Kamiloss Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Cześć, podepnę się pod temat, jeśli to nie problem https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/marlin/marlin-7/p/17382/ Jestem właścicielem powyższego modelu, lecz korci mnie zmiana osprzętu na lepszy. Chodzi mi po głowie mieszanka XT z SLX. Poniżej to co wykombinowałem. Zwracam się do Was z prośbą o opinię, czy wszystkie części będą pasowały, co ewentualnie dokupić, zmienić. Czy moje obecne tylne koło nadaje się do zmiany na 11 rzędów? NIe wymaga wymiany piasty? Korba: Shimano SLX FC-M7000 2rz 36-26 170mm czy 38-28 175mm ? Kaseta: Shimano SLX CS-M7000 + łańcuch CN-HG901 SLX 11rz 11-40 czy 11-42 ? Przerzutka przednia: Shimano SLX FD-M7025-L Top Swing Low Przerzutka tylna: Shimano SLX RD-M8000 SGS 11rz Manetki: Shimano SLX SL-M8000 I-Spec II Suport: Shimano SM-MT800 BSA
Kruk Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Kamiloss napisał: Korba: Shimano SLX FC-M7000 2rz 36-26 170mm czy 38-28 175mm ? Kaseta: Shimano SLX CS-M7000 + łańcuch CN-HG901 SLX 11rz 11-40 czy 11-42 ? Przerzutka przednia: Shimano SLX FD-M7025-L Top Swing Low Przerzutka tylna: Shimano SLX RD-M8000 SGS 11rz Manetki: Shimano SLX SL-M8000 I-Spec II Korba: SLX M7000 będzie super, dla mnie ładniejsza od XT M8000 Kaseta: SLX też da radę tak jak piszesz, ale nie bierz XTR'a łańcucha(chyba że koniecznie chcesz), nic nie daje, Lepiej już CN HG701 jest sporo tańszy Przerzutka tylna: tutaj masz byka w pisowni ale tak XT M8000 będzie git Przerzutka przód: wystarczy SLX Manetki: Koniecznie XT M8000 przynajmniej tylna Wszystko będzie pięknie działać Edytowane 10 Lipca 2019 przez Kruk
Manfred535 Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Cześć. Ile to może kosztować? Pozdrawiam.
Kamiloss Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Opublikowano 10 Lipca 2019 Cześć, około 1500zł https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-slx-m7000-2x11rz,id7420.html
Kruk Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 41 minut temu, Manfred535 napisał: Cześć. Ile to może kosztować? Pozdrawiam. Ciężko wyszukać w googlach?
Kamiloss Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Opublikowano 10 Lipca 2019 5 godzin temu, Kruk napisał: Korba: SLX M7000 będzie super, dla mnie ładniejsza od XT M8000 Kaseta: SLX też da radę tak jak piszesz, ale nie bierz XTR'a łańcucha(chyba że koniecznie chcesz), nic nie daje, Lepiej już CN HG701 jest sporo tańszy Przerzutka tylna: tutaj masz byka w pisowni ale tak XT M8000 będzie git Przerzutka przód: wystarczy SLX Manetki: Koniecznie XT M8000 przynajmniej tylna Wszystko będzie pięknie działać Kruku, serdecznie dziękuję za pomoc Zerkniesz proszę na części które wstępnie wybrałem? Mam jeszcze pytanie co do ilości zębów na korbie i kasecie. Czy to ma jakieś znaczenie przy zakupie łańcucha?
Kruk Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Korba nie ma za małych blatów 34-24? takie chcesz? Przy dwu blacie lepiej 36-26 na 29 koło i 38-28 dla 27,5 tak mi się wydaje by było lepiej Jakie masz hamulce? oryginalne tektro? Jeśli tak to musisz wziąć klamki z normalną obejmą, system I-spec to montaż do hamulców Deore w górę. Jakie łożyska? Bo na stronie Treka guzik piszę. Jeśli masz press fit to musisz zmienić suport, jeśli masz wkręcany BSA to dobrze wybrałeś. Łańcuch Ci wystarczy
Manfred535 Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 5 godzin temu, Kruk napisał: Ciężko wyszukać w googlach? Wiem, że moje podliczenia byłyby zaniżone. Ma się ten dar
SzpiceR Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Zapytam tylko nieśmiało...jaki jest sens ładowania nowego osprzętu jeśli w miejscu widelca masz ciężkiego, sprężynowego klocka a koła zostają fabryczne (czyli zapewne również wysoką półką nie można ich nazwać)?
Kamiloss Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 8 godzin temu, Kruk napisał: Korba nie ma za małych blatów 34-24? takie chcesz? Przy dwu blacie lepiej 36-26 na 29 koło i 38-28 dla 27,5 tak mi się wydaje by było lepiej Jakie masz hamulce? oryginalne tektro? Jeśli tak to musisz wziąć klamki z normalną obejmą, system I-spec to montaż do hamulców Deore w górę. Jakie łożyska? Bo na stronie Treka guzik piszę. Jeśli masz press fit to musisz zmienić suport, jeśli masz wkręcany BSA to dobrze wybrałeś. Łańcuch Ci wystarczy W takim razie wezmę 36-26, dzięki Hamulce póki co mam oryginalne tektro. Hamulce jak i koła, oraz kiedyś amortyzator będę również chciał wymienić. Oczywiście jak polecasz jakieś, chętnie rzucę okiem Co do suportu to również nie wiem, chyba napiszę do Treka maila z prośbą o informację w tym temacie 2 godziny temu, SzpiceR napisał: Zapytam tylko nieśmiało...jaki jest sens ładowania nowego osprzętu jeśli w miejscu widelca masz ciężkiego, sprężynowego klocka a koła zostają fabryczne (czyli zapewne również wysoką półką nie można ich nazwać)? Po prostu mam luźny hajs i zawsze chciałem to zrobić A elementy o których piszesz, planuję zmienić po wymianie osprzętu. Polecasz jakieś koła jak i amor ? ?
Manfred535 Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Dlaczego chcesz ulepszać Marlina, nie myślałeś o modelu X-Caliber?
Kamiloss Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 9 minut temu, Manfred535 napisał: Dlaczego chcesz ulepszać Marlina, nie myślałeś o modelu X-Caliber? Dostałem ten rower w prezencie rok temu, więc nie miałem wyboru Dlatego chcę go trochę ulepszyć
Manfred535 Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Myślałem, że odpiszesz, że pasuje Ci geometria ramy. Jest on wygodny na dłuższych trasach np. 50 km?
SzpiceR Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 9 minut temu, Kamiloss napisał: Po prostu mam luźny hajs i zawsze chciałem to zrobić A elementy o których piszesz, planuję zmienić po wymianie osprzętu. Polecasz jakieś koła jak i amor ? ? Średnio się znam na mtb i nie wiem jak użytkujesz rower więc nie będę rzucał modelami. Weź tylko pod uwagę, że marlin to bodajże najtańsze mtb treka więc kosmicznych technologii tam nie masz. Zwróć uwagę nawet na te koła - masz "zwykły" QR 135mm gdzie standardem w mtb jest teraz sztywna oś czy inne boosty. Widelec też zapewne 1 1/8 a nie taper. Podsumowując - ta rama nie jest warta ładowania w nią kasy + okazuje się, że jeśli kupisz nowe graty np. inne koła to nie przełożysz ich bez komplikacji do kolejnego roweru (jeśli owy będzie "bardziej przyszłościowy" niż marlin). IMO bardziej opłaci się odłożenie na coś nowego czy tam kupno używki z dobrymi gratami i ewentualne wymiany zużytych części. A musisz mi uwierzyć bo dokonałem apgrejdu szosy na klasycznej, ponad 10 letniej ramie z 3x9 na 2x11 razem z kołami. I w sumie mam teraz rower na starej ramie z niezłym osprzętem, który finalnie kosztował mnie prawie tyle ile nowy rower na tych samych gratach.
Kamiloss Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 4 minuty temu, Manfred535 napisał: Myślałem, że odpiszesz, że pasuje Ci geometria ramy. Jest on wygodny na dłuższych trasach np. 50 km? Wygodny. Ze znajomymi co weekend robimy trasy 80-140km i śmiało daje radę, nie narzekam 9 minut temu, SzpiceR napisał: Średnio się znam na mtb i nie wiem jak użytkujesz rower więc nie będę rzucał modelami. Weź tylko pod uwagę, że marlin to bodajże najtańsze mtb treka więc kosmicznych technologii tam nie masz. Zwróć uwagę nawet na te koła - masz "zwykły" QR 135mm gdzie standardem w mtb jest teraz sztywna oś czy inne boosty. Widelec też zapewne 1 1/8 a nie taper. Podsumowując - ta rama nie jest warta ładowania w nią kasy + okazuje się, że jeśli kupisz nowe graty np. inne koła to nie przełożysz ich bez komplikacji do kolejnego roweru (jeśli owy będzie "bardziej przyszłościowy" niż marlin). IMO bardziej opłaci się odłożenie na coś nowego czy tam kupno używki z dobrymi gratami i ewentualne wymiany zużytych części. A musisz mi uwierzyć bo dokonałem apgrejdu szosy na klasycznej, ponad 10 letniej ramie z 3x9 na 2x11 razem z kołami. I w sumie mam teraz rower na starej ramie z niezłym osprzętem, który finalnie kosztował mnie prawie tyle ile nowy rower na tych samych gratach. Dzięki za odpowiedź. Rower użytkuję codziennie. Dojazdy do pracy + po pracy. Teren płaski, mieszkam w Warszawie. Weekendy to w las pod miastem + dłuższe wycieczki ze znajomymi. Najbardziej zależy mi na porządnych przerzutkach, aby biegi chodziły jak szwajcarski zegarek. Co do kół itp. Nie mam niestety warunków do jazdy MTB, aby potrzebować tak zaawansowanych kół. Ale oczywiście chętnie z czasem je zmienie
Kruk Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Napęd SLX z XT na pewno Ci wystarczy aż nadto. Właśnie mało z ludzi którzy w tym nie siedzą, nie wiedzą, że to koła to powinien być jeden z pierwszych ulepszeń, dobre piasty, na maszynach z dobrymi, sztywnymi obręczami, daje na serio wiele. Jak już zrobisz sobie ten napęd możesz pomyśleć o kołach. Taaak wiem, że ta rama to budżeciak, ale dobre koła dają możliwość adaptacji do standardów ze sztywnymi osiami, takie piasty dobre i nie tak drogie ma Novatec, wtedy z adapterami masz w 15 minut 142x12 tył i 100x15 przód Co do amora, to jak masz płasko to możesz pomyśleć o karbonowym sztywniaku lub amorze powietrznym pokroju RS Recona czy Reba'y oczywiście będzie problem ze znalezieniem z prostą rurą sterową i wtedy by trzeba kupić dolne łożysko-adapter pod tapered, Kumpel na forum od Gianta Talona 4 tak właśnie zrobiliśmy i wszystko cacy. Wtedy amor możesz przełożyć do nowej ramy
Kamiloss Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 48 minut temu, Kruk napisał: Napęd SLX z XT na pewno Ci wystarczy aż nadto. Właśnie mało z ludzi którzy w tym nie siedzą, nie wiedzą, że to koła to powinien być jeden z pierwszych ulepszeń, dobre piasty, na maszynach z dobrymi, sztywnymi obręczami, daje na serio wiele. Jak już zrobisz sobie ten napęd możesz pomyśleć o kołach. Taaak wiem, że ta rama to budżeciak, ale dobre koła dają możliwość adaptacji do standardów ze sztywnymi osiami, takie piasty dobre i nie tak drogie ma Novatec, wtedy z adapterami masz w 15 minut 142x12 tył i 100x15 przód Co do amora, to jak masz płasko to możesz pomyśleć o karbonowym sztywniaku lub amorze powietrznym pokroju RS Recona czy Reba'y oczywiście będzie problem ze znalezieniem z prostą rurą sterową i wtedy by trzeba kupić dolne łożysko-adapter pod tapered, Kumpel na forum od Gianta Talona 4 tak właśnie zrobiliśmy i wszystko cacy. Wtedy amor możesz przełożyć do nowej ramy Kruku, piwo bym CI postawił za tą pomoc Jak i gdzie Cię można spotkać ? A czy mógłbyś wkleić mi przykładowe koła pasujące do mojego roweru? Takie, które spełniają Twoje powyższe wymagania ?
Kruk Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Hehe daj spokój, jak nie ja to ktoś inny by pomógł, po to jest to forum A spotkać mnie można co jakiś czas we Wrocławiu Wiesz, to zależy ile masz budżetu, z doświadczenia wiem, że lepiej (niestety drożej) składać koła po swojemu, chyyyyba żemasz multum kasy to można systemowe dobre kupić Taki dobry zestaw składanych kół to: -piasta Novateca D772SB i D771SB lub brat ich D792SB i D791 SB ( cena około 270 złotych tył i 150 przód) -szprychy i nyple Sapim, model szprych D-Light lub Laser ( cena około 3,40 złotego za szprychę i 1 złotych za nypla) -obręcze polecam DT Swiss, X392 lub droższe X432( cena 190 do 240 złotych za obręcz) Takie koła to koszt około 1100 złotych plus robocizna około 40 złotych na koło czyli byś 1200 złotych się zamknął.
Kamiloss Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 Godzinę temu, Kruk napisał: Hehe daj spokój, jak nie ja to ktoś inny by pomógł, po to jest to forum A spotkać mnie można co jakiś czas we Wrocławiu Wiesz, to zależy ile masz budżetu, z doświadczenia wiem, że lepiej (niestety drożej) składać koła po swojemu, chyyyyba żemasz multum kasy to można systemowe dobre kupić Taki dobry zestaw składanych kół to: -piasta Novateca D772SB i D771SB lub brat ich D792SB i D791 SB ( cena około 270 złotych tył i 150 przód) -szprychy i nyple Sapim, model szprych D-Light lub Laser ( cena około 3,40 złotego za szprychę i 1 złotych za nypla) -obręcze polecam DT Swiss, X392 lub droższe X432( cena 190 do 240 złotych za obręcz) Takie koła to koszt około 1100 złotych plus robocizna około 40 złotych na koło czyli byś 1200 złotych się zamknął. A taki gotowy zestaw ? https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kola-kola-mtb-29-komplety-kola-29-xlc-evo-1215mm-+-dt-swiss-466d-disc-o_l_291_6776.html
Kruk Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Jeżeli masz koła 29 to warto kupić lepsze koła tak jak pisałem by potem można je adaptować to inne ramy w razie co
Rekomendowane odpowiedzi