Skocz do zawartości

Modyfikacje sprzętowe - Kross Level B1.

Kentaczdys

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, witam was ponownie w ostatnim temacie pomogliście wybrać mi opony do mojego Kros B1, teraz zadanie jest trudniejsze chcę włożyć w ten rower ~800zł, wszystkie elementy poza oponami są fabrycznie montowane i tutaj pojawia się moje pytanie czy warto wkładać osprzęt shimano Alivio? Dodam że priorytetem jest dla mnie wymiana napędu i hamulców na hydrauliczne. Jazda typowo miejska z dodatkami leśnych ścieżek, proszę o podpowiedź jaki sprzęt wybrać i orientacyjną cenę. Dodam że na obecnym 3x8 zaczęły przeskakiwać przerzutki po ~2500km prawdopodobnie powycierane zębatki i wyciągnięty łańcuch.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Wg mnie hamulce hydrauliczne z grupy Shimano to minimum M615 (komplet za 430zl na allegro) a z napędu deore działa bardzo przyjemnie i nie różni się specjalnie od SLXa.
Czy pchałbym sie w alivio? Osobiście nie.

Wysłane z mojego Commodore 64

• Pomógł 2

Hydraulike polecam od deorki.

Napęd można spokojnie do jazdy miejskie dać sobie alivio. Działa to świetnie, korba już ze zintegrowaną osią. Grupa 3X9.

Albo jak chesz mieć grupę 10s, 3x10, lub 2x10 ( lub robić 1 na 10 ale nie widzę sensu) to deore. Przewaga deore? Mamy manetkę dwukierunkową i sprzęgło w przerzutce i 10s.

Moim zdaniem, jak chesz w miarę oszczędnie i dobrze, to bierz alivio.

Ale jak chcesz to trochę męczyć w lesie... Jazda terenowa, więcej biegów na kasecie, to deore.

Musisz sam zdecydować

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Witam!

Przy 800 zł skupiłbym się głównie na napędzie. 3x9 plus korba z sztywną osią. Hamulce tarczowe mechaniczne jeśli działają poprawnie to odłóż to na później. Nie ma sensu wymieniać mechanicznych hebli na hydrauliczny odpowiednik tylko po to by mieć hydraulikę gdyż okazać się może, iż pod względem jakości hamowania niczym się nie różnią. Tańsze hydrauliki Shimano nie będą lepsze od mechanicznych. Wymień napęd, uzbieraj kolejne 900 zł na heble i zakup coś konkretnego, np. SLXy. 

Edytowane przez Gość
13 godzin temu, egzo23 napisał:

Napęd można spokojnie do jazdy miejskie dać sobie alivio.

Prawda. Jeśli nie chcesz wydać za dużo to Alivka w układzie 3x9 spełni swoje zadanie (powinieneś się zmieścić w założonym budżecie) a jeśli planujesz podeptać mocniej w lesie (do czego zachęcam) to zdecydowanie Deorka w układzie 2x10. Mnie wymiana napędu z 3x9 na 1x10 kosztowała około 1000 zł. Przy wymianie hebli bierz również pod uwagę, że może być konieczna wymiana tarcz.