Skocz do zawartości

Uchwyt rowerowy: quadlock vs gearlock

murk_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Zniszczyłem wczoraj swój stary rowerowych uchwyt od HR i zastanawiam się nad nowym rozwiązaniem.
Z ciekawych systemów znalazłem Gearlocka od Spigen oraz Quadlocka.
Zastanawiam się czy ktoś z forumowiczów miał okazje testować któryś z tych systemów na dłuższych wyprawach i pomoże w wyborze najlepszego 😉
Wołam @Fimala bo widziałem że planowałeś zakup pod wyprawę 😉 Polecasz? może jednak coś innego?

Czekam na wasze opinie 😉

Opublikowano

Ja posiadam od kilku miesięcy Quadlock’a z obudowa do IP X max. Wcześniej miałem uchwyt Topeak. Nie ma porównania. QL jest bardzo wygodny w obsłudze (mam uchwyty na 2 rowerach) i stabilny. Nigdy nie miałem problemów żeby się wypiął czy poluzował, nawet pod czas kraksy. Sama obudowa jest dobrze wykonana i wyścielona od wnętrza miękkim materiałem dzięki czemu telefon nie rysuje się. Obudowę mam założoną na stałe. Z uchwytów korzystam codziennie i na razie żadnych oznak zużycia. Jeśli miałbym kupować to kupiłbym jeszcze raz pomimo że nie jest to najtańsze rozwiązanie. Jedyny minus jaki znalazłem, ale to niekoniecznie wada systemu, to po założeniu szkła hartowanego na ekran, zmniejsza się czułość dotyku po założeniu tzw. poncza przeciwdeszczowego. Trzeba wtedy trochę mocniej przyciskać ekran palcem. 

Opublikowano

Ja z kolei używam gearlock od spigena i tez jestem zadowolony, ale...

Posiadam 2 adaptery - mam jeden telefon typowo pod navi i swój główny telefon, który czasami zakładam na kierownicę, ale raczej mi go szkoda zajeżdżać.

Jeden z telefonów ten typowo do navi na gearlocku jak do tej pory bezproblemowo przejechał ok 300km na różnych drogach (idealne asfalty, kostki granitowe itp).

Drugi telefon podczas drugiej jazdy w gearlocku odkleił się od adaptera (w zasadzie odkleił się case) i wylądował na środku jezdni. Na szczęście odbyło się bez zniszczeń.

Podejrzewam, że to kwestia materiału case - zawsze można to próbować przykleić jakoś bardziej na stałe.

Sam gearlock w sobie jest bardzo wygodny i solidnie wykonany. Łatwo zdjąć telefon podczas jazdy i potem go z powrotem wpiąć. Zastanawiałem się na quadlockiem, ale cena znacznie niższa. Na plus quadlocka są dedykowane case na telefony.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
14 godzin temu, murk_wolf napisał:

Hej,

Zniszczyłem wczoraj swój stary rowerowych uchwyt od HR i zastanawiam się nad nowym rozwiązaniem.
Z ciekawych systemów znalazłem Gearlocka od Spigen oraz Quadlocka.
Zastanawiam się czy ktoś z forumowiczów miał okazje testować któryś z tych systemów na dłuższych wyprawach i pomoże w wyborze najlepszego 😉
Wołam @Fimala bo widziałem że planowałeś zakup pod wyprawę 😉 Polecasz? może jednak coś innego?

Czekam na wasze opinie 😉

Z Gearlocka jestem super zadowolony. Trzyma jak zły za połowę ceny Quadlocka.

Opublikowano (edytowane)

@m-peter
@patryk92
@Fimala

Czyli tak jak już wcześniej wygooglałem oba systemy są bardzo dobre ale widzę że w moim zastosowaniu konieczny jest dedykowany case do smartfona bez zabawy w jakieś  naklejanie.
Czy widzieliście może podobny system z dedydkowanym case ale dla smartfonów Huawei np. P30 Pro? Bo z tego co widze tylko Iphone i Samsungi.

Poza tym pochwalcie się Cie kupowaliście te systemy i ile szła paczka ;) 

Edytowane przez murk_wolf
Opublikowano
5 minut temu, murk_wolf napisał:

@m-peter
@patryk92
@Fimala

Czyli tak jak już wcześniej wygooglałem oba systemy są bardzo dobre ale widzę że w moim zastosowaniu konieczny jest dedykowany case do smartfona bez zabawy w jakieś  naklejanie.
Czy widzieliście może podobny system z dedydkowanym case ale dla smartfonów Huawei np. P30 Pro? Bo z tego co widze tylko Iphone i Samsungi.

Poza tym pochwalcie się Cie kupowaliście te systemy i ile szła paczka ;) 

Do Huaweia nie znajdziesz dedykowanego etui. Miedzy innymi dlatego wybrałem Gearlocka + etui od Ringke. Mam LG G7 Fit. Etui ma plecki ze sztywnej pleksy więc adapter przylega i trzyma się idealnie.

Opublikowano

To wiem ale może są jakieś podobne systemy ;)

Opublikowano

Zobacz ofertę: SPIGEN GEARLOCK - UNIWERSALNY UCHWYT DO ROWERU https://allegro.pl/oferta/spigen-gearlock-uniwersalny-uchwyt-do-roweru-7946965292

Ja swojego kupowałem u tego sprzedawcy. Potem dokupiłem jeszcze dodatkowy adapter i w obu przypadkach wysyłka była od razu pakowana (chwalą się w mailu, że pracują 7 dni w tyg) i wysłana od razu jak to możliwe (dzień zamówienia/na następny dzień). Czas dostawy już był uzależniony od inpost, ale raczej bardzo szybko to się odbywało.

Co do kleju muszę się rozejrzeć, za czymś mocnym i przykleić adapter na stałe do case.

Opublikowano

Ja obawiam się że u mnie klejony adapter może się nie sprawdzić, kilka miesięcy ciągłego słońca raczej mi wykończy takie rozwiązanie w trakcie jazdy.

Opublikowano
Ja obawiam się że u mnie klejony adapter może się nie sprawdzić, kilka miesięcy ciągłego słońca raczej mi wykończy takie rozwiązanie w trakcie jazdy.

Przy obecnych upałach (w Krakowie po 35stC) + grzanie się telefonu wszystko działa jak należy.
Co do przypadku, w którym taśma się odkleiła - było dużo chłodniej.

Opublikowano

Ja kupowałem bezpośrednio ze strony QL. Po zalogowaniu dostajesz 10% rabatu a dodatkowo załapałem się na rabat wielkanocny (chyba) 30%. Przesyłka przy zamówieniu powyżej €50 była darmowa. Nie pamietam ile szła dokładnie ale wydaje mi się, że nie dłużej niż tydzień 

Opublikowano

Posiadam QL z dedykowanym case dla IP. Może ciut drogi zestaw (ok 200zł) ale polecam, trzyma bardzo solidnie + łatwość używania na kilku rowerach.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wiem, że temat stary już trochę, pewnie też autor ma już uchwyt/case, ale pojawił się dedykowany case do P30 Pro od quadlocka. Sam mam P30 Pro i tak właśnie mi się rzucił w oczy.

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No bałbym się wozić P30 Pro na mostku czy kierownicy zwłaszcza w MTB 😉

Opublikowano

Ja miałem kupować S10+, ostatecznie skończyłem z P30 Pro i mimo iż miałem plan kupować quadlocka, to zrezygnowałem i mam P30 Pro w kieszonce. Nawet mimo tego, że jeżdżę na szosie i nie mam jeszcze Garmina, czy Wahoo. Jak używam telefonu jako navi to po prostu komunikaty głosowe z kieszonki. Za duży jest by wozić go na kierownicy lub mostku.

Opublikowano

No ja swojego  8/256 tez wożę raczej w nerce, czasem nawiguję poprzez słuchawkę BT i e830 na mostku.

Średnio 2 razy do roku mam OTB,  a w tym roku  Galaxy S5+ 3 razy wylatywał mi  z uchwytu na szuter i kamienie ( nie quadlock).

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.10.2019 o 22:23, Cris92 napisał:

Ja miałem kupować S10+, ostatecznie skończyłem z P30 Pro i mimo iż miałem plan kupować quadlocka, to zrezygnowałem i mam P30 Pro w kieszonce. Nawet mimo tego, że jeżdżę na szosie i nie mam jeszcze Garmina, czy Wahoo. Jak używam telefonu jako navi to po prostu komunikaty głosowe z kieszonki. Za duży jest by wozić go na kierownicy lub mostku.

Ja mam Xiaomi MI9 wymiarami jest taki sam jak S10+, czy P30 Pro i mam go mocowanego do GUB85 z mocowaniem na mostku i nie ma problemów.

W dniu 1.07.2019 o 14:20, patryk92 napisał:

Zobacz ofertę: SPIGEN GEARLOCK - UNIWERSALNY UCHWYT DO ROWERU https://allegro.pl/oferta/spigen-gearlock-uniwersalny-uchwyt-do-roweru-7946965292

Ja swojego kupowałem u tego sprzedawcy. Potem dokupiłem jeszcze dodatkowy adapter i w obu przypadkach wysyłka była od razu pakowana (chwalą się w mailu, że pracują 7 dni w tyg) i wysłana od razu jak to możliwe (dzień zamówienia/na następny dzień). Czas dostawy już był uzależniony od inpost, ale raczej bardzo szybko to się odbywało.

Co do kleju muszę się rozejrzeć, za czymś mocnym i przykleić adapter na stałe do case.

Jaki masz model SPIGEN GEARLOCK? 
Ma "kierownicę" czy mostek?

Edytowane przez TomDybu
edit
Opublikowano

Ja mam Xiaomi MI9 wymiarami jest taki sam jak S10+, czy P30 Pro i mam go mocowanego do GUB85 z mocowaniem na mostku i nie ma problemów.

A Ty jasne, że nie ma problemu. Tylko ja uważam, że nie jest wygodnym coś tak dużego mieć na kierownicy. W dodatku w razie wypadku chyba łatwiej uszkodzić coś tak wystajacego jak P30 Pro niż Wahoo Bolt, albo np taki Xperia X8 (tak, był taki telefon, całkiem niezły na rower). Po prostu posiadanie coś tak wielkiego na kierownicy jest niewygodne zwyczajnie dla mnie.

Opublikowano

Dla mnie jak już mówiłem wystaje i odstaje. Nie ważne, czy na mostku, czy out front mount w quadlock, czy czymkolwiek innym, zwyczajnie uważam za niewygodne posiadanie 16cm paletki na kierownicy. Zwyczajnie. I możesz mówić dowolną ilość razy, że "nic nie wystaje i nie odstaje", a ja jednak nadal zostanę przy swoim zdaniu, że niektóre telefony są za duże do wożenia na kierownicy, czy to szosy, czy MTB.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

szukam właśnie jakiegoś w miare sensownego niedrogiego uchwytu na rower, co powiedzie na coś takiego ?

RINGKE Spider Grip, ktoś miał, używa ....?

• 2 lata później...
Opublikowano

Ja głosuję na Spigen Gearlock . Właśnie przymierzam się do jego zakupu. Poczytałem sobie trochę recenzji i też porównanie z Quadlockiem, gdzie wypada zdecydowanie lepiej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pisałem do dystry spigena w naszym kraju, o dedykowane pokrowce na inne telefony niż Appla. W odpowiedzi wyczytałem iż ze względu na jakieś problemy patentowe które rości sobie quadlock, spigen raczej nie będzie rozszerzał oferty.
A mnie nurtuje trochę inna rzecz. Czy ktoś ma dostęp do obu rozwiązań? Znaczy gearlock i quadlock. Systemy bardzo podobne, a tak mnie zastanawia czy przypadkiem obudowa quadlock nie pasowała by do uchwytu spigena?

• 2 lata później...
Opublikowano

Posiadam Gearlocka od Spigena, służy już mi chybaby od dwóch lat, ale teraz potrzebuje go do navi rowerowej i nigdzie nie mogę dokupić adaptera przylepnego na inny case. Naprawdę byłem w szoku czytając politykę sprzedaży Spigen, że w bardzo minimalnym stopniu sprzedają je osobno 😳 ...raczej tylko z uchwytem...a koszt samego adaptera= koszt uchwytu.

Moje pytanie do wszystkich i zarazem prośba... może ktoś ma jakiś stary adapter, może ze starym casem lub oderwany. Ja sobie taśmę wymienię i będę dalej śmigał. Pomóżcie proszę 🤔