Skocz do zawartości

Najlepsza aplikacja do wyznaczania tras - Android

SzalonyPokrecony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Red napisał:

Przykładowo mapa podkarpacka kosztuje 46.99zł.

Możesz też wydać 155zł i poza podkarpaciem dostać jeszcze resztę Polski razem z cała Europą i w zasadzie resztą świata ;) No a pierwszy region w Komoot jest w gratisie.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, SzalonyPokrecony napisał:

Hmm... 

Dziś jechałem z Google Maps i myślałem, ze mnie krew zaleje. jechałem lasem, fajnie bo szybsza droga i spokojnie... do czasu. Nawigacja pokazuje abym jechał prosto ale takiej drogi nie ma i chyba nigdy nie było. Trochę pokręciłem się w tym lesie, ale jak już wyjechałem to wszystko ok.

Google Maps do turystyki rowerowej kompletnie się nie nadaje.

OsmAnd próbowałem kilka razy jako nawigacji samochodowej, ale odświeżanie mapy podczas jazdy nie jest zbyt płynne, wyznaczanie tras też jest powolne (do 200 km jest znośnie). Do turystyki pieszej i rowerowej nadaje się jak najbardziej, bo jak to z mapami OSM masz na mapie zaznaczone wszelkie możliwe ścieżki i atrakcje turystyczne. Można używać różnych map (wektorowych, bitmapowych, offline, online), nakładać różne źródła danych jako warstwy. Nie używałem od zeszłych wakacji, więc nie wiem czy coś poprawili.

Od jakiegoś czasu testuję LocusMap, za darmo można pobrać mapy trzech obszarów przygotowane przez twórców aplikacji (nawet całe kraje), jeśli czegoś potrzebujesz to później możesz sobie pobrać inne mapy różnych dostawców (sporo darmowych np. na podstawie OSM, mapy Locusa są dosyć tanie, innych dostawców kosztują nawet po kilkanaście złotych). Tak jak w OsmAnd możesz używać różnych typów map (wektorowych, bitmapowych, offline, online), przełączać style map (drogowe - turystyka - rowerowe itp.). Dodatkowo jest nawigacja, wyznaczanie tras, profil trasy, rejestrowanie śladu, udostępnianie pozycji (coś jak Strava Beacon), obsługa czujników BT i Ant+ i wiele innych opcji, których jeszcze nie sprawdziłem. Używam wersji Pro,  która różni się trochę od wersji darmowej https://www.locusmap.eu/download/ , w momencie zakupu kosztowała mnie 31,99, dzisiaj jest 33,99 zł. Ogólnie działa szybciej niż OsmAnd i po kilku miesiącach testów nie żałuję wydanych pieniędzy.

Edytowane przez karolg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Słuchajcie. Odpaliłem Komoot, zrobiłem sobie trasę (nie mam wykupionych regionów, tylko mam darmowy) i wydaje mi się, że przekłamuje on strasznie co do ilości metrów w górę? Na trasie 56km wyliczył mi 3600m w górę... Nie, nie mieszkam w Alpach, Pirenejach, czy Andach. Mieszkam w Bielsku-Białej, a trasa nad zaporę w Goczałkowicach. Dokładniej pętla z łącznie coś ponad 30 punktami pośrednimi. Coś tu chyba nie halo...

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dość dużo korzystam z tej aplikacji. Wyznaczam trasy w różnych miejscach - na mazowszu, w naszych górach, w alpach i nie spotkałem sie z tym problemem. Zawsze mam przewyższenia o realnych wartościach.

Opublikowano
Słuchajcie. Odpaliłem Komoot, zrobiłem sobie trasę (nie mam wykupionych regionów, tylko mam darmowy) i wydaje mi się, że przekłamuje on strasznie co do ilości metrów w górę? Na trasie 56km wyliczył mi 3600m w górę... Nie, nie mieszkam w Alpach, Pirenejach, czy Andach. Mieszkam w Bielsku-Białej, a trasa nad zaporę w Goczałkowicach. Dokładniej pętla z łącznie coś ponad 30 punktami pośrednimi. Coś tu chyba nie halo...

Robiłem w Komoot trasę w okolicach tego zalewu i mają tam problem z danymi. Popatrz sobie na profil przewyższeń, są miejsca gdzie jest 0m npm a potem skoki do właściwej wysokości i tak kilka razy. Nie wiem jak to zgłosić bo zasłaniają się tym że mają dane z open street map, ale w RWGPS czy stravie jest ok, a one też są na osm.

Tapatalk'd

Opublikowano

Tak liczyłem właśnie, że odezwiesz się@nctrns w tym temacie. Właśnie ułożyłem na jutro traske i coś mi nie gra. To co kojarzę może będzie z 250-300m przewyższeń max (nawet i w to wątpię), a ten mi dodał dobre 3000m...

Tak to wygląda u mnie (właśnie widziałem wcześniej, że na profilu są spore fragmenty 0m n.p.m i to mi nie pasowało)
b2384fb7dcd8fd293eec298cb2a6c46e.jpg6619a90e0e0042f91e8ba88f5070f7b3.jpg6cbaf5d9fc0c36a40c6953b90cd03a5f.jpg

Opublikowano

Ja miałem podobnie, jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobić identyczną trasę w RWGPS oraz stravie i napisać do nich maila. Ale mi się nie chce
Ja tam byłem raz gościnnie, a moje tereny nie mają tych problemów ;)

Tapatalk'd

Opublikowano

No mnie też nie chcę się. Nad tą trasą spędziłem dobre 40min... Pierwszy raz w ogóle pojadę z Komoot na telefonie. Zobaczymy. Mam nadzieję, że da radę w kieszeni z tyłu. I nie zje mi całej baterii...

Opublikowano

Na szybko zrobiłem trasę na komputerze i pokazuje "normalne" wartości.

Screenshot_20190825_222425.jpg
Opublikowano

@karolg

Tak, w najprostszym wariancie owszem. Sprobuj teraz edytować, by zajechać na zaporę od północy od ul. Szkolnej, albo wrócić przez Międzyrzecze, Wapienice, a już zaczną się pojawiać wartości w okolicy 1600m+, a to dużo za dużo.

Opublikowano
3 minuty temu, Cris92 napisał:

@karolg

Tak, w najprostszym wariancie owszem. Sprobuj teraz edytować, by zajechać na zaporę od północy od ul. Szkolnej, albo wrócić przez Międzyrzecze, Wapienice, a już zaczną się pojawiać wartości w okolicy 1600m+, a to dużo za dużo.

Z ciekawości zrobiłem u siebie i jest dokładnie tak, jak piszesz.

Opublikowano
6 minut temu, Cris92 napisał:

@karolg

No rzeczywiście. Nie znam twoich terenów, więc nie mam pojęcia o rzeczywistych przewyższeniach, ale wygląda na błąd w imporcie danych z OSM po stronie Komoot.

anotak.jpg
Opublikowano
9 minut temu, Cris92 napisał:

Mam nadzieję, że da radę w kieszeni z tyłu. I nie zje mi całej baterii...

Ja używam Komoota na telefonie na kierownicy i odpalony przez ~3h zjadł ~35%, więc tragedii nie powinno być. Ale działa to najlepiej, jak masz wyłączony głos i bazujesz na widoku trasy. Konunikaty audio są mega drażniące, szczególnie, jak jedziesz drogami 9 kategorii ("skręć w prawo na drogę 1183F", "że que?").

Opublikowano
Ja używam Komoota na telefonie na kierownicy i odpalony przez ~3h zjadł ~35%, więc tragedii nie powinno być. Ale działa to najlepiej, jak masz wyłączony głos i bazujesz na widoku trasy. Konunikaty audio są mega drażniące, szczególnie, jak jedziesz drogami 9 kategorii ("skręć w prawo na drogę 1183F", "że que?").
Nie no myślę, że tu powinno być ok z nazwami dróg. W razie czego mogę się kierować główną i też dojechać, ale po to wyznaczyłem sobie punkty, żeby omijać główną drogę do Czechowic. Uchwytu na kierownicę nie mam, dlatego liczę, że da rady w kieszonce.
Powiedz mi, muszę mieć włączony ekran by działały komunikaty głosowe?

Opublikowano

Działają na wyłączonym ekranie. Musisz mieć tylko odblokowany region.

Opublikowano

To ciekawe, czy na darmowym regionie mi to ogarnie...

Opublikowano (edytowane)

Na tym który jest za free przy rejestracji powinno ogarnąć.

EDIT: Zrobiłem czterema kliknięciami trasę Bielsko-Pszczyna-Zebrzydowice-Bielsko, potem podobnie w RWGPS i zgłosiłem to w supprocie Komoot.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano
9 godzin temu, Cris92 napisał:

Nie no myślę, że tu powinno być ok z nazwami dróg.

Rzecz w tym, że on czyta numery wszystkich dróg i robi to przed i w trakcie każdego manewru, co mnie osobiście wyprowadza z równowagi. Często zanim skończy czytać przed manewrem wszystkie, pełne numery dróg, to już jestem na skrzyżowaniu/rozjeździe i zaczyna czytać jeszcze raz to samo, tylko bez "za 50m" na początku :D Ogólnie Komoot uważam za fajną apkę i jako narzędzie do planowania i nawigacji jest całkiem spoko, ale te komunikaty głosowe są zrobione okrutnie.

Opublikowano

Google notorycznie puszcza mnie rowerem na drogę szybkiego ruchu bez ścieżek, chodnika ani nawet pobocza.

Opublikowano
Rzecz w tym, że on czyta numery wszystkich dróg i robi to przed i w trakcie każdego manewru, co mnie osobiście wyprowadza z równowagi. Często zanim skończy czytać przed manewrem wszystkie, pełne numery dróg, to już jestem na skrzyżowaniu/rozjeździe i zaczyna czytać jeszcze raz to samo, tylko bez "za 50m" na początku  Ogólnie Komoot uważam za fajną apkę i jako narzędzie do planowania i nawigacji jest całkiem spoko, ale te komunikaty głosowe są zrobione okrutnie.

Coś w tym jest chociaż robił mi to z głównymi drogami (takimi miedzymiastowymi?), nie wiem do końca jak to nazwać. Tragedii nie było. Bardziej mnie denerwowało, że raz kazał jechać prosto, w sensie główną drogą, która szła w prawo, raz kazał jechać prosto w sensie zjechać z głównej drogi, a raz nie odezwał się nic. No i na rondach też jest skopane... "wjedź w prawo na rondo", a czasem mówił dobrze, by wybrać 3 zjazd z ronda. No i mimo, że wybrałem język polski to miałem kombo w stylu "za trzysta meters turn right into Lwowska" po czym "follow this patch one kilometer".

No i nie było 3620m przewyższenia:

cc60f5849f4baedc95cb5dc5cfd4811f.jpg&key=67af9b635010e19af96cbe4672b631ac9fd30793d2453b166b3dba10d7396dda

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączę się do tematu, żeby nie zakładać nowego. Potrzebuję nawigacji do roweru tzn. na ten moment chciałbym sobie znaleźć trasę już gotową (póki nie poznam terenu pod kątem rowerowym), wrzucić w navi, wsiąść na rower i jechać. Co byście mi polecili? Jeśli będzie trzeba to może być nawet w wersji $$$ oczywiście jeśli warto zapłacić, aby korzystać przez większy okres czasu z użytecznymi funkcjami. Z tego co czytałem to myślę nad dwoma - Naviki oraz Locus Map Pro. W co inwestować?

Opublikowano

W Naviki nie ma możliwości wgrania trasy z pliku. Do takich zastosowań Locus i jemu podobne będzie lepszym wyborem.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Red napisał:

W Naviki nie ma możliwości wgrania trasy z pliku. Do takich zastosowań Locus i jemu podobne będzie lepszym wyborem.

Jak najbardziej w Naviki jest taka możliwość, tyle że z poziomu strony WWW a nie aplikacji. Po wygraniu trasy, widać ją już potem w aplikacji w zakładce Moje Trasy.

Screenshot_20191013-183141377.thumb.jpg.6342e2e57885bd94742da13122cecbce.jpg

Edytowane przez mariuszm
Opublikowano (edytowane)

Strona następna Naviki działa tak samo jak aplikacja. Tworzysz na niej trasie i widać ją w apce ale to nie to samo co wgranie tracka z pliku GPX ściągniętego np ze strony zawodów czy podarowanego przez znajomych. A chyba o chodzi koledze @Damios

Edytowane przez Red
Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20191013-204113103_1_1.thumb.jpg.b92995a2a7bb65e6c3299e0bcd51fad0.jpgUżywam Naviki i wgrywam pliki gpx przez stronę. Pokazałem na zrzucie, że jest tam taka opcja. 

Edytowane przez mariuszm