Skocz do zawartości

Siodełka Ergon

Chrismel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie dlaczego tak mało opinii można znaleźć na temat siodełek Ergon ? O ich chwytach, sztycach jest mnóstwo. W sklepach nie ma problemu z ich nabyciem. Natomiast siodełka - temat tabu. Tak naprawdę to tylko 1 firma ma ich pełną ofertę na allegro. Pytam bo zainteresował mnie model ST Core Prime Men lub jego żelowy odpowiednik ST Gel Men. O przymiarce czy teście przed zakupem nawet nie marzę. Liczę się z tym że zamówię przez internet i najwyżej będę oddawał. Ale nie wiem czy w ogóle zawracać sobie głowę. W sumie udało mi się znaleźć siodełko ale pojawił mi się następny problem zdrowotny i powinienem znaleźć nowe siodełko które by lepiej pochłaniało drgania z nawierzchni. Takie kanapy z elastomerami odpadają i stąd pomysł z tym Ergonem. Wyglądają na dość "mięsiste".

Opublikowano

Jak potrzebujesz pochłaniania drgań a masz hardtaila czy trekkinga to polecam sztycę amortyzowaną (najlepsze ma Cane Creek). 

Co do siodła, to pewnie ludzie za te pieniądze wolą Selle Italia czy Fizika, ja też tylko o tych siodłach słyszałem, nie macałem. 

Opublikowano
7 minut temu, Kruk napisał:

polecam sztycę amortyzowaną

Już mam. Co prawda ST bo LT mi nie wchodzi ale okazało się właśnie że to za mało. Cóż, starość nie radość :(

Do tych Ergonów podchodzę jak pies do jeża bo ST Core Prime Men kosztuje 650 zł. Gdyby było taką rewelacją to na forach podróżniczych aż by kipiało z zachwytu nad siodełkiem i ubolewaniem nad ceną. Ale pomyślałem że zapytać nie zaszkodzi. Najprościej byłoby wypożyczyć i przetestować a nie kombinować ale nawet pomacać nie mam gdzie.

Opublikowano

Mój Kumpel z powodów na kręgosłup musiał się przesiąść na fulla i to pomogło :)

Noo te siodło kupę kosztuje tyle co dobre siodło Selle czy Fizika. Noo niestety z siodłami jak z butami, musisz trafić na swoje. 

Opublikowano
3 minuty temu, Kruk napisał:

Noo niestety z siodłami jak z butami, musisz trafić na swoje.

Okazało się że rewelacyjnie mi pasują 2 najtańsze siodełka Trek-a i Spec-a. Z tych dwóch ostatecznie lepszy okazał się Spec (Canopy) dla mnie. Niestety te wyściółki są za miękkie, za bardzo siadają pod tyłkiem i pomimo że siedzi mi się na tym wygodnie to miejsca na jakąkolwiek amortyzację już nie ma.

Opublikowano

Sądzę że mało zapaleńców kupuje tak drogie siodła później jest tak że jak założysz na sztyce siadziesz przejdziesz i okazuje się że, siodło ci nie leży to już zwrócić się nie da
Później zostaje jedynie sprzedaż gdzie odrazu traci się kasę

Opublikowano (edytowane)

w zeszłym roku "wypożyczyłem" z Decathlonu 3 siodełka. Wystarczyło dętką owinąć pręty montażowe i nie ma śladu że było zakładane na rower. Ponieważ zakup byłby przez internet mam możliwość zwrotu. Tylko że zastanawiam się czy w ogóle chce mi się w to bawić. Decathlon mam praktycznie pod domem. Tu się muszę bawić w odsyłanie. A kompletnie nie mam przekonania do tych siodełek z uwagi na całkowitą posuchę informacyjną na ich temat oraz zerową dostępność. Na razie szukam powodów tego stanu rzeczy. Oficjalny dystrybutor podany na stronie Ergon-a nie ma w ofercie ani jednego egzemplarza.

Edytowane przez Chrismel
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzeję stary temat bo sam szukałem siodła i wybór padł na Ergona. Na stronach w pl. faktycznie bardzo mało materiałów. Dopiero jak przeszukałem strony mtb us/uk/de to coś więcej na ich temat było. Najważniejsze że praktycznie zawsze chwalone. Ja szukałem siodła konkretnie do lekkiego traila (giant trance 1) i dodatkowe kryterium że na bliższe wyjazdy do ok 30 km często bez wkładki jeżdżone, firmowe siodło gianta to była deska xc :) wybór był pomiędzy WTB (pure, rocket), Specialized lub właśnie Ergon. WTB pure miałem wcześniej i było super, ale podobno coś pozmieniali w najnowszych siodłach i dużo jest opinii niezadowolonych osób z tych zmian (na forach w us) plus znikoma dostępność. Spec jak to spec, drogi i wcale też nie tak dostępny. Kupiłem Ergona SMC Sport Gel Men - to jest wersja bardziej miękka. Siodło doszło - wykonanie b. dobre. Pokrycie sprężyste, ale nie miękkie jak w siodłach które kojarzyłem ze słowem gel (zapadające się, pływające pod 4 literami). Dobrze podpiera ale nie czuję ucisku. Tylna część szeroka i podgięta do góry, coś jak w WTB płetwa wieloryba. Na obecną chwilę nie żałuję zakupu (ok 400pln, niestety... ale na wygodzie nie ma co oszczędzać) a jak zrobię trochę więcej km dodam kolejne wrażenia. 

Ps. dostępność też słaba, ale można ściągać ze sklepów w de (np. Rose ma duży wybór) lub alledrogo - drugie rozwiązanie dosłownie parę zł droższe a przynajmniej znam zasady więc na tą formę zakupu padło. 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Teraz ja odkopię temat. Dwa lata temu nie zdecydowałem się na zakup któregoś z siodełek o których wspomniałem. Bałem się trochę ich szerokości. Ostatecznie wybrałem model SFC3 Evo Gel i byłem, a właściwie jestem cały czas z niego bardzo zadowolony. Jednak na trasy powyżej 2-2,5 godzin musiałem zakładać spodenki z wkładką. Jako że w upalne dni nie przepadam za ich zakładaniem postanowiłem zaryzykować i zakupiłem ST Gel Men. Z opisu wynikało że jest bardzo zbliżone do SFC3. Czyli mix pianki oraz padów żelowych o dość dużej twardości tylko że szersze. Okazało się dokładnie takie jak oczekiwałem. Dużo mięsistego wypełnienia które nie zapada się od razu jak tylko na nie usiądziemy. Jestem po ponad 6 godzinnej jeździe na którą wybrałem się od razu na nowym siodełku. Miałem spodenki z wkładką ze sobą ale nawet przez chwilę nie pomyślałem o ich założeniu. Po prostu super wygodne. Jest tylko jeden malutki mankament. Jego szerokość powoduje że na styku ud i tyłka pojawiły się delikatne otarcia. Odczułem to i zauważyłem dopiero w domu. Ale jak ktoś odbywa wielodniową podróż, po kilka-kilkanaście godzin każdego dnia to może być problem. Być może to kwestia jego ustawienia. A być może szerokie kanapy tak mają i już.

Dane techniczne tych siodełek, są dwie wersje, mniejsza i większa:

· Dimensions: approx. 272 x 174 mm (S/M), 272 x 188 mm (M/L)
· Size index sit bone distance: 9 - 12 cm (S/M), 12 - 16 cm (M/L)
· Weight: approx. 505 g (S/M), 520 g (M/L)

• Lubię to! 1