Guślarz Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Dzień dobry, Mam dziwny problem z łańcuchem: Chcę wymienić napęd bo po 2500km łańcuch wyciągnął się już na 1%. Kupiłem nową kasetę i nowy łańcuch. Założyłem kasetę i próbuję ustalić długość łańcucha. Założyłem łańcuch na duży blat z przodu i największą koronkę z tyłu z pominięciem przerzutki, delikatnie napiąłem i w miejscu połączenia skróciłem łańcuch. Założyłem spinkę. Następnie przełożyłem łańcuch przez przerzutkę tylną i zmieniłem biegi na młynek z przodu i najmniejszą koronkę z przodu. Patrzę a tu łańcuch ociera o tylną przerzutkę i wygląda na to że jeszcze powinienem skrócić o jedno a może nawet o dwa ogniwa. Ale jak to zrobię to przy mierzeniu długości pierwszą metodą nie będzie szans połączyć łańcucha, nie mówiąc o wrzuceniu największej koronki kiedy z przodu będzie łańcuch na blacie. Co zrobić?
Gość Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Jeżeli kaseta jest taka sama jak wcześniej (rozmiar) to trzeba było policzyć ogniwa i wuala
Red Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Godzinę temu, Guślarz napisał: Założyłem łańcuch na duży blat z przodu i największą koronkę z tyłu z pominięciem przerzutki, delikatnie napiąłem i w miejscu połączenia skróciłem łańcuch. Jest jeszcze jeden sposób. Który sam stosuję. Zakładasz łańcuch na cały napęd (czyli bez pominięcia przerzutki) na najtwardszym biegu. Napinasz łańcuch w taki sposób abyś kółeczka przerzutki były równolegle nad sobą. Teoretycznie łańcuch powinien wyjść tej samej długości co przy zastosowanej przez ciebie ale praktyka pokazuje że różnie bywa
elmapeto Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Ja zakładam normalnie łańcuch tzn. przez przerzutkę. Ustawiam z przodu i z tył najmniejsze zębatki . Łańcuch wtedy nie może łączyć się na dole z wózkiem przerzutki. Zawsze jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi