Skocz do zawartości

Kobra plus przerzutka Alivio

wierzbacfc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Posiadam rower Level 2.0 2018

W rowerze tym mam korbę Tourney oraz taką samą przerzutkę... (słabe to to jest)

Chciałbym to wszystko wymienić na coś lepszego z łożyskami zewnętrznymi żeby nie było z mocowaniem na kwadrat. Oraz chciałbym przejść na dwa blaty z przodu.

Z tego co znalazłem w sensownych pieniądzach to grupa Alivio z korbą FC-M4050-B2. Z tym że w opisach jest wszędzie że korba ta ma linię łańcucha przesuniętą o 3mm.

Czy to w czymś przeszkadza?

Z drugiej strony przerzutka przednia z również przesuniętą linią łańcucha FD-M4020-M-B jest praktycznie nie do zdobycia... wszystkie dostępne są bez tej przesuniętej linii.

Na stronie Shimano w grupie Alivio znajduję się jeszcze korba FC-MT210-2 z tym że gdy ją się wyszuka w google to w nazwie widnieje Altus....  Ale do tego już dałbym radę dopasować przerzutkę Alivio.

Z tyłu mam na tą chwilę tylko 8 przełożeń i teraz nie chce tego ruszać.

Co z tym zrobić, jak to ugryźć? Brać FC-MT210-2 czy tą FC-M4050-B2 ?

Pozdro Szaje !

Opublikowano (edytowane)

Bierz korbę fc mt210, jest dużo tańsza od alivio i ma normalna linię łańcucha. Jej wadą są nitowane zębatki a nie przykręcane, widziałem gdzieś wersje z przykręcanymi ale nie moge jej teraz znaleźć. A to że altus to bez znaczenia.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

Alivio jest po prostu lżejsza od tej Acery. Ja mimo wszystko bym wziął alivio, z czasem jak zmienisz więcej napędu (wierz mi zmienisz :D )  to ta korba Alivio będzie tak gryzła w oczy.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś szukałem dobrego info i waga jest ta sama, ale materialy ramion ma alivio lepsze, sztywniejsze. ( korby 3 rz porównuję )

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

No też bym wolał Alivio bo lepsze fajnie wygląda i w ogóle... 
Ale co teraz z tym przesunięciem (+3mm) linii łańcucha?

NIe będzie problemu jak korba będzie miała te +3mm a przerzutka nie ?

Opublikowano

Słabo bedzie przy kręceniu do tyłu, zazwyczaj bedzie przekos lancucha w strone kola. Mowa o sztywności tych korb to bzdury, mała sztywnośc jest w połaczeniach korb na kwadrat bo zazwyczaj sa malo dokladnie wykonane. Sztywność samego ramienia jest tak duza że czlowiek nie jest w stanie odczuć różnic. Waga jest tutaj jakimś parametrem godnym uwagi, wygląd w sumie też. Wytrzymałość na rozciąganie bądź zginanie na 2 podporach będzie miało jednostki w setkach i dziesiątkach MPa. Chyba nie musze mówić, ze to duzo za duzo niż mozliwosci nogi pudziana :)

Opublikowano

Chyba wszystkie korby na oś przelotową maja te przesunięcie i jakoś wszyscy żyją :)

Opublikowano
16 godzin temu, Piotr78 napisał:

To je pod boosta ;) szukaj wersji normalnej.

Czyli brać i nie brać... 
Wiem że do Boosta to jest i pytanie czy w zwykłym MTB to się sprawdzi?
Jeśli mam brać inną to albo tą niebrandowaną  FC-MT210-2 albo iść w Deore 2x10 i założyć łańcuch 9rz.

Innych rozwiązań nie widzę.

16 godzin temu, Kruk napisał:

Chyba wszystkie korby na oś przelotową maja te przesunięcie i jakoś wszyscy żyją :)

Właśnie że nie wszystkie, jest sporo ze standardową linią łańcucha.

Opublikowano

Nie brać pod boosta bo nie masz takiej ramy ( to rama decyduje ). Możesz mt210-2 lub jak pisałeś droższą 10 rzędową, mimo, że łańcuch 9 sp.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Boost do ramy zwykłej się nie nadaje,będzie na największych koronkach napęd trzeszczał.

Jak idzie o linie to korby na kwadrat mają inną linie niż korby na oś przelotową, a i jeszcze boost ma inną linie :)

Opublikowano

No właśnie chodzi o to żeby przejść z kwadratu na oś przelotową... Obecna korba już jest jakby z ósemkowana...
Jeszcze mam pytanie, wybierając przednią przerzutkę, w moim rowerze mam linkę idącą spod ramy, czy w tym przypadku przy zakupię mogę brać pod uwagę przerzutki typu Side Swing?
Z tego co znalazłem w necie to do nich linka idzie od przodu roweru, czyli chyba nie dam rady pociągnać spod spodu linki? 

Co myślicie o zestawie Korba Deore FC-M6000-2 (2x10) oraz przerzutka Deore FD-M6025 L, linia łańcucha pasuje :) 

Drugi tańszy zestaw to FC-MT210-2 (2x9) plus nie wiem jaką do tego przerzutkę zgrać :/ .... bo dużo właśnie ma Side Swing.