jcoobaa Napisano 22 Maj 2017 Udostępnij Napisano 22 Maj 2017 Dzień dobry, zakupiłem używaną korbę Shimano 105 2 blaty 52/39 wraz z supportem BB5500 i zamierzam ją zamontować w Giant Defy 1 z osprzętem grupy 105. Seryjnie jest tam montowana FSA Gossamer kompaktowa 50/34 na suporcie Press Fit. Zmieniam z kilku powodów. Po pierwsze przy zjazdach brakuje mi szybkości (od około 45 km/h do dla mnie za duża kadencja), poza tym 34 zęby z przodu mi zupełnie nie odpowiadają (niepraktyczne rozwiązanie, prawie nie używam a 39 może będzie sensowniej). Nie bardzo się orientuję bo na szosie zrobiłem może 1500 km ale chyba dawniej montowano korby z większą ilością zębów, >50/34? Inna sprawa jest taka, że support trochę ociera i przydałoby się go rozkręcić i obejrzeć. Press Fit ma różne opinie a tutaj będę zmieniał na system sztywniejszy (to chyba Hollowtec). Wracając do tematu. Czy podane przeze mnie dane wystarczą do stwierdzenia że ta zmiana jest możliwa? Czy nowa korba z supportem będzie pasować do ramy? Drugie pytanie - jak wyjąć Press Fit bez specjalnego wyciskacza - czy kombinować czy oddać do zakładu? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 22 Maj 2017 Udostępnij Napisano 22 Maj 2017 (edytowane) 55 minut temu, jcoobaa napisał: Wracając do tematu. Czy podane przeze mnie dane wystarczą do stwierdzenia że ta zmiana jest możliwa? Czy nowa korba z supportem będzie pasować do ramy? Drugie pytanie - jak wyjąć Press Fit bez specjalnego wyciskacza - czy kombinować czy oddać do zakładu? Z tego co pamiętam to wprost nie da się zamienić wkładu typu PF na wkręcany. Inne rozmiary otworu mufy. Trzeba kupić adapter. Wkład suportu typu PF można wybić samemu. Nie jest to łatwe, bo miski są delikatne więc nie można walić na oslep i najlepiej zastosować do tego oprócz młotka jakąś plastikową rurę PCV lub coś podobnego. Chyba, że nie zależy CI na odzysku to nie masz czym się martwić - bijesz do skutku (ale nie rozwal mufy) Edytowane 22 Maj 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
jcoobaa Napisano 22 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Maj 2017 Cześć, dzięki za odpowiedź. Czekam na korbe i suport, ma przyjść jutro. Mam przerwę w jeździe dlatego ściągnąłem swoją korbę. Zobacz na zdjęciu jak to wygląda. Jest mufa, w środku taki biały plastik FSA a w środku dopiero łożyska FSA. Liczby jakie tam widnieją to przekrój 24 mm Spindle i MS 169 na czarnym, BB 86/92 przekrój 24 mm na białym. Czyli trzeba będzie wybić to czarne razem z białym plastikiem, na czystą mufę nakładka o której pisałeś a w środek nowa(kupiona) korba? A może dać sobie spokój i wsadzić korbę po prostu w miejsce tej starej i będzie pasować? Ciekawe. Łożyska w miarę ok chodzą a może nie ingerować tak bardzo i najwyżej zmienić Press Fit na nowy Press Fit bo jest w cenie przejściówki? 70 zł. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 22 Maj 2017 Udostępnij Napisano 22 Maj 2017 Jeśli łożyska nie trzeszczą i chodzą płynnie to nie ma co wychodzić przed szereg. Pojeździj na nim do momentu, gdy rzeczywiście zacznie rzęzić. Jeśli masz możliwość to w szczelinę osłonki łożysk wciśnij trochę smaru do łożysk (tak na wszelki wypadek). Pewnie niewiele tam wejdzie , ale zawsze coś Z tego co napisałeś wynika, że wejdzie tam każda korba o średnicy 24 mm o długości przewidzianej pod szerokość mufy swojej ramy. Odnośnik do komentarza
jcoobaa Napisano 8 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwiec 2017 Siema panowie, piszę że temat się rozwiązał sam. Korbę którą kupiłem odsprzedałem i zostaję z moim suportem Press Fit i korbą zintegrowaną. Rozwiązania które chciałem wprowadzić były zbyt kosztowne, zostanę przy Press Fit i najwyżej po sezonie zmienię wkład na nowy. Teraz z innej beczki Chciałem zostać też jednak przy zębatce 50 a nie zmieniać na 52. Jeżdżę sporo po górach i myślę że to jest optymalne rozwiązanie dla amatora, najwyżej za rok zastanowię się nad większą zębatką. Jako że blat w mojej korbie FSA Grossamer kompakt 50/34 się zużył szukam nowego blatu. Czy kupować Shimano czy jakiś polecicie? BCD jako że to kompakt to chyba 110. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi