Skocz do zawartości

Token Ninja vs BB MT800 Pressfit

PiotrekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Z racji tego, że Ninja kosztuje tyle co 3 press fity zastanawiam się nad jego sensem u siebie. Nie jeżdżę w błocie, wyłącznie suche dni. Kilometrów robie może 300 na miesiąc. Ostatnio coraz więcej głosów słyszę, że to już nie to co dawniej i że już nie strzelają.

Pacjent to moj Remedy 7, rok 2019 więc wg opinni już mufa powinna być wykonana starannie. 

Co zrobilibyście na moim miejscu? 

Opublikowano

Shimano ma dobre suporty, ale tylko dobre, ja pierwszy raz zamontowałem Ninja to jak ona się luźno kręci O_O Różnica w pracy kolosalna. Ten suport też ma wymienne od ręki łożyska.

Ja już więcej nie kupię suportu Shimano choć lubię ich produkty tak suport ninja gniecie shimanowskie.

Opublikowano

Skoro nic się nie dzieje z suportem to po co go wymieniać, ja na swoim shimanowskim już przjechałem około 5 tyś. km. w warunkach często skrajnych, śnieg, deszcz, przeprawy przez strumienie i póki co jest OK.

Opublikowano

Wymiana korby ze srama na shimano się dzieje, a tak po za tym to nic się nie dzieje :P

Opublikowano

Ja powiem tak, jakbyś miał BSA to śmiało bierz coś od Shimano, ale jak masz pressfita ja wolałbym Tokena, takie mam zdanie i nie chodzi tu że Shimano nie wytrzyma i zaraz się rozleci, nie... Tu chodzi o to że konstrukcja Tokena jest pancerna a łożyska są dostępne bez problemu a działają płynniej niż Shimano.

Opublikowano

Jestem na razie w miarę nastawiony na Ninja, w chwili obecnej jest nie do kupienia w żadnym sklepie, napisałem do oficjala kiedy można się spodziewać dostaw.

Opublikowano

Nooo nie dziwię się że ich nie ma :D Serio Piotrze, mało co tak zachwalam ale te suporty są mega, i szczerze Shimano przy tokenie to tak jakby Token bym na ceramicznych łożyskach, a nie jest, znaczy się można takie kupić ale pewnie korba sama się kręci :P

P.S. Nie mam umowy z Tokenem :P

Opublikowano

Dobra znalazłem wreszcie :P. Zakupiony

Opublikowano

hehehe dobra, jak coś to moja wina, tak powiedz swojej połówce :D:P Będziesz zadowolony :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kolego minął miesiąc, masz może jakieś opinie odnośnie tokena?

Opublikowano

dla mnie niezaprzeczalnym plusem tokena jest to, że jest skręcany - w przypadku jego demontażu po prostu go rozkręcamy a nie naparzamy młotem po łożyskach. Dla mnie wybijanie pf tylko na yt wygląda na miłe i przyjemne, im mniej pracy młotkiem przy rowerze tym lepiej 

Opublikowano

Ja jak wyjmowalem wkład wystarczyło po rozkreceniu uderzyć lekko dłonią by wyskoczył z mufy

• 3 lata później...
Opublikowano

Panowie jak Wam się sprawują te tokeny po czasie. Muszę wymienić pressfita fabrycznie siedzi MT500 i zastanawiam się czy wymienić na MT800 czy może jednak Ninja?
[mention=6397]PiotrekGT[/mention] [mention=2448]trollu[/mention] [mention=2813]Kruk[/mention]

Już miałem wymieniać na Ninja ale gdzieś w jednym z postów @vdcmike go skrytykował i zacząłem myśleć o MT800