Skocz do zawartości

Pressfit w gravelach

pinnacle_rider

Rekomendowane odpowiedzi

pinnacle_rider
Opublikowano

Hej,

Mam pytanie dot. pressfitu w gravelach. Jakie Wy macie doświadczenie z tym supportem. Czy rzeczywiście po jeździe w deszczu, błocie itd. zaczyna trzeszczeć itp. ? 

Jeśli dobrze pójdzie niedługo będę jeździł Meridą Silex 400 w której jest pressfit i już na samą myśl o tych odgłosach zaczynam się wkurzać.

Opublikowano

Mam pressfit w enduro i cx - śnieg, piach, błoto itp. Od 4 lat nic się nie dzieje... Generalnie nie uważam press fita za rozsądne rozwiązanie ale nie ma też co przesadzać, że każdy zacznie trzaskać po pierwszej kałuży.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Racja, to też zależy od ramy, i niektórych za Chiny nie da się tego wyeliminować, a drudzy nawet nie czyszczą i jeżdżą. :)

W razie co jest suport Token Ninja :)

Opublikowano
48 minut temu, pinnacle_rider napisał:

Hej,

Mam pytanie dot. pressfitu w gravelach. Jakie Wy macie doświadczenie z tym supportem. Czy rzeczywiście po jeździe w deszczu, błocie itd. zaczyna trzeszczeć itp. ? 

Jeśli dobrze pójdzie niedługo będę jeździł Meridą Silex 400 w której jest pressfit i już na samą myśl o tych odgłosach zaczynam się wkurzać.

bez paniki, mam pressfit w przełaju, żaden jakiś zajebiaszczy bo Shimano BB RS 500PB

IMG_20180323_215503.thumb.jpg.c03a986a077854b079af7f54838b58f7.jpg

i w sumie ma jakieś 20 tyś.km nakręcone i to w różnych warunkach, woda, błoto- okrągły rok rower jeździ. W okresie jesień -zima średnio co 2 miesiące wymywam i nowy smar wciskam strzykawką, wiosna lato może ze 2 razy. Jak na razie równo się kręcą bez zacięć jednak powoli zaczynają łapać luz. Myślę, że jeszcze kilka tysięcy zrobią i z końcem roku skończą na śmietniku. Wrogiem pressfitu jest brak smaru w łożyskach. Jedne są lepiej uszczelnione i można zapomnieć o ich istnieniu inne gorzej i wymagają uwagi. Dopóki nie kręcą się na sucho i nie dostaje się woda nie ma problemu.

Opublikowano (edytowane)

W fullu od Canyon’a ponad 5,5k km.i żadnych problemów,w przełaju również chociaż rower świeży ok.1,5 k km.Ogólnie to ludzie panikują trochę z tym pressfitem.Też się przymierzam do gravela i pewnie padnie na Griala z pressfitem🤷🏻‍♂️

Edytowane przez Tomek1981
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Wszystko zależy jak producent wykona gniazdo - czy są zachowane wszystkie wymiary i tolerancje. Po początkowych problemach może się wreszcie ogarnęli i lepiej tego pilnują.

Bo zakładam że przy totalnie masowej produkcji samych wkładów, z tym nie ma większego problemu.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) uspokoliscie mnie. W każdym bądź razie będę miał na uwadze smarowanie łożysk. 

Opublikowano

Prawda jest tak że z pressfitem to tak na prawdę nie są winne łożyska a rama, a dokładnie suport, jego wykonanie i to jak dobrze w nim łożyska siedzą. :)