Rafał niedźwiedź 🐻 Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Witam szajbajk.. Mam takie pytanie dotyczące łańcucha w moim rowerze.. Kupiłem rower merida i od samego początku łańcuch wydawał mi się jakiś luźny i jadąc po lesie lub jakiś nierównościach łańcuch strasznie uderza o ramę.. Czy jest jakiś sposób żeby trochę zminimalizować luz... PS.. Rower jest już po pierwszym serwisie.. Pozdrawiam
seraph Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Jaka przerzutka? Jak wrzucisz z przodu i z tyłu największe zębatki na raz to jest mocno wychylona w przód?
SzpiceR Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 2 godziny temu, Rafał niedźwiedź 🐻 napisał: jadąc po lesie lub jakiś nierównościach łańcuch strasznie uderza o ramę. Prawdopodobnie tylna przerzutka ma za słabą sprężynę = kupiłeś rower "nie do jeżdżenia po lesie"
Kruk Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Aby przerzutka i łańcuch nie tłukł musi być sprzęgło w przerzutce, niestety jest to w przerzutkach tylko 10 rzędowych w górę.
Gość Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Możesz kupić osłonę na trójką by łańcuch ci nie obijałLub zrobic z dętki lub np owijki rowerowowejWtedy nie będziesz musiał wymieniać przerzutkiTaki to już jest urok że łańcuch obija o ramę
Rafał niedźwiedź 🐻 Opublikowano 12 Lipca 2019 Autor Opublikowano 12 Lipca 2019 Jest to przerzutka 3X9 nooo i strasznie drażni mnie to że stuka tak o tą ramę.. Dziękuję za podpowiedź z tą osłona ale to już zrobiłem dawno tylko chodzi mi co zrobić żeby chociaż trochę. Zmienić msciagniecie tego łańcucha... Czy jest potrzeba wymiany przerzutki? 3 godziny temu, SzpiceR napisał: Prawdopodobnie tylna przerzutka ma za słabą sprężynę = kupiłeś rower "nie do jeżdżenia po lesie" Jest to rower merida BIG nine 40-d i nie jest to jakiś rower trekingowy itp i dobrze się nim jeździ po lesie itp... Ale wada to ten łańcuch
SzpiceR Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 6 minut temu, Rafał niedźwiedź 🐻 napisał: Jest to rower merida BIG nine 40-d i nie jest to jakiś rower trekingowy itp i dobrze się nim jeździ po lesie itp... Ale wada to ten łańcuch Rower może i nie jest trekingowy ale osprzęt nie jest z wysokiej półki. Wada to nie łańcuch tylko przerzutka, która nadaje się właśnie do roweru trekingowego/miejskiego/crossowego a nie do mtb - o ile to altus, który niby powinien tam być. Wymiana przerzutki na taką z mocniejszą sprężyną załatwi sprawę. Musisz tylko dobrać coś co będzie współgrało z manetką. Ew. załóż sobie neoprenową osłonę na trójkąt i nie będzie słychać😎 1
Rafał niedźwiedź 🐻 Opublikowano 12 Lipca 2019 Autor Opublikowano 12 Lipca 2019 18 minut temu, SzpiceR napisał: Rower może i nie jest trekingowy ale osprzęt nie jest z wysokiej półki. Wada to nie łańcuch tylko przerzutka, która nadaje się właśnie do roweru trekingowego/miejskiego/crossowego a nie do mtb - o ile to altus, który niby powinien tam być. Wymiana przerzutki na taką z mocniejszą sprężyną załatwi sprawę. Musisz tylko dobrać coś co będzie współgrało z manetką. Ew. załóż sobie neoprenową osłonę na trójkąt i nie będzie słychać😎 Dokładnie jest to altus... Jaka przerzutke polecasz?
SzpiceR Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 (edytowane) 6 minut temu, Rafał niedźwiedź 🐻 napisał: Jaka przerzutke polecasz? Nie ogarniam napędów mtb tak dobrze, żeby stwierdzić co będzie ze sobą najlepiej działało. Mocniejszą sprężynę na pewno będzie miało alivio ale niech się ktoś bardziej kompetentny wypowie Edytowane 12 Lipca 2019 przez SzpiceR
Kruk Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Niestety do 9 rzędowego napędu nie znajdziesz nic ze sprzęgłem, możesz kupić lepszą przerzutkę pokroju Deore M591, Slx M662 czy XT M772 ale efektu jak przerzutka ze sprzęgłem nie osiągniesz. Może napinacz by pomógł?
Rekomendowane odpowiedzi