Skocz do zawartości

Problem z miejscem wszycia wkładki

matix19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Strasznie ciężko znaleźć mi spodenki ze względu na miejsce wszycia wkładki, dzisiaj przyszły mi martombike i wydaje mi się że wkładka jest ze bardzo z tyłu, mam jeszcze kallisto i jest to samo podczas jazdy ciągle poprawiam wkładkę bo zjeżdża mi na plecy, w berknerach było to samo. Tylko w decathlonowych btwinach 900 wkładka jest w dobrym miejscu i w sumie tylko w nich jeżdżę. Czy wy macie ten sam problem i macie jakieś modele do polecenia które mają wkładkę wszytą bardziej do przodu?

Opublikowano

@matix19Mam Kallistoo i nie zauważyłem takiego problemu u siebie. Zarówno ze starszą wkładką Dolomiti i tą nową.Moze coś z rozmiarem nie trafiłeś.

Opublikowano

Może kupujesz zły rozmiar?

Albo zakładasz tył na przód??:-D Żarcik oczywiście.

Opublikowano

Zawsze sobie zamawiam M i L bo jestem pomiędzy, np w tych martombike M leży trochę lepiej chociaż to nie jest to bo kości są na krawędzi i do tego ciśnie udo mocno a L leży idealnie ale kości kulszowe to są praktycznie całe poza wkładką. 

2 godziny temu, elmapeto napisał:

Może kupujesz zły rozmiar?

Albo zakładasz tył na przód??:-D Żarcik oczywiście.

Może faktycznie spróbować tyłem na przód :D

Opublikowano

Nie umiem pomóc. Te z deca leżą mi idealnie,ale inne też miałem i było ok. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem rozwiązany, kupiłem spodenki w firmie Martombike z indywidualnie wszytą wkładką czyli 3cm bardziej do przodu i teraz jest super. 

Opublikowano

Też kupowałem bokserki Martombike i była wkładka wszyta za bardzo z tyłu. Po konsultacji z firmą odesłałem i w ramach reklamacji przeszyli mi bardziej do przodu 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

O, widzę że nie ja jedyny mam ten problem :)

Z trójki posiadanych przeze mnie spodenek, jedynie budżetowa seria z Decathlonu leży ok. Wkładka w Martombike i BCM Nowatex układa się za bardzo z tyłu, przez co w pozycji szosowej kości kulszowe lądują poza wkładką. Po godzinie jazdy robi się nieprzyjemnie.

Wrócę chyba do Deca, może jakiś topowy model. A znacie może inne spodenki gdzie wkładka jest bardziej z przodu, porównując do innych? 

PS. W Martombike powiedzieli mi że mogą przesunąć o max 3cm. A poza tym będzie widoczny ślad przeszycia i nie polecają... :P

Edytowane przez marlin
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To chyba kwestie anatomiczne bardziej, u mnie z kolei wkładka w spodenkach z Martombike czy innych firm leży idealnie, a w dwóch spodenkach z Decathlonu wkładka jest za bardzo wysunięta do przodu ;)

Opublikowano

Też myślę, że to kwestia indywidualnej anatomii.

Jako że wycieczki po sklepach nie są wskazane do odwołania, poszukałem ofert gdzie wysyłka i ewentualny zwrot nie kosztuje milion monet ;)

Na pierwszy ogień poszedł Van Rysel Racer z Decathlonu, jako że stare spodenki z Deca leżały dobrze, a sklep napisał mi że wszystkie modele mają wkładkę wszytą w tym samym miejscu. I faktycznie jest ok. Wkładka wydaje się niezbyt gruba, ale wg sklepu jest żelowa i ponoć lepsza niż poprzednia (ta niebieska). Póki co 1.5 godz na trenażerze bez przykrych efektów. Co ciekawe sklep internetowy sugerował rozmiar M, kiedy wszystko z Deca mam w rozmiarze L. Profilaktycznie zamówiłem oba rozmiary i jednak L-ka lepsza, chociaż i tak "aero" ;)

Dodatkowo zamówiłem na allegro dwie pary Questa: Hunters z wkładką LaFonte Rekord (taka kolorowa) oraz Flash TdP z wkładką Dolomiti Pads. Pierwszy model leży podobnie jak BCM Nowatex (podstawowy model z HT-90) czyli tak ledwo, ledwo. Natomiast w drugim jest elegancko, dużo "mięsa" pod kośćmi kulszowymi :) Wydaje mi się, że wkłada jest nawet bardziej z przodu niż w spodenkach Deca. W boju jeszcze nie testowane, bo zrobiłem tylko wstępną przymiarkę.

Podsumowując Van Rysel i Quest Flash zostają. Mam nadzieję, że  na 1-2 sezony mam spokój z gaciami. Co do Martombike to przypuszczam, że te 3cm na indywidualne zamówienie też by wystarczyło, ale zawsze fajnie mieć różnorodność w szafie ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.04.2020 o 21:56, marlin napisał:

Natomiast w drugim jest elegancko, dużo "mięsa" pod kośćmi kulszowymi :) Wydaje mi się, że wkłada jest nawet bardziej z przodu niż w spodenkach Deca. W boju jeszcze nie testowane, bo zrobiłem tylko wstępną przymiarkę.

Podsumowując Van Rysel i Quest Flash zostają. Mam nadzieję, że  na 1-2 sezony mam spokój z gaciami. Co do Martombike to przypuszczam, że te 3cm na indywidualne zamówienie też by wystarczyło, ale zawsze fajnie mieć różnorodność w szafie ;)

Wrzucisz zdjęcia Bibsów Questa i czekam na jakąś opinię bo w necie nic nie mogę znaleźć o ich produktach ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.04.2020 o 22:44, macko1 napisał:

Wrzucisz zdjęcia Bibsów Questa i czekam na jakąś opinię bo w necie nic nie mogę znaleźć o ich produktach ;)

Wrzucam zdjęcia producenta

4eb524164ec38d7bb8a562ead284.thumb.jpg.a53348fe178996e312441237b21195b6.jpg2eaf9bff481cabbb65bbc049235e.thumb.jpg.ccb91184ca5e36a78f39261fe6551e30.jpg

Póki co dwie jazdy na trenażerze i jedna w terenie. Wygodne, leżą fajnie, długość nogawki prawie do kolana, materiały sprawiają dobre wrażenie. Co do wkładki to ciężko mi oceniać, bo w poprzednich spodenkach wkładki uciekały mi spod kości kulszowych. Tutaj jest duża poprawa, ale nie wiem czy wkładka lepsza czy dlatego bo w końcu jest na swoim miejscu ;)Dokupiłem też koszulkę z zestawu. I jak za tą cenę, to jest bardzo dobrze.

Tak jak pisałem, mierzyłem również model Hunter i też sprawiał dobre wrażenie. Tylko wkładka była bardziej z tyłu, jak np w spodenkach Martombike czy BCM. Stąd wybrałem powyższe.