Waski369 Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Siemka jak w temacie posiadam rower Author Aura XR z 2017. Bardzo podoba mi się jego geometria i fajnie trafiłem z rozmiarem lecz z założenia jest to gravel A bliżej mi do jazdy wyłącznie szosowej. Opłaca się inwestować w ramę? Chciałbym zmienić hamulce na zwykle, koła na lżejsze i ewentualnie kierownicę i mostek na coś lepszego. Startowo rower waży okokoł10.4 kg czy po wymianie tych części będzie czuć różnicę w wadze i nada się na typowo szosowe treningi? Czy po prostu sama rama jest za ciężka żeby w nią inwestować jakiekolwiek pieniądze?
nctrns Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 9 godzin temu, Waski369 napisał: Chciałbym zmienić hamulce na zwykle Co masz na myśli mówiąc "zwykłe"? Szczękowe? Zakładając, że jakimś cudem na tył da się zamontować szczęki, to musiałbyś wymienić widelec i praktycznie całe koła. Jeśli chcesz go przerabiać na szosę i zbijać z wagi, to nie wiem czy gra warta świeczki. Samo przerobienie na bardziej szosówkę bez wielkiego nacisku na wagę ma jakiś sens. Lżejsze koła, opony szosowe, może sztyca i kiera - spoko. Możesz zważyć teraz te elementy i porównać z dostępnymi w twoim budżecie zamiennikami. To da ci pogląd ile możesz urwać z wagi.
Zajop Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Przy próbach zbijania wagi roweru trzeba zacząć od pytania: "ile ważę?" oraz "czy łatwiej, i taniej, i zdrowiej będzie zrzucić 1kg z roweru czy 5 kg z brzucha?" Oczywiście nie wiem jaka jest Twoja waga, ale ja bym zaczynał w ten sposób. Jeśli jazda bardziej szosowa, to znaczenie ma: -w górach waga i wygoda roweru. -na płaskim aerodynamika i wygoda roweru. I jedno i drugie można poprawić, ale szału nigdy nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi