Skocz do zawartości

Tarcie podczas skręcania

yarekg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z pojawiajacym sie tarciem klockow o tarcze podczas skrecania, przechylania sie na obie strony,

hamulce hydrauliczne, tarcze 20'

wydaje mi sie ze kolo jest dobrze przykrecone, zacisk / srube  mam do oporu dokrecona, jednak gdzies musi byc luz ze trze o tarcze,  co powinienem jeszcze sprawdzic ?

z gory dziekuje z a pomoc

pozdrawiam Jarek

Opublikowano
5 minut temu, yarekg napisał:

Witam,

Mam problem z pojawiajacym sie tarciem klockow o tarcze podczas skrecania, przechylania sie na obie strony,

hamulce hydrauliczne, tarcze 20'

wydaje mi sie ze kolo jest dobrze przykrecone, zacisk / srube  mam do oporu dokrecona, jednak gdzies musi byc luz ze trze o tarcze,  co powinienem jeszcze sprawdzic ?

z gory dziekuje z a pomoc

pozdrawiam Jarek

Zobacz czy klocki nie są luźne.....

Opublikowano

Między klockami masz taką sprężynę, która rozpycha klocki. Może ona jest za słaba? Spróbuj ją wyjąć i delikatnie rozgiąć.

Opublikowano

Piasta koła na konusach czy łożyskach maszynowych? Koło nie ma wyczuwalnego luzu jak nim poszarpać na boki?

Opublikowano
2 godziny temu, yarekg napisał:

tarcze 20'

Że 200 mm czy jak? Jaki widelec? Być może tarcza jest po prostu za duża, a widelec za wiotki i nic z tym nie zrobisz. Układ się ugina i kropka...

Opublikowano

Łoooo.... temat rzeka.

Na sztywność tarczy z przodu ma wpływ:

-oś piasty

-rodzaj amora

-dopuszczalna tarcza amora

-rodzaj tarczy

-prawidłowe ustawienie zacisku

-poprawny adapter przy tarczach powyżej 160 mm 

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 godzin temu, seraph napisał:

Że 200 mm czy jak? Jaki widelec? Być może tarcza jest po prostu za duża, a widelec za wiotki i nic z tym nie zrobisz. Układ się ugina i kropka...

Dziekuje wszystkim za pomoc, posprawdzalem wszystko i gdzie byl jakis luz dokrecilem, i juz jest duzo lepiej

pozdrawiam

Opublikowano

Jak cie wkurza dzwonienie tarczy to jest jeden sprawdzony sposób... założyć tarcze XT sm rt86 ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadam nowy rower mam go ponad tydzień jest to cube acid eagle 2019 rama 19  i koła 29 problem jest taki że gdy jadę i kręcę kierownicą nie zbyt mocno ale gwałtownie  w lewo słyszę dźwięk jak by tarcza od hamulca o coś tarła jest to taki metaliczny dźwięk dodam że jadąc prosto nic nie trze problem ten pojawia się też jak stanę na lewym pedale i przechyle lekko rower w przeciwnym kierunku jest to normalne  czy mam reklamować 

Edytowane przez Adrianone1
Opublikowano (edytowane)

Temat rzeka i wałkowany N razy, wystarczy poszukać na forum.

Na takie dzwonienie ma pływ:

-rodzaj osi w piaście

-wielkość tarczy

-sztywność amora

-prawidłowo wyregulowany zacisk hamulca

-równość tarczy

- i pewnie z parę innych rzeczy

Z tego co widzę masz zwykły zacisk zwykły 9QR i tarcze 180mm.

Wpierw sprawdź czy tarcza jest równa, jak nie to ją naprostuj, następnie dokręć mocniej zacisk od piasty, potem wyreguluj dobrze zacisk hebla i jak po tych 3 krokach daje bez zmian (oczywiście jeśli te 3 kroki prawidłowo zrobisz) to spróbuj wymienić zacisk na taki skręcany na imbusy lub iść o krok dalej i kupić zacisk DT RWS.

Jak dalej nic to wtedy wymiana tarczy na coś sztywniejszego.

Edytowane przez Kruk