Skocz do zawartości

Porównanie geometrii 3 rowerów

JacekPlacek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zarażony pomysłem na szosę pożyczyłem od kolegi rower, po trosze z zamiarem odkupienia od niego tego rowerka. Choć twierdzi, że na mój wzrost jest OK, mnie wydaje się dość mały. Mój wzrost to 168 cm, niezbyt długie nogi, wiek zdecydowanie nie wyścigowy :) Pożyczony rower to starszy, karbon, na leciwej 105 - Battaglin Pro Team; dla mnie zupełnie nieznana marka. Szacuję, że to 2013-2014 produkcja. 

Po przejechaniu 30 km wydaje mi się, że rozmiar nie jest taki tragiczny, jak pierwotnie sądziłem; może to tylko wrażenie po MTB. Choć gdyby rama była dłuższa o 3 cm byłoby lepiej. Palcami butów spokojnie blokuję przednie koło, choć zakładam, że to nie problem, bo przecież nie skręcam tak obracając kierownicę. 

Inny znajomy przyprowadził dla porównania ubiegłorocznego Treka Emonda ALR 4 w rozmiarze 54. Ten znowu zdecydowanie wydał mi się za duży, choć bezpośrednie porównanie rowerów w długości nie wygląda na jakąś przepaść, o tyle ten Trek jest znacznie wyższy i generalnie sprawia wrażenie sporego. Ramka producenta z rozmiarem wskazuje na 52cm dla mnie. Oparty jest o Tiagrę, która chodzi bosko w porównaniu do tej starej 105; lekkie kliknięcie przy zmianie biegów, a tu w staruszku to cała batalia o zmianę, łańcuch chyba też do wymiany.

Ponieważ pierwotnie śliniłem się na Meridę Scultura 400, a jako alternatywę rozważałem tego Treka Emonda Alr 4 - pierwsze pytanie jest ogólne. Czy te dwa rowery dzieli jakaś poważna różnica w użytkowaniu? Cena podobna. Może to też pytanie o to, czy Trek vs Merida to są porównywalne firmy, tak ogólnie. Mam Meridę MTB BIG.SEVEN 500 2018 i jestem zadowolony. Treka nigdy nie miałem.

No i drugie. Jeżeli przyjmując, że ten rower, który testuję jest prawie OK, choć sprawia wrażenie bardzo niskiego i krótkiego, to czego spodziewać się po różnicach geometrii tych trzech rowerów? Znając pierwszy i jego fabryczną geometrię, jak to będzie wyglądać u Meridy i u Treka? Załączam zrzuty geometrii.

Battaglin: BF035712-5D89-44C0-9900-57D7C564C0B7.thumb.jpeg.46e5a7cb57971b4cd326d69d2342b517.jpeg

Merida: B3EAEEBA-CFCB-4FE5-893C-19B255ABC024.thumb.jpeg.f7b8f6d4e2703ece4637709ba728be50.jpeg

Trek: ACAD986B-568D-4BA1-9A10-BF3FDA6E416C.thumb.jpeg.002dcdd4fcf1810f2c7a56cb2c744763.jpeg

Czy można na podstawie tych ramek stwierdzić, który jest bardziej do ścigania, a który do komfortowego podróżowania? Mnie zależy głównie na dłuższych wypadach solo.

Opublikowano

patrząc na reach i stack to Trek i Merida są do siebie podobne. Jeśli chcesz wygodnej pozycji to powinieneś spojrzeć też na Treka Domane, geometria endurance. Emonda ma już bardziej sportowe zacięcie. Emonda ma lżejszy stop alu ale w Domane (AL5) masz już osprzęt 105

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jestem po wizycie w sklepie Treka. Przejechałem się Domane, niższym modelem, ale w rozmiarze 54 - chciałem przetestować te 54 cm, 52 nie mieli. Jestem dokładnie na pograniczu 52 i 54 wg Treka (52 - do 169 cm wzrostu, 54 - od 167, mam 168). Jechało mi się bardzo wygodnie. Dam radę na 52 jak i 54.  Przy czym Treków ALR4 w rozmiarze 52 nie ma i już nie będzie w tym roku.

Po rozmowie ze sprzedawcą mam dylemat, czy warto dopłacać z Tiagry do 105 (pełna grupa) w Emonda ALR5 zamiast ALR4 - bo tę mógłbym mieć w rozmiarze 52. Swoją drogą za 2 tysi więcej jest już wersja karbon...

No i tu sedno. Za 6500 zł za aluminium ALR 5 od Treka na 105, dostępna jest Merida Scultura z Ultegrą, oraz całe rzesze używanych karbonów. A pewnie, gdyby dobrze poszukać, to i może nowe by się znalazły. Domane jakoś tak nie do końca do mnie przemawiam choć faktycznie może być wygodnym rowerem.

Osiołkowi w żłoby dano... :( 

Opublikowano

Treka opłaca sie kupić jak jest rabat na niego, inaczej fakt, że u konkurencji czasami jest lepszy osprzęt. Jeśli jesteś na pograniczu to lepiej większy rozmiar

Opublikowano
3 godziny temu, JacekPlacek napisał:

Za 6500 zł za aluminium ALR 5 od Treka na 105, dostępna jest Merida Scultura z Ultegrą, oraz całe rzesze używanych karbonów.

A za 5500-6000 na alledrogo, od pewnego sprzedawcy karbonowa sensa na ultegrze

https://allegro.pl/oferta/szosa-sensa-giuliaero-carbon-ultegra-2019-8029780462

https://allegro.pl/oferta/nowa-sensa-giuliaero-dark-carbon-ultegra-2019-8079693016

https://allegro.pl/oferta/nowa-sensa-giulia-g2-carbon-ultegra-mx-2019-8203639708

Opublikowano

Trek w swoich katalogach ma zawyżoną rozmiarówkę. Przy Twoim wzroście szukał bym roweru z efektywną długością rury górnej 500-520 mm. I skoro niezbyt długie nogi, to może mostek 100-120mm (w zależności od stopnia rozciągnięcia i długości rąk).