kbn Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Cześć, posiadam rower szosowy Fuji Roubaix 1.3 LE 2017 (o dokładnie taki: https://rower.com.pl/fuji-roubaix-1-3-le-870528). Ostatnio stwierdziłem, że chciałbym schodzić z wagi tego roweru, więc oczywiście pierwsze co mi przyszło do głowy to zmiana kół na karbonowe. Koła, które są obecnie w rowerze to Vera Corsa DPM28. Nie wiem ile ważą, ale pewnie są dość ciężkie (w szczególności jak wziąłem do ręki koło karbonowe), natomiast nie mogę narzekać na jedno - nigdy mnie nie zawiodły. Ilość dziur, w które wpadłem na naszych pięknych Polskich drogach jest niezliczona, a wystarczyło zawsze centrowanie przed sezonem, ewentualnie 1 w trakcie sezonu. Natomiast postanowiłem zmniejszyć wagę całego roweru inwestując najpierw w koła. Czy ma to sens przy aluminiowej ramie? Czy korzyści będą wymierne? Czy lepiej olać temat i w przyszłości zmieniając rower zainwestować w karbonową ramę i do tego koła? Jeżeli uważacie, że ma to sens, to cały czas mnie martwi, pomimo masy zalet, kwestia wytrzymałości takich kół. Nie jest to tania rzecz, a nie chciałbym się martwić za każdym razem jak wjadę w jakąś dziurę czy nierówność, że koła się uszkodzą (ważę 72kg przy 182 cm wzrostu). No i kwestia tego czy koła karbonowe w ogóle mają sens. W wyścigach udział biorę, lecz na zwycięstwa liczyć nie mogę, ale lubię się sprawdzić i poprawiać swoje wyniki. Na co dzień jeżdżę po terenie umiarkowanym (Katowice, czyli liczmy na 100 km jakieś 700 m przewyższenia średnio), często w jakichś ustawkach, co jakiś czas wybieram się w góry i tutaj w szczególności inwestycja w takie koła mnie motywuje, natomiast z drugiej strony często zdarza się fatalny stan dróg na zjazdach; no i raz na ruski rok lubię sobie machnąć jakąś trasę typu 300-500 km. Proszę o informację przede wszystkim o wytrzymałości takich kół bo to najbardziej mnie trapi. Na pewno chciałbym aby takie koła były pod oponę. Ewentualnie zastanawiałem się czy może nie przemyśleć kwestii kół karbonowych z aluminiową powierzchnią hamującą, albo w ogóle normalnych kół aluminiowych, ale jakiś lepszych. Powiedzcie co o tym wszystkim myślicie. Z góry dzięki za pomoc
Nemrod Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) Zacznijmy od tego, że koła mają być pod oponkę. W takim przypadku zysk wagowy pomiędzy dobrymi kołami aluminiowymi a carbonami nie będzie za duży. Przy oponach carbonowe obręcze muszą mieć odpowiednią grubość i wytrzymałość aby utrzymiać oponę i dętkę w ryzach. Co do wytrzymałości to raczej nie ma się co martwić. Carbonowe koła nie powinny odbiegać zbytnio od aluminiowych przy normalnym użytkowaniu. Co do hybrydówek alu/carbon to dość często są to dość ciężkie konstrukcje. Chociaż takie Dura Ace wagowo prezentują się nienajgorze. Ogólnie zalety to carbonu to wygląd i niższa masa zaś alu to cena i lepsze hamowanie przy mokrych hamulcach. Czy warto kupić nowe koła ? Moim zdaniem kupno w miarę porządnych i nie ważne czy aluminiowych czy carbonowych kół to obok opon najlepszy upgrade roweru. Edytowane 9 Lipca 2019 przez Nemrod
Red Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Jeśli autor tematu już sprawdził jak to wygląda wagowo to werdykt jest jeden. Brać! Wymiana kół to najbardziej wydajny upgrade roweru jeśli mówimy o wadze. Owszem można wymienić ramę ale stracisz geometrie która np ci bardzo pasuje. A przy wymianie kół tego nie ma. I nie ma znaczenia że to karbonowe koła a twój rower jest tylko aluminiowy.
kula_77 Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Koła to najlepszy i najbardziej odczuwalny upgrade roweru, szczególnie szosowego.Karbon pozwala na to, że możesz mieć stożki 40-50 mm o masie takiej, jak niskie obręcze Alu. Ale nie ma co kupować super wylajtowanych konstrukcji (typu 1300g komplet) bo będą delikatne. Karbonowe stożki 50 o masie 1500g będą ok.Pamiętaj też, żeby założyć na nie jakieś dobre opony z niskimi oporami toczenia (GP 4000 SII, GP5000, Pirelli P Zero Velo, Vittoria Corsa...). Opony to kolejna bardzo ważna rzecz. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Kruk Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Fakt, koła karbonowe mają zalety ale i wady: Zaletą jest ich sztywność, waga ( przy niższych stożkach), wygląd. Wadami na pewno cena, gdy je uszkodzisz to bardzo szkoda bo sporo kosztują. Jak idzie o wytrzymałość, to tak jak z ramami są lepsze karbonowe koła i gorsze ( gorszy karbon do budowy). ale i te lepsze i te gorsze da się uszkodzić i wtedy jest kiepsko. Jeśli masz duuuży budżet, nie ważysz dużo i chcesz mieć karbonowe koła, to czemu nie Przynajmniej w szosach jest ten plus że jak będziesz zmieniać rower to możesz koła przełożyć Jak idzie o płynność pracy to w gruncie rzeczy to zależy od piasty i łożysk w niej zastosowanych. Ogólnie koła takie to drogi, dobry sprzęt, o który trzeba dbać i mieć dużo w portfelu w razie naprawy.
kbn Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) Czy mogę zatem prosić o jakieś konkretne modele kół (zarówno karbonowych jak i aluminiowych) czy miejsce gdzie warto dokonać zakupu? Na zakup mogłbym przeznaczyć około 3500 zł. I gdybym wybrał koła karbonowe to jaki stożek najlepiej wybrać? 38mm czy 50mm? (182 cm / 72 kg) Wydaje mi się że 50mm na taki teren na którym głównie jeżdżę (okolice Katowic) byłyby okej bo nie są to góry, no ale 38mm zachęca wagą, mniejszym niebezpieczeństwem przy wietrze oraz będzie to przydatne w góry. Z góry dzięki za podpowiedzi Edytowane 10 Lipca 2019 przez kbn
Kruk Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Za tą cenę bym już szukał stożka karbonowego 50mm. pytanie jakie masz hamulce, jakie osie w kołach, czy pod szytke czy oponę?
kula_77 Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Czy mogę zatem prosić o jakieś konkretne modele kół (zarówno karbonowych jak i aluminiowych) czy miejsce gdzie warto dokonać zakupu? Na zakup mogłbym przeznaczyć około 3500 zł. I gdybym wybrał koła karbonowe to jaki stożek najlepiej wybrać? 38mm czy 50mm? (182 cm / 72 kg) Wydaje mi się że 50mm na taki teren na którym głównie jeżdżę (okolice Katowic) byłyby okej bo nie są to góry, no ale 38mm zachęca wagą, mniejszym niebezpieczeństwem przy wietrze oraz będzie to przydatne w góry. Z góry dzięki za podpowiedzi Polecam koła Evanlite od Lemonbike. Nań stożki karbon wysokosci 38mm I są naprawdę świetne. Jeżdżę po dziurach, szutrach... Nic im nie straszne Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
marcink Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Zastanów się jeszcze czy za moment nie będziesz zmieniał jednak roweru. Bo wtedy nowe karbonowe kółka pod hamulec obręczowy powiesisz jako ozdobę w salonie. Jeżeli jednak jesteś zdecydowany to rozważyłbym też koła używane, sporo jest ofert bo ludzie zmienili rower i mają w nim tarcze więc kółka idą na sprzedaż. Sam używam kół Vinci XDR 38mm. Jak trafisz na przecenę (raczej pod koniec sezonu) to zmieścisz się w budżecie.
kbn Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 7 godzin temu, Kruk napisał: Za tą cenę bym już szukał stożka karbonowego 50mm. pytanie jakie masz hamulce, jakie osie w kołach, czy pod szytke czy oponę? Hamulce szczękowe Shimano 105, a koło chciałbym pod oponę. Godzinę temu, marcink napisał: Zastanów się jeszcze czy za moment nie będziesz zmieniał jednak roweru. Bo wtedy nowe karbonowe kółka pod hamulec obręczowy powiesisz jako ozdobę w salonie. Jeżeli jednak jesteś zdecydowany to rozważyłbym też koła używane, sporo jest ofert bo ludzie zmienili rower i mają w nim tarcze więc kółka idą na sprzedaż. Sam używam kół Vinci XDR 38mm. Jak trafisz na przecenę (raczej pod koniec sezonu) to zmieścisz się w budżecie. Nie planuję zmiany w najbliższym czasie Jeszcze rzuciły mi się takie koła. Są dość lekkie jak na aluminium https://www.cyklomania.pl/vision-kola-trimax-35-kb-grey-shimano-sram,id11583.html
kbn Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Obręcze DT Swiss RC46H Piasty DT Swiss 370 20/24h Szprychy DT Competition race Waga około 1620gramów cena około 2000 Jest ktoś w stanie wyrazić opinie na temat takiego zestawu? W szczególności jeżeli chodzi o obręcze. Czy warto w to iść? Edytowane 18 Lipca 2019 przez kbn
pavello Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 370 to chyba najtańsza piasta DT Swiss - nie posiada nawet ich firmowego systemu zapadek. DT RC46H - delikatne obręcze z wagą zalecaną do 90kg. Koła z cyklomanii wyglądaja OK więc w sumie po co przepłacać ? - tylko po to aby karbon ? Zaoszczędzoną kasę bym wykorzystał na wymianę korby, która pozwoli zbić dalsze 150 gramów zapewne. Tu jest fajny post o kółkach - https://roweroweporady.pl/f/topic/2845-lżejsze-koła-do-szosy/?tab=comments#comment-21259
kbn Opublikowano 19 Lipca 2019 Autor Opublikowano 19 Lipca 2019 15 godzin temu, pavello napisał: 370 to chyba najtańsza piasta DT Swiss - nie posiada nawet ich firmowego systemu zapadek. DT RC46H - delikatne obręcze z wagą zalecaną do 90kg. Koła z cyklomanii wyglądaja OK więc w sumie po co przepłacać ? - tylko po to aby karbon ? Zaoszczędzoną kasę bym wykorzystał na wymianę korby, która pozwoli zbić dalsze 150 gramów zapewne. Tu jest fajny post o kółkach - https://roweroweporady.pl/f/topic/2845-lżejsze-koła-do-szosy/?tab=comments#comment-21259 Zależało mi na większych stożkach bo przy moim terenie gdzie są hopki, a nie góry, większe znaczenie ma aerodynamika niż maksymalne zejście z wagi. Za 2300 zł koła mogą być złożone na piaście DT Swiss 350 straight pull. I jeszcze pomyliłem obręcze. Te obręcze to DT Swiss RRC 46 H Dicut. Byłby to byłby lepszy wybór? TE obręcze są lepsze?
Maaciek26 Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 Siema ja miałem składane koła i miałem z nimi sporo przygód ze względu na pękające szprychy i którego pięknego dnia kupiłem koła karbonowe SWR Miche przód 38mm a tył 50mm stożek i ważę 90kg przy 187cm ramę też mam alu. Więc kwestia tylko czego chcesz ja jestem mega zadowolony z nowych kół . Wydaje mi się że musisz kupić coś takiego co będzie się Tobie podobać i za każdym razem jak będziesz patrzył na rower lub nim jechał to będziesz czuł że to jest to co chciałeś. Pozdrawiam
kbn Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Opublikowano 21 Lipca 2019 W dniu 19.07.2019 o 22:21, Maaciek26 napisał: Siema ja miałem składane koła i miałem z nimi sporo przygód ze względu na pękające szprychy i którego pięknego dnia kupiłem koła karbonowe SWR Miche przód 38mm a tył 50mm stożek i ważę 90kg przy 187cm ramę też mam alu. Więc kwestia tylko czego chcesz ja jestem mega zadowolony z nowych kół . Wydaje mi się że musisz kupić coś takiego co będzie się Tobie podobać i za każdym razem jak będziesz patrzył na rower lub nim jechał to będziesz czuł że to jest to co chciałeś. Pozdrawiam No planowałem koła karbonowe bo mają najlepsze właściwości, natomiast obawiam się, że do codziennej jazdy, gdzie regularnie wpada się w spore dziury i robi się 10 000 km rocznie to takie koła za dużo nie wytrzymają Zarówno obręcze jak i powierzchnia hamująca No chyba że się mylę 😛
Kruk Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Tu masz racje moim zdaniem. Na codzienne jazdy po mieście to nie bardzo, zaś jak robić dobre kilometry w codziennie to możei warto karbonowe koła ale takie co mają gwarancje jak Bontragera koła że jak rozwalisz to Ci nowe dadzą, tylko to niezły koszt. Biorąc w jakiś granicach Karbonowe koła/obręcze to jednak dziury trzeba omijać jak i zatłoczone miasta by im nie zrobić ku ku.
Maaciek26 Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 Na płaskim się dużo nie hamuje ,ja staram się jeździć po w miarę dobrych drogach a dziurki się trafiają więc czasami omijam a czasami nie
Rekomendowane odpowiedzi