Skocz do zawartości

Jaka korba i jaki wkład suportu do Rambler 29er wer1

Adex210

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w moim romciu mam słabą korbę na kwadrat. Suntoura gnie się podemną waźę 125kg i chciał bym korbę wymienić na coś sztywnego. Czy ktoś może mi doradzić co kupić. Myślałem o najtańszej korbie na hollow tech. Jednak nie mam pojęcia co kupić. 

Edytowane przez Adex210

Jeśli 3 rzędy, a przypuszczam, że tak, ponieważ korb jedno i dwu rzędowych na kwadrat nie widziałem to polecam serdecznie

Shimano Deore FC-M590 (w komplecie masz łożyska suportu wraz z miskami).

Sztywność wzorowa, trwałość podobnie.

Chyba że, można kupić korbę Alivio HTII FC-M4060 209 zł i wkład suportu Accenta BB-EX1 95 zł. Suport łatwiejszy w serwisowaniu i można wsadzić zwykłe łożyska maszynowe. Kwestia tylko sposobu jazdy i obciążeń. Sam zastanawiam się czy M590, czy M4060.

Shimano Alivio FC-M4050 Crank grey 175mm

Shimano Chain Guard 

Shimano Hollowtech II Bottom Bracket SM-BB52

zamówiłem taki zestaw mam nadzieje ze to poprawi jakosc działania roweru / jezeli dalej bedzie slabo to zamontuje to do rometa 29 -2.0  ktorego mam w PL tam jest troszke solidniejsza rama :D 

w starym treku 3500 zwykla korba shimano daje radę :D kiedys chyba te rowery solidniejsze były 

dziękuję wszystkim za pomoc :D i tak nie wiem dalej o co chodzi z tymi korbami / ale moze zrozumiem łopatologicznie podczas wymiany, paczka dojdzie od nazistów za jakieś 2 dni - dam znać co i jak :D 

Edytowane przez Adex210

Dzisiaj właśnie zmieniłem u siebie kwadratowego Suntoura na to Alivio M4050. Na razie przejechałem ok 4km, ale już słyszę, że nie trzeszczy. W ogóle nie słychać korby jak pracuje. Jednak dopiero jutro będzie prawdziwy test na podjazdach.

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, mariuszm napisał:

Jednak dopiero jutro będzie prawdziwy test na podjazdach.

Nie zdziw się jeżeli niczego nie usłyszysz :D

Ja po przesiadce z kwadratu na Hollowtech II i/lub X-type nigdy nie wrócę do starych rozwiązań ;)
Może poza mieszczuchem ¬¬

• 3 tygodnie później...