Skocz do zawartości

Płyn od wspomagania zamiast oleju mineralnego.

Unaleh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry tak jak w temacie nikt jeszcze nie testował oleju zielonego od wspomagania w układzie hamulcowym roweru. Jeżdżę już na tym oleju od roku i nic się nie dzieje w sensie uszczelki całe tłoczki chodzą prawidłowo itp. co może się stać po dłuższym czasie takiej eksploatacji jeszcze wspomnę że mam dziwny mix bo dźwignie hamulców mam br m315 a zaciski br m7000 i śmiga fajnie.

Jeszcze wspomnę że ten zestaw był już testowany w każdych warunkach przy minus 15 i plus 40 na bardzo długich zjazdach, bo aż ze śnieżki w karkonoszach, ani razu płyn mi się nie zagotował, hamulce zawsze działały poprawnie. Nawet mam wrażenie że płynniej działają na tym oleju niż na mineralnym. Oczywiście płyn od wspomagania wychodzi taniej za 1 litr.

Edytowane przez Unaleh
Opublikowano

W jakim celu ten eksperyment?.

Olej Shimano jest dostępny i bardzo dobrze się sprawdza w eksploatacji.

Opublikowano
46 minut temu, Unaleh napisał:

Oczywiście płyn od wspomagania wychodzi drożej za 1 litr ale mam go dużo

hah no i w tym momencie można zamknąć ten temat

ja kupiłem 1L płynu shimano i też mam go dużo

ogólnie - fajnie, że działa ale to w żaden sposób nie wnosi nic nowego do tematu hebli. Trochę wyważanie otwartych drzwi  

Opublikowano

Układ ma pojemność około 25-35 ml, za 15 złotych ma się 100 ml płynu. To chyba wystarczy za odpowiedź. Sorki ale temat nic nie wnosi. :) 

Opublikowano

Dlaczego? Bo można. Na Seth Bike Hacks kiedyś był eksperyment z oliwką Johnson's Baby (tak, ta dla niemowląt) i podobno działa.

Opublikowano

A czemu ma niby nie działać skoro płyn do wspomagania to jest olej? Dokładnie to przekładniowy... Na silnikowym, albo oliwie z oliwek też będzie działać. Ba - ktoś kiedyś wodą zalał i też działa dopóki jest ciepło i korodować nie zacznie. 

Sztuka dla sztuki. 

Opublikowano

Tak widziałem. Podobno działa, pytanie po co ? :D jakby ten płyn kosztował 100 za 100 ml to rozumiem ale 15 zł? no proszę ...

Opublikowano

Ja oglądałem test hamulców zalanych DOT4 czy nawet wodą i też działało. Oczywiście testy odbywały się na sucho, ewentualnie przejazd po parkingu, gdyby doszła do tego górka i ok 120 kg masy a z drugiej strony wasze życie to kto by się odważył ?

Opublikowano

A co może się stać, ewentualnie czego mogę się spodziewać ?? Przy ewentualnej awarii, co pierwsze pada w takiej sytuacji. Płyn od wspomagania jest poddawany większym siłą i wolniej się "starzeje" w samochodzie. Poza tym jak nazwa wskazuje olej mineralny czyli organiczny większa podatność na starzenie jak na razie nie widzę sensu zalewania oryginalnego oleju shimano i ma mniejszy zakres temperatur  niż ten od wspomagania -40 do aż +100. A mineralny jak się zagotuje to wydzielają się substancje smoliste dlatego jest czarny po dłuższym czasie eksploatacji i zwiększa się jego lepkość przez co klamka mniej płynnie chodzi i osadza się na ściankach tworząc coś na wzór nagaru. No nic będę testować nadal zobaczymy czy uda mi się zatrzeć ceramiczne tłoczki.

Opublikowano

Jeśli ten płyn nie jest przyjacielski tak jak Shimanowski Olej, gumowym uszczelkom, to one pierwsze umrą. Jeśli się ostro hamuje to się stosuje, większe tarcze, można nawet z radiatorami,  tak samo się tyczy klocków w zacisku.

Jeśli masz problem z zagotowywaniem układu to popatrz na to co wyżej piszę, bo ten płyn może mieć taką pojemność cieplną ale elementy gumowe jak uszczelki już nie i mogą się uszkadzać, po to Shimano stosuje różne systemy aby szybciej wychładzać cały układ a nie to by gromadzić go jak najwięcej w układzie.

Opublikowano

Ta dyskusja jest bezprzedmiotowa i nic nie wnosi.

Opublikowano
W dniu 3.07.2019 o 23:43, Unaleh napisał:

A co może się stać, ewentualnie czego mogę się spodziewać ??

Jak się pomylisz i wlejesz syntetyk zamiast mineralnego to mogą skończyć się uszczelki...

Opublikowano

Kolega autor zrobił eksperyment chyba nie zdając sobie sprawy, że płyn wspomagania ukł. kierowniczego nie dzieli się tylko na kolory ale przede wszystkim  na rodzaje: mineralny, półsyntetyczny, syntetyczny.  Prawdopodobnie miał szczęście i trafił na mineralny.

Płyny należy stosować tylko takie jakie zaleca producent, zgodne z wymaganiami technicznymi.

Z hamulcami najlepiej nie eksperymentować.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ludzie mają tendencję do komplikowania sobie życia i szukania dziwnych, alternatywnych rozwiązań.

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

To jest właśnie kreatywność. I nie jest to komplikowanie sobie życia tylko ciekawość pozatym niebede wydawał na jakiś wymysł Shimano dodatkowej kasy jak w garażu podreką mam kilka butelek płynu do wspomagania. Jeżdżę od dwuch lat na tym płynie od wspomagania i nic się nie dzieje. I tak zalałem zielony płyn Febi z zielonej butelki czyli syntetyczny. Nie miałem problemu z gotowaniem się hamulca bo mam zacisk slx m7120 4 tłoczki i klocki z radiatorem tarcza 203mm. W drugim rowerze gdzie był orginalny olej po roku czasu był czarny. A ten on wspomy jak nowy zielony ciągle.

Edytowane przez Unaleh
Opublikowano

Jak poszukasz trochę na YT to znajdziesz dowód na to, że zamiast mineralnego do shimano można nalać śmietany (dosłownie) i będzie to działać. Tylko nie wiadomo jak długo. Za rok czy dwa nie wiadomo jak zachowa się guma pod wpływem niezalecanego płynu. Hamulce to trochę istotny element w rowerze i IMHO ryzykować dla kilku zł raczej nie warto. W citroenach z zawiedzeniem hydropneumatycznym był kiedyś stosowany LHM mineralny, potem było przejście na syntetyk i zalanie syntetyka do starszych układów powodowało pęcznienie i z czasem zniszczenie uszczelnień w elementach wykonawczych.

Opublikowano

A popatrzył ktoś na notę techniczną tego płynu i porównał z innymi płynami hamulcowymi dedykowanymi do rowerów? Ja tak bo musiałem mieć olej na już a jako że opole jest swego rodzaju dziurą i nie dało się tego kupić żadnego dedykowanego oleju z niedzieli na poniedziałek.

Opublikowano

A skąd się urwałeś? Tutaj mowa o syntetycznym płynie od wspomagania ukł. kierowniczego zamiast oleju mineralnego.

Opublikowano

Może autor tematu też nie spojrzał. Fabia Ibiza polo, zielony płyn, olej mineralny.