Skocz do zawartości

Taśma Antyprzebiciowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie w kwestii tej taśmy antyprzebiciowej, zakładał ktoś może i czy to jakoś się sprawdza, jaka najlepsza firma. wiem że są Zefal,Kenda pewnie jeszcze by się jakieś zalazły, może ma ktoś już doświadczenie.SzajBajk w którymś odcinku to pokazywał i mówił  ale chcę spytać jak to się ma od strony praktycznej. 

Opublikowano (edytowane)

Korzystam  z opon z wkładką kewlarową i działa doskonale.

Edytowane przez GBike
Opublikowano

Chodzi Ci o taśme którą się zakłada na obręcz czy o taką którą się daje między dętkę a opone?

Jeżeli o tą co osłania nyple to taśma izolacyjna działa świetnie już ponad rok :)

Wysłane z mojego Commodore 64

Opublikowano
48 minut temu, Puncu napisał:

o taką którą się daje między dętkę a opone?

właśnie o taką chodzi , wiem że są takie opony z wkładką antyprzebiciową ale narazie nie mam zamiaru wymieniać opon bo są zbyt nowe więc myślę o takiej taśmie. 

Opublikowano

Tak, są takie taśmy np:

https://www.decathlon.pl/tamy-antyprzebiciowe-20-26-id_8299221.html?gclid=CPDYte6Sg9QCFdLKsgodYPULSA

W podobny sposób można też zabezpieczyć ostre ranty obręczy zwykłą taśmą izolacyjną. Nakładasz wtedy 2 może nawet 3 warstwy. W przypadku taśmy izolacyjnej zakładając zwróć uwagę czy nie jest przesunięta i czy wszystkie ostre krawędzie zakrywa.

Takie taśmy czy zwykła taśma izolacyjna chroni jednak tylko przed przebiciami typu Snake Bike. Jednak naprawdę warto o to zadbać.

Opublikowano
4 godziny temu, Jerzy napisał:

właśnie o taką chodzi , wiem że są takie opony z wkładką antyprzebiciową ale narazie nie mam zamiaru wymieniać opon bo są zbyt nowe więc myślę o takiej taśmie. 

Skoro działa opona to wkładka też będzie działać. Sam byłem sceptycznie nastawiony do tego typu opon i zwyczajnie nie wierzyłem że to działa.

Opona typowo szosowa ciśnienie max dopuszczalne najechałem na kapsel od butelki który zwyczajnie wbił się w oponę i został wyrwany przez widelec. Pierwsza myśl !@#$% ale po przyjrzeniu się obrażeniom stwierdziłem że jest ubytek gumy aż do pierwszej warstwy kevlaru ( wówczas myślałem że jedynej ) . Przejeździłem na takiej oponie jeszcze około 1000 km . Na nowy sezon kupiłem nowe opony a starą z ciekawości przeciąłem i tych warstw kevlaru jest kilka .

Opublikowano
4 minuty temu, GBike napisał:

Skoro działa opona to wkładka też będzie działać

dzięki bardzo :)