Skocz do zawartości

Jaki dobry amortyzator do freeride/trail?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Szukam jakiegoś dobrego amortyzatora (na chwile obecną cena nie ma znaczenia) który mógłbym zastąpić Raidona od suntoura. Wiem, że raidon to amor do xc ale używałem go do lekkiego freeridu/trailu, i  mam jednak wrażenie, że powinienem już znaleść sobie nowy dobry amortyzator pod freeride/trail. Problem w tym, że nie znam żadnego amora pod koła 26 z główka tapered i na oś 9mm. Macie może jakieś propozycje?

Opublikowano
9 minut temu, Filipp napisał:

Problem w tym, że nie znam żadnego amora pod koła 26 z główka tapered i na oś 9mm

Bo nie ma takiego amora do FR/Trailu.

Opublikowano

Chyba jak już to sztywna oś z przodu.

Opublikowano

Czyli chodzi tu głównie o oś? Dałoby się wymienić taką oś na 15mm?

Opublikowano

Nie da się wymienić samej osi. Trzeba wymienić całą piastę.

Opublikowano
4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Aha... Czyli czyli najpierw musze kupić piaste z osią na przykład 15mm i dopiero wtedy kupić amor pod oś 15? I w takim razie jeszcze mam pytanie, czy trzeba będzie wyciągać stare szprychy z obręczy i wstawiać nowe?

Opublikowano

Najpierw tego robić nie musisz ale będziesz musiał to zrobić tak czy inaczej. Póki nie wymienisz amora możesz w nową piastę wstawić reduktory i normalnie jeździć. Najprawdopodobniej będzie trzeba nowych szprych ale może się okazać, że jednak nie. Skąd mam to wiedzieć? Nie znam długości obecnych i średnicy kołnierza twojej przyszłej nowej piasty.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Najpierw tego robić nie musisz ale będziesz musiał to zrobić tak czy inaczej. Póki nie wymienisz amora możesz w nową piastę wstawić reduktory i normalnie jeździć. Najprawdopodobniej będzie trzeba nowych szprych ale może się okazać, że jednak nie. Skąd mam to wiedzieć? Nie znam długości obecnych i średnicy kołnierza twojej przyszłej nowej piasty.

Ok rozumiem, tylko jeszcze jedno. Co z ramą? Ramy są przystosowane do różnych czy tylko jednego wymiary osi? Chodzi mi o to, że gdyby rower był sprzedawany z osią np. 15mm to mógłbym wstawić 20mm?

Opublikowano

Zamęt robisz... Co ma wspólnego oś amora z osią ramy? Jak amor jest pod oś 15 mm to innej nie wstawisz. Co w tym niezrozumiałego? Tak samo jak jest pod QR 9 czy sztywne 20 to jest pod QR 9 albo sztywne 20 koniec kropka. Nieco inaczej się sprawa ma z tylną osią ramy. Jak jest pod QR9 (w zasadzie 10) to można zastosować oś sztywną np. 10 x 135 oczywiście po wymianie piasty na taką, która obsłuży tą oś. Jeśli natomiast tylna oś jest w standardzie 12 mm nie da się jej zastąpić inną.

Opublikowano
7 minut temu, PrzeLuka napisał:

Zamęt robisz... Co ma wspólnego oś amora z osią ramy? Jak amor jest pod oś 15 mm to innej nie wstawisz. Co w tym niezrozumiałego? Tak samo jak jest pod QR 9 czy sztywne 20 to jest pod QR 9 albo sztywne 20 koniec kropka. Nieco inaczej się sprawa ma z tylną osią ramy. Jak jest pod QR9 (w zasadzie 10) to można zastosować oś sztywną np. 10 x 135 oczywiście po wymianie piasty na taką, która obsłuży tą oś. Jeśli natomiast tylna oś jest w standardzie 12 mm nie da się jej zastąpić inną.

Dobra już wszystko zrozumiałe, dzięki za pomoc i cierpliwość 😅 Po prostu nie jestem za bardzo w temacie :P

Opublikowano

Nie znajomość tematu nie usprawiedliwia nie stosowania logiki 😉

Opublikowano
Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Da się Przeluka, tylko w dobrych piastach pokroju DT Swiss'a czy niektórych Novateca, ja miałem wpierw 9 QR a dokupiłem adapter-ośkę i mam 15 mm

Opublikowano

noo tak hehehe ale trzeba zaznaczyć że jest taka opcja :D Chociaż czasami serio można by było się zdziwić jakie piasty kiedyś były w kołach 26 cali montowane :D

Opublikowano

Novateca da się przerobić ale to też nie każdego. Jak ktoś pyta czy się da to raczej nie ma piasty z wyższej pułki 😉

Opublikowano

Pewnie tak :) choć 2 razy mi się zdarzyło że właśnie kumpel miał piastę starszą DT i spokojnie przerobił a drugi raz to jakaś inną ale nie pamiętam producenta. Fakt Novatec tylko te lepsze piasty ma z adapterami.

Także jak Kolega kupi amor toi piasta, a jak piasta to i przeplecenie koła co może się wiązać z wymianą szprych, i możliwe że będzie potrzebne dokupienie osi przelotowej bo sprzedawcy czasami ich nie dają :)

• Pomógł 1