 

1892704708_Dadsbike.thumb.jpg.937c51aa0b983725d05378d96037f2ee.jpg

Rower do którego chce zamontować te opony to taka mała hybryda. Cały osprzęt w rowerze to Deore (poza kołami).

pozdro:) 

Edytowane przez 4c4a4e
Opublikowano

Z tańszych opon spokojnie mogę polecić Mitas X Road. Rozmiar 33c. Oponki szybkie i lekkie gwarantujące dobrą trakcję na szutrze i lekkim piachu. Szybkie na asfalcie.

https://www.rowertour.com/p/177501/mitas-x-road-r17-700c-opona-zwijana-przelajowa-ts?gclid=CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadgNbAJRY5DxMGqQoU5NzYqwCSLNZ6zYoTuiwVLNYdA814NXmKQ3oPRoCsXUQAvD_BwE

Ja jeździłem na nich na około 3 barach. Komfort znośny ale oponki w rozmiarze np 40c będą w tym względzie lepsze.

Opublikowano

@Nemrod dzięki za fajną podpowiedź. Chyba ta opona będzie dobrym rozwiązaniem. Dodatkowo waży 150g mniej niż Continental Contact Speed

Cena podobna ale akurat mają promocję 30%.  :) 

Mitas X-Road R17 -TPI 127 trochę wolniejsza będzie od Continental Contact Speed (185 TPI) ale mimo wszystko wydaje się być lepszy wyborem.

Opublikowano

U Continental TPI trzeba podzielić z reguły przez 3. Oni podają dla sumy warstw a inni producenci z reguły dla jednej.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam PIRELLI Cinturato Gravel H Hard TLR 700x35 zrobioną w tubeless i jestem zadowolony.
Rozważałem też Panaracer Gravelking SK ale jeżdżę tak 70% asfalt, więc chciałem żeby na środku bieżnik był jak najmniejszy.

Edytowane przez rbx
Opublikowano
12 godzin temu, Nemrod napisał:

Z tańszych opon spokojnie mogę polecić Mitas X Road. Rozmiar 33c. Oponki szybkie i lekkie gwarantujące dobrą trakcję na szutrze i lekkim piachu. Szybkie na asfalcie.

https://www.rowertour.com/p/177501/mitas-x-road-r17-700c-opona-zwijana-przelajowa-ts?gclid=CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadgNbAJRY5DxMGqQoU5NzYqwCSLNZ6zYoTuiwVLNYdA814NXmKQ3oPRoCsXUQAvD_BwE

Ja jeździłem na nich na około 3 barach. Komfort znośny ale oponki w rozmiarze np 40c będą w tym względzie lepsze.

Może to głupie pytanie ale chciałbym się upewnić, że te opony Mitas X-Road R17 Tubeless, można bez problemu zamontować do zwykłych kół razem z dętkami? :)

Opublikowano (edytowane)

@Nemrod, dzięki:)

Opony już zamówione, rozmiar 700x33c. Prędkości na rowerze dzięki tym oponom skoczyły +  ~5km/h. 

Polecam :))))

detki.JPG Edytowane przez 4c4a4e