Skocz do zawartości

Falująca kaseta

Pazuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam porady dotyczącej sytuacji jak na filmie
YouTube
Rower Fuji Jari 1.5, rower ma przejechane około 250 km. Kaseta dokręcona, pod palcem wyczuwalny minimalny luz - na pewno nie odpowiadający aż takim odchyłkom jak na filmie. Posiadam dwa takie rowery i w drugim "falowanie" występuje ale w o wiele mniejszym stopniu. Tutaj widoczne jest to z daleka. Jakie propozycje? Jeździć z tym aż się posypie? Podczas jazdy nic nie przeszkadza.

Opublikowano

Luz bębenka. Niby da się coś z tym zrobić ale szkoda zachodu. Bębenek się rozsypie wymień na nowy.

Opublikowano

Jakiego rzędu będą to przebiegi? Chodzi mi o rozsypanie bębenka. Rozumiem że jakieś kasowanie luzów tu nie wchodzi w grę.

Opublikowano

Może być tak ,że zrobisz 10k km i nadal będzie ok

Opublikowano

Nie ma reguly. Ile wytrzyma tyle wytrzyma. Da się skasować te luzy ale czesto jest to nieoplacalne i za dużo z tym roboty a efekt czesto taki sobie. Od budżetowej piasty nie można oczekiwać zbyt wiele.

Opublikowano

Dokładnie tak jak Przeluka piszę, budżetowe piasty mogą mieć taki problem, aby to wyeliminować trzeba kupić piastę na maszynówkach. Ja miałem 3 piasty na maszynówkach, nigdy nie miałem falującego bębenka.

Opublikowano

Na początku radziłbym spróbować pokręcić sam bębenek. Choć sama wada w zasadzie niczemu nie przeszkadza.

• 5 lat później...
Opublikowano

Nie znałem tego problemu. Przed przeczytaniem tego posta zabrałem się sam za sprawdzenie tematu. Rozebrałem piastę i wyciągnięta ośka okazała się być wykrzywiona delikatnie po stronie napędu. Wymieniłem na prostą, szczęśliwy, że się udało i ….kaseta dalej faluje. Czy to możliwe, że ta wada z czasem wykrzywia oś? Czy to po prostu zbieg okoliczności, że miałem krzywą, a to zupełnie nie ma nic wspólnego z falującą kasetą? Będę wdzięczny za pomoc w rozterkach.