leejoonidas Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) Firma Shimano niedawno zaprezentowała nowe piasty z systemem cichego bębenka bez charakterystycznego znanego nam cykania. Jedna z takich piast trafiła w moje ręce i muszę przyznać że patent jest fajny. Fani kręcenia tylnym kołem i mierzenia czasu do jego zatrzymania się będą zadowoleni bo gdy system działa to rzeczywiście piasta obraca się lżej niż gdy grzechotka zaczyna nam charakterystycznie cykać w bębenku. Jeszcze nie próbowałem jak ten system w trakcie jazdy działa, ale wynika z tego że odgłos cykania czasami będzie dobiegał z tylnego koła szczególnie gdy koło będzie miało bardzo małe obroty. Jedną z ciekawostek jest to że na jeden pełny obrót bębenka przypada aż sto (100) charakterystycznych cyknięć, czyli reakcja bębenka jest natychmiastowa. Edytowane 9 Lipca 2019 przez leejoonidas
Kruk Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Przyznać trzeba że Shimano w końcu poprawiło swoje piasty ale dalej olewają to że maszynowe łożyska by się przydały przynajmniej w piastach XT i XTR
leejoonidas Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) Kwestia umiejętnej obsługi i odpowiedniego traktowania łożysk i piasty Shimano potrafią przejechać kilkadziesiąt tysięcy kilometrów bez wymiany jakichkolwiek elementów, ale współcześni cykliści nie potrafią i nie wiedzą jak należy dbać o piasty z łożyskami kulkowymi. Edytowane 9 Lipca 2019 przez leejoonidas
Kruk Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Nie nie nie, nie chodzi mi o ich trwałość tylko o prostotę w serwisie. Jak łożysko padnie to wymieni się i wsio, a wianki z konusami? A tutaj nie ma, a tutaj za drogo, ciężko dobrze za kontrować, a po za tym maszynówki są o wiele lepsze jak idzie o szczelność zwłaszcza dla piast do XC, Trailu Enduro i DH. Nie widziałem dobrej piasty do mocniejszych sportów z konusami Nie twierdze że konusy i wianki są beee ale dla mnie taki rozwiązanie pasuje tylko do szos, nie do rowerów XC itd.
Rekomendowane odpowiedzi