Skocz do zawartości

Najlepsza aplikacja do wyznaczania tras - Android

SzalonyPokrecony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz też ogarnąć mapy.cz. Zrobiłem na tym kilka tras w sezonie i oprócz jakiś nielicznych fragmentów, gdzie jazda szosą był baaaaardzo trudna (czyt. zjazd jakieś 20% po kruszywie) całkiem spoko.

Opublikowano

No właśnie, a jak praktycznie wyglądają opcję wyboru tras stricte pod rower górski, szosowy/wyścigowy w Naviki i Locus? Rzeczywiście sprawdza się to czy jednak trafiliście szosówką, że Was pokierowało po terenie niekoniecznie pod ten typ roweru i vice versa (chociaż góralem po asfalcie pojedziesz)?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Damios napisał:

No właśnie, a jak praktycznie wyglądają opcję wyboru tras stricte pod rower górski, szosowy/wyścigowy w Naviki i Locus? Rzeczywiście sprawdza się to czy jednak trafiliście szosówką, że Was pokierowało po terenie niekoniecznie pod ten typ roweru i vice versa (chociaż góralem po asfalcie pojedziesz)?

W Locusie wiele zależy od wybranego silnika routingu (GraphHopper/Yours lub Brouter). Używając Broutera (silnik offline), gdy wybiorę profile Rower lub Rower (szybko) to kieruje główną drogą niemal do ostatniej chwili, potem boczne drogi, a szuter w ostateczności, profil MTB faworyzuje drogi gminne, szutry i lasy.

Od niedawna testuję też Komoot i tam jest podobnie, profile Road cycling/Bike touring/Gravel rinding kierują głównie asfaltami, a MTB to wiadomo.

Edytowane przez karolg
Opublikowano

Wszystkie apki tego typu korzystają z OSM więc wszystko zależy od tego jak wygląda opieka danego regionu w tych mapach a nie od samej apki. Już kilka wtop było. Zdarzało się że trasy prowadziły przez dawno nie istniejące drogi w prywatne posesje. O ile na MTB to żaden problem to jak na szosie popowadzilo mnie 4km po leśnej, piaskowej drodze to byłem średnio zadowolony. Na potwierdzenie moich słów dodam że tak poprowadziła mnie zarówno Naviki, Lokus jak i Komoot. 

Opublikowano
4 minuty temu, Red napisał:

to jak na szosie popowadzilo mnie 4km po leśnej, piaskowej drodze

mapy cz maja opcje wyboru rower szosowy lub mtb

sprawdziłem nie prowadzi po leśnych drogach

Opublikowano
2 minuty temu, Red napisał:

Wszystkie apki tego typu korzystają z OSM więc wszystko zależy od tego jak wygląda opieka danego regionu w tych mapach a nie od samej apki. Już kilka wtop było. Zdarzało się że trasy prowadziły przez dawno nie istniejące drogi w prywatne posesje. O ile na MTB to żaden problem to jak na szosie popowadzilo mnie 4km po leśnej, piaskowej drodze to byłem średnio zadowolony. Na potwierdzenie moich słów dodam że tak poprowadziła mnie zarówno Naviki, Lokus jak i Komoot. 

Oczywiście, że tak. Sam miałem niedawno taką sytuację, że w Locusie pokazało mi, że jadę po szlaku rowerowym, a jak się okazało po kilometrze, jechałem przez prywatny, ale nieogrodzony teren. Na drodze spotkałem właścicielkę terenu, grzecznie mnie uświadomiła i musiałem zawrócić. Dlatego warto zgłaszać własne zmiany do OSM.

Opublikowano
55 minut temu, karolg napisał:

Dlatego warto zgłaszać własne zmiany do OSM.

Sam tak robię od dłuższego czasu. 

58 minut temu, piter614 napisał:

mapy cz maja opcje wyboru rower szosowy lub mtb

sprawdziłem nie prowadzi po leśnych drogach. 

Mapy.cz to taka dziwna apka że ustalona nią trasa MTB w większości przypomina tą dla szosy. Różnica tylko taka że jest więcej dróg lokalnych (ale nadal asfaltowych). Czyżby Czesi żartowali sobie w ten sposób z jakości nawierzchni na polskich drogach? 

Opublikowano

Z tą jakością dróg to możliwe. Robią to żeby się zemścić, bo my się smiejemy z brzmienia ich języka 😆

Opublikowano

Ja robie tak że sam wyznacza trasę na kompie i ja zapisuje
Gdy włączam apke mam już ją w ulubionych

Opublikowano

Poproszę o małe podsumowanie wink.png

Która aplikacja oferuje wybór jazdy rower np MTB po gotowych już trasach wgranych przez kogoś lub dostępne w aplikacji.

Chciałbym odpalić apke, wybrac MTB i trasy w okolicy lub jakimś danym obszarze,

da się w którejś?

Opublikowano
Która aplikacja oferuje wybór jazdy rower np MTB po gotowych już trasach wgranych przez kogoś lub dostępne w aplikacji.
da się w którejś?

OsmAnd - bardzo fajnie prowadzi po śladzie. Testowane w Puszczy Bukowej w Szczecinie. Nie ważne czy ścieżka jest, czy jakaś przecinka. Nawiguje po wprowadzonej trasie.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
21 minut temu, Gophfer napisał:

da się w którejś?

Jeśli chodzi ci o pokazywanie tras wymyślonych przez innych to tylko w Komoot jest opcja "Discover", ale jak miejsce jest mało popularne, to najprawdopodobniej nie znajdzie Ci żadnej (w mojej okolicy pokazuje jedną, którą przejechałbym już z zamkniętymi oczami). A szlaki turystyczne w Parkach Narodowych, te ogólne PTTK, czy zwykłe ścieżynki leśne, to pokazuje chyba każda aplikacja z wymienionych, która korzysta z OSM.

Opublikowano

Poszukuje program lub stronę internetową do której wrzucę sobie kilka śladów GPS  z moich tras MTB. Wszystkie te trasy wyświetlą mi się razem na mapie a następnie wyznaczę sobie nowy ślad GPS który mogę zapisać do pliku. W lesie z mojej okolicy na mapach jest mało dróg leśnych. STRAVA posiada Global Heatmap ale w moim lesie jest za mały ruch rowerzystów dla tej aplikacji.

Caritas Cisy all GPS.jpg
Opublikowano (edytowane)

Hahaha, przed chwilą odpisałem w grupie na FB :), ale tutaj wkleję to samo:
Niestety pomogę Ci tylko z pierwszą częścią - pokazywanie na jednej mapie wszystkich tras ma VeloViewer (https://veloviewer.com) i StatsHunters (https://www.statshunters.com). Niestety żadna z tych stron nie umożliwi Ci utworzenia nowego śladu.

Edytowane przez karolg
Opublikowano
Godzinę temu, Branża napisał:

Poszukuje program lub stronę internetową do której wrzucę sobie kilka śladów GPS  z moich tras MTB. Wszystkie te trasy wyświetlą mi się razem na mapie a następnie wyznaczę sobie nowy ślad GPS który mogę zapisać do pliku. W lesie z mojej okolicy na mapach jest mało dróg leśnych. STRAVA posiada Global Heatmap ale w moim lesie jest za mały ruch rowerzystów dla tej aplikacji.

Caritas Cisy all GPS.jpg

takie cuda tylko w Garminie MapSource (juz nie rozwijana)  lub BaseCamp

IMG_0217.thumb.jpg.6b8ceaec1958a9b4efd06668938f0669.jpg

Opublikowano
13 minut temu, dfq napisał:

takie cuda tylko w Garminie MapSource (juz nie rozwijana)  lub BaseCamp

IMG_0217.thumb.jpg.6b8ceaec1958a9b4efd06668938f0669.jpg

Na upartego można i w QGISie cudować, ale dla przeciętnego użytkownika wygoda żadna.

Screenshot_20191022_182825.jpeg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

STRAVA- gubi sygnał

MAPY.CZ- spoko

OSMAND- chyba najlepszy, każda leśna dróżka jest widoczna, po zmianie trasy (leżące drzewo) bardzo szybko wyznacza następną

LOCUS- ekran w smartfonie jest za mały aby ogarnąć wszystkie info które podaje ta apka

CANYAX- polski, prosty

GOOGLE MAPS- nie rozróznia pomiędzy rowerem górskim a szosowym

Opublikowano

Google maps to nie rozróżnia nawet między samochodem a rowerem :P prowadzi na drogę szybkiego ruchu, na której nawet pobocza niema i jest zakaz wjazdu rowerów.

Opublikowano
36 minut temu, tmmm napisał:

STRAVA- gubi sygnał

MAPY.CZ- spoko

OSMAND- chyba najlepszy, każda leśna dróżka jest widoczna, po zmianie trasy (leżące drzewo) bardzo szybko wyznacza następną

LOCUS- ekran w smartfonie jest za mały aby ogarnąć wszystkie info które podaje ta apka

CANYAX- polski, prosty

GOOGLE MAPS- nie rozróznia pomiędzy rowerem górskim a szosowym

Strava - nie gubi sygnału, ale używa Google Maps, czyli tylko dla szosowców, nie zarzyna baterii

Osmand i Locus korzystają z tych samych danych, wystarczy dostosować, co ma być pokazywane na ekranie i wybrać odpowiednie "skórki". Osmand gdy go ostatnio testowałem to działał bardzo wolno, interfejs podczas nawigacji zamulał, na Locusie działa płynnie, oba żrą baterię niesamowicie podczas nawigacji.

Google Maps - do samochodu tak, na rower nie nadaje się

Mapy.cz - nie używałem

Canyax - nie słyszałem o nim

Opublikowano

W rok zrobiłem 11.000km z powodzeniem przy użyciu: mapy.cz w przeglądarce + strava heatmaps (create route => menu => show heatmap)

mapy.cz bo:

- mają mapy oraz NAWIGACJĘ głosową OFFLINE, nawet po zboczeniu z trasy bez neta wyznaczają nową trasę powrotu na ścieżkę

- wygodne tworzenie trasy w przeglądarce

- nawigacja przy wyłączonym necie i ekranie

Strava heatmaps jako wsparcie bo pokazuje realne aktywności danymi fragmentami. Bez tego nie raz się wkopałem w nowym terenie gdzie miał  być szlak a była czarna dupa w zaroślach.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 28.06.2019 o 09:15, leejoonidas napisał:

Moim faworytem są Mapy Cz. Szybka, dokładna, ładna od strony graficznej i czytelna, są na niej zaznaczone oficjalne trasy rowerowe i szlaki piesze, szlaki górskie, trasy rowerowe przeznaczone tylko dla rowerów MTB, trasy kajakowe akurat tą funkcję będę sprawdzał w najbliższy weekend na trasie Żywiec- Oświęcim na rzece Soła, posiada funkcje zapisywania trasy.

Czasami korzystam z Magic Earth ale wtedy ustawiam tryb pieszy i prowadzi mnie na przełaj przez wąskie ścieżki wydeptane przez ludzi.

IMG_20190628_090459.jpg IMG_20190628_090555.jpg

IMG_20190628_091703.jpg

Czy w tej aplikacji można planować trasę tam gdzie nie ma ścieżki na mapie a wiem że spokojnie mogę przejechać rowerem.Czy można to zrobić manualnie?

Opublikowano

Chyba za dużo wymagasz od tej nawigacji, jednakże punkty przez które chciałbyś przejechać i zostały zaznaczone przez Ciebie pozostają na mapie, jednak nawigacja nie wyznacza przez te punkty trasy tylko próbuje zrobić to dostępnymi ścieżkami.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odkrycie dnia - punkty widokowe w mapy.cz na większym zoomie. W pole Szukaj trzeba wpisać 'viewpoints'. Uśmiecham się :D Już żadnego nie ominę przy planowaniu tras

viewpoints_•_Mapy_cz.jpg
Opublikowano
W dniu 4.11.2019 o 10:31, leszcz napisał:

W rok zrobiłem 11.000km z powodzeniem przy użyciu: mapy.cz w przeglądarce + strava heatmaps (create route => menu => show heatmap)

mapy.cz bo:

- mają mapy oraz NAWIGACJĘ głosową OFFLINE, nawet po zboczeniu z trasy bez neta wyznaczają nową trasę powrotu na ścieżkę

- wygodne tworzenie trasy w przeglądarce

- nawigacja przy wyłączonym necie i ekranie

Strava heatmaps jako wsparcie bo pokazuje realne aktywności danymi fragmentami. Bez tego nie raz się wkopałem w nowym terenie gdzie miał  być szlak a była czarna dupa w zaroślach.

Jestem też mega zadowolony jedna z najlepszych aplikacji na rower jaką udało mi się ogarnąć