Skocz do zawartości

Regulacja tylnej przerzutki na nowej kasecie

Zlodx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nastepujacy problem, wymienilem kasete 11-32 cs hg 62 (wydaje mi sie ze to jakies deore) na 11-28 shimano cs 5700 I nie moge wyregolowac przerzutki (shimano 105 5700 z dlugim wozkiem) tak zeby poprawnie zmieniala przelozenia. Na starej kasecie I starym lancuchu wszystko smiga, na nowej kasecie I lancuchu kmc 10.93 (ta sama dlugosc) jest problem. Pod nowa kasete jest podkladka w zestawie - zalozona. Przelozenia z 11t na 12t ciezko tak wyregolowac zeby wchodzily w gore lub schodzily w dol. W gore kasety od 13t do 28 jest wszystko ok. Gdy reguluje na stojaku to wchodza, nie na 100% pewnie ale jednak, a pod obciazeniem albo nie wchodza w gore albo nie spadaja. Wszystkie dystanse do kasety pozakladane lacznie z podkladka 1mm. Nie mam pojecia czemu ta kaseta ma problem z moja przerzutka.

Dodam jeszcze, ze kola i piasta tylna od fulcrum racing 5. Obie kasety oczywiscie 10rz. 

Narazie jezdze na starym zestawie, bo nie ma z nim wiekszych problemow poza troche wyciagnietym lancuchem. Ale chcialem nowa kasete ze wzgledu na lepsze stopniowanie.

Przerzutka na kasecie 11-32 zmienia biegi gladko a na 11-28 wyglada to tak jakby byla rozregulowana. Spedzilem przy niej caly piatek i nic sie nie zmienilo. Mozliwe ze dlugosc wozka przerzutki ma znaczenie, czy trzeba jeszcze dystans?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sam obecnie zmieniam przerzutkę tylną i z tego co się dowiedziałem to długi wozek jest mniej precyzyjny i czasami właśnie jest problem przy kasetach o małym skoku między kolejnymi koronkami 

Jaka jest korba? Ta przerzutka pracuje ok dopiero od pojemności 41