Skocz do zawartości

garmin edge 830 czy 1030?

karolccia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad zakupem jednego z dwóch pozycji garmina edge 830 lub 1030. Niestety nie mogę znaleźć w internecie obszernego porównania, czy możecie pomóc?

Opublikowano

Mam 1030 ale w tej chwili brałbym 830. Nowe funkcje 830 są niby zapowiedziane w 1030 ale znając Garmina za pół roku pewnie powiedzą, że sorry, że trzeba kupić 1040.

Jedyne oczywiste przewagi 1030 to większa bateria (= ładowanie co 4-5 wyjazdów) i większy ekran (= więcej danych wyświetlanych w tym samym czasie).

Pozdrawiam,
Jarek

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Żadna wieksza bateria . 830 ma mniej prądozerny GPS( nowy chipset sony ) i mniejszy ekran do podświetlenia . Żadnej przewagi tu nie widzę.  1030 nie będzie  miała Trailforks ze względów licencyjnych 

Edytowane przez dfq
Opublikowano
Żadna wieksza bateria . 830 ma mniej prądozerny GPS( nowy chipset sony ) i mniejszy ekran do podświetlenia .

Faktycznie, deklarowany czas pracy dla obu modeli to 20h. Jeśli ktoś potrzebuje więcej to do 1030 można dałączyć Battery Pack. Ale do długich wycieczek więcej sensu ma power pack podłączony po USB więc remis (może z lekkim wskazaniem na 1030).

Tak czy owak - Garmin powinien szybko pokazać następcę 1030 bo pod każdym względem zakup 830 ma dużo więcej sensu.

Pozdrawiam,
Jarek

Opublikowano

Do niedawna też miałem ten sam dylemat, ale dzięki poradzie kolegi @dfq wybrałem 830 i na prawdę nie żałuję.

Mogę potwierdzić, że po trasie 25 km stan baterii spada o ok. 5%, czyli licząć średnio 1 h to wychodzi deklarowane 20 h pracy na pełnym naładowaniu, czyli całkiem przyzwoity wynik biorąc pod uwagę że działa podświetlenie, gps, odczyt z czujników prędkości, kadencji i opaski HR.

W kontekście 1030 kuszącym jest jedynie większy wyświetlacz, ale to oczywiście kwestia tego co kto lubi lub co jest komu potrzebne. Do MTB duży licznik nie koniecznie jest wymagany a czasem może nawet przeszkadzać. Co do zastosowań szosowych to 1030 może mieć większy sens.

Touch screen w 830'e działa znakomicie a jak kupisz zestaw z pilotem to wogóle uprościsz sobie obsługę licznika.

1040 to chyba dopiero za rok, więc do tego czasu można potestować 830'ę , którą zawsze można sprzedać i zamienić na nowszy model.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
12 godzin temu, Paul_Sz napisał:

Co do zastosowań szosowych to 1030 może mieć większy sens.

Jest wybitnie nie aero ;)

Widziałem go kiedyś na czyimś mostku, na początku myślałem że to telefon.

Opublikowano
Jest wybitnie nie aero
Widziałem go kiedyś na czyimś mostku, na początku myślałem że to telefon.

Chyba mówisz o uchwycie na mostek. Ale w zestawie jest tzw Aero Handlebar Mount.

73258FF4-43F5-4AC8-99F7-FA43A47B5D29-6717-000004A679D59A27.jpg

Pozdrawiam,
Jarek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sam się zastanawiam nad zmianą 1030 na 530, niby model niższy ale:

1) wyglądowo lepszy według mnie

2) kusi funkcja trialforx 

3) kusi i to bardzo climbpro (odczyt bieżącego podjazdu)

4) ma przyciski przez co jest łatwiejszy w obsłudze zimą a do tego w ekranie dotykowym miejsce wyświetlacza zabiera przycisk który musimy kliknąć na nim co dodatkowo zabiera miejsce

gdyby było wiadomo czy i kiedy wyjdzie następna e1030 to bym miał łatwiejszą decyzje do podjęcia :) 

Edytowane przez Antyszprycha
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli 530 to koniecznie  z pilotem. Działa bardzo dobrze a bawienie się przyciskami  przy przelaczaniu ekranów w trakcie jazdy jest mocno ryzykowne. Co do sprzętu to całkiem wytrzymały.  Właśnie połamałem w kawałki oryginalny uchwyt Garmina aero bar przy locie OTB na piachu i kamieniach a mojej 830ste nic się nie stało (była na lince i w silikonowym  etui)  ☺️

Opublikowano
Godzinę temu, dfq napisał:

Jeśli 530 to koniecznie  z pilotem. Działa bardzo dobrze a bawienie się przyciskami  przy przelaczaniu ekranów w trakcie jazdy jest mocno ryzykowne. Co do sprzętu to całkiem wytrzymały.  Właśnie połamałem w kawałki oryginalny uchwyt Garmina aero bar przy locie OTB na piachu i kamieniach a mojej 830ste nic się nie stało (była na lince i w silikonowym  etui)  ☺️

Mam Di2 więc pilot jest zbedny do przerzucania ekranu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i już po zakupie 830, przetestowany i mogę powiedzieć, że to bardzo dobry zakup, ekran wcale nie jest mały a sprzęt działa szybko i bateria wystarcza spokojnie na kilkanaście treningów. Ogólnie jestem bardzo zadowolona.

Opublikowano

@Antyszprycha Garmin wypuscil betę 7.85 oprogramowania na 1030. Dodali wszystkie featurey z 830:

Changes made from version 7.50 to 7.85:

Training Load Focus. Low Aerobic, High Aerobic, and Anaerobic stats are tracked over a 4 week window and the user should be able to track what needs to be focused on.

Two-way setting sync. Changes to some settings made on the Edge (zones, user profile, etc) will now be uploaded to Garmin Connect.

Heat/Altitude Acclimation. Shows user's acclimation to different altitudes and hot/humid environments.

ClimbPro. See upcoming climbs while riding a course so you can prepare for needed effort

Power Curve tracking has been added to the My Stats menu.

Nutrition/Hydration tracking alerts

Training Plan Review Page Improvements

Workout Comparison Graph. Provides live feedback while executing a workout.

Widget Management. Disable and re-order items in the widget loop

Bike Theft Alarm*. While armed, get alerted when your Edge device moves.

Find My Edge*. Help find a misplaced Edge by making it beep or showing its last known location on your phone.

Grit/Flow**

Jump Metrics**

Added a new Popular data field category and generally improved the data field category order

Updated screen creation and editing flow (applies to eBike/STEPS, Lap Summary, Segment, and Data Screen)

Ability to swap data fields while in the timer loop on long press instead of edit only (additional tap required)

Updated battery icon to be more visible in some places

Incident detection setting is now active per profile instead of globally

Added ability to hide data screens without deleting them

Reordered settings to match the Edge 830, mainly splitting the growing number of settings into Safety & Tracking (Incident Detection, Get Assistance, Contacts, GroupTrack, Bike Alarm) and Connected Features (Phone, WiFi, Device Transfers)

Additional small changes and improvements

* Complete functionality requires an upcoming Garmin Connect Mobile release

** Mountain Bike Profile Only

Opublikowano (edytowane)

Ok dzięki za info, przetestuje

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

Nie ma sprawy ;) Byłem w tym samym punkcie co Ty i też rozważałem zmianę na 830, ale taki ruch, żeby flagowy model 1030 był niekompletny pod kątem funkcjonalnym względem reszty byłby cholernie głupi, taki nie w stylu mądrych garminowych głów. 

Co do następcy, to spodziewajmy się coś na wzór modelu 520 plus - delikatny upgrade, prawdopodobnie nowy chip gps i bardziej wydajny procesor - co by poprawić rwące animacje.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 21.08.2019 o 20:09, mGniew napisał:

Nie ma sprawy ;) Byłem w tym samym punkcie co Ty i też rozważałem zmianę na 830, ale taki ruch, żeby flagowy model 1030 był niekompletny pod kątem funkcjonalnym względem reszty byłby cholernie głupi, taki nie w stylu mądrych garminowych głów. 

Co do następcy, to spodziewajmy się coś na wzór modelu 520 plus - delikatny upgrade, prawdopodobnie nowy chip gps i bardziej wydajny procesor - co by poprawić rwące animacje.

Też się właśnie zastanawiam nad 1030 a 830. Cena nie wchodzi w grę, tylko czy 1030 naprawdę jest lepszy? Podrzucam opinię:

Opublikowano

Większy ekran w 1030 jest na pewno zaletą. A gdy go kupowałem, 820 cierpiał na problemy z ekranem dotykowym. Dlatego wtedy zdecydowałem się na 1030 nie namyślając się długo.

Przez długi czas jeździłem na E800 i przesiadka na 1030 zrobiła efekt wow, głównie przez aplikację i pola ConnectIQ.

Podsumowując: jeśli masz ochotę wydać więcej pieniędzy żeby widzieć więcej na ekranie (co samo w sobie jest bardzo OK) to bierz 1030. Jak trudno przed samym sobą uzasadnić większy wydatek - 830. W sumie oba robią podobną rzecz: pokazują, że jedziemy wolniej i z mniejszymi watami niż byśmy chcieli

Pozdrawiam,
Jarek

PS: inaczej sprawa wygląda jeśli potrzebujesz Trail Forks

Opublikowano (edytowane)

W 1030 jest starszy chipset GPS.  Garmin obecnie wkłada do nowych urządzeń mniej prądożerny chipset GPS od Sony.

Taki sam mam w edge 830 jak i  w Fenixie 6X Pro. Dokładność identyczna.

Ja z mojego edge 830 jestem bardzo zadowolony co do rozmiaru ( asystent zmiany kursu jest zoomowany na caly ekran i doskonale widac skręty).

Zakładam go przed kierownicą (najlepsza widoczność ekranu) i  w góralu 1030 byłby dla mnie w tej pozycji za duży. Ale oczywiście co kto lubi.

Mam tez Wahoo Bolta ( też fajny licznik) i miałem go sprzedawać ale nie zrobię tego bo się okazuje że Bolt potrafi sterować moim trenażerem Kickr Core.

Mogę sobie wybrać zarejestrowaną trasę z GPX-a i  Bolt zasymuluje jazdę sterując trenażerem 😀

Tak a'propos  pojawił się upgrade map Garmina 2019.20 - zarówno do edge 830 jak i Fenixa 6

Edytowane przez dfq
Opublikowano
Godzinę temu, dfq napisał:

okazuje że Bolt potrafi sterować moim trenażerem Kickr Core

A Garmin nie potrafi?

Opublikowano (edytowane)

A tego jeszcze nie sprawdzałem (za dużo tych gadżetów).  Kickra mam od paru dni dopiero i póki co przygotowuję sobie stanowisko do treningów  (jednak w piwnicy - w pokoju było za ciepło i za głośno- trenażer stał tuz przy ścianie). Bolta i tak używam na drugim rowerze 😀

Edytowane przez dfq
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jak teraz wyglada porownanie obu modeli? Po aktualizacjach co lepiej wybrać 1030 czy jednak 830? W grę wchodził jeszcze elemnt roam.  

Opublikowano

Czyli po aktualizacji 1030 ma te same funkcje co 830 z tym ze mamy wiekszy ekran, gniazdo karty sd. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a jak jest z prędkością działania (responsywnością ekranu)? Jakie są odczucia w praktyce?

Chodzi mi o Edge 830 vs 1030