SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Jaką polecacie aplikację do wyznaczania i nawigowania najkrótszych tras ? Zrobiłem wstępny research i: - Google maps - OsmAnd - Naviki Która najlepsza ? Jest coś jeszcze lepszego ? Miłym gestem by było pobranie mapy na smartfona, aby w czasie jazdy nic nie musiało się pobierać. Nie chodzi tu o ilość danych, ale pobieranie map to dodatkowe obciążenie dla telefonu, a w słoneczne dni trzeba go z grubsza oszczędzać. Aplikacja najlepiej aby była darmowa lub jednokrotne wydanie ~20zł wchodzi w grę. Moje trasy nie będą długie. 15-20km w jedną stronę bo dopiero zaczynam (5dzień). Potem będą dłuższe.
leejoonidas Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Moim faworytem są Mapy Cz. Szybka, dokładna, ładna od strony graficznej i czytelna, są na niej zaznaczone oficjalne trasy rowerowe i szlaki piesze, szlaki górskie, trasy rowerowe przeznaczone tylko dla rowerów MTB, trasy kajakowe akurat tą funkcję będę sprawdzał w najbliższy weekend na trasie Żywiec- Oświęcim na rzece Soła, posiada funkcje zapisywania trasy. Czasami korzystam z Magic Earth ale wtedy ustawiam tryb pieszy i prowadzi mnie na przełaj przez wąskie ścieżki wydeptane przez ludzi. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez leejoonidas 1
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Dzięki za wypowiedź sprawdzę sobie. Czekam na opinie innych także To teraz jeszcze pytanie... lepiej wybierać "rower" czy "pieszo" ? Które zazwyczaj są szybsze ? Podkreślę, że pobocza są niejednokrotnie kiepskiej jakości wiec jadę chodnikiem, a drogi rowerowe są... nie będę dodawał kilkaset metrów bo komuś ubzdurało się, że rower ma jechać X drogą a nie Y. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez SzalonyPokrecony
Red Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Naviki. Opcja proponowana kilku tras w opcji tam i z powrotem jest nieoceniona. Prosty interfejs, mapy offline, możliwość eksportu do gxp.
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 Godzinę temu, Red napisał: mapy offline za ~30zł
leejoonidas Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, SzalonyPokrecony napisał: To teraz jeszcze pytanie... lepiej wybierać "rower" czy "pieszo" ? Które zazwyczaj są szybsze ? Jeżeli wybierzesz wersję ROWER to dla nawigacji priorytetem są ścieżki rowerowe i w pierwszej kolejności prowadzi ścieżkami rowerowymi a gdy ich nie ma to najszybszą dostępną utwardzoną drogą. Wersja piesza jest trudniejsza bo prowadzi ścieżkami wydeptanymi przez pieszych czasami te ścieżki to ledwie pas szerokości 40cm wydeptanej ziemi w trawie, drogami dla maszyn rolniczych między polami (miedzą), w lesie drogami pożarowymi, czasami drogą asfaltową gdy okaże się że jest to najkrótsza droga do celu. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez leejoonidas
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Czyli do moich potrzeb najszybsze będą "piesze" To teraz jeszcze przeanalizować aplikacje... 3 godziny temu, leejoonidas napisał: faworytem są Mapy Cz. Szybka, dokładna, ładna od strony graficznej i czytelna, Oglądam i nie wierzę jak prosta ona jest. Bez zbędnych opcji i wygląda na lekką wersję, więc nie powinna drenować baterii. No i mapy do pobrania dla Śląska. A do tego bez reklam i za darmo... tylko nawigacja głosowa mogłaby być po polsku z a nie jakiś czeski głos do mnie gada Ale jej lekkość to też wada bo np: nie widzę automatycznej aktualizacji pobranej mapy i brakuje jeszcze trybu oszczędzania baterii czy coś. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez SzalonyPokrecony
leejoonidas Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Baterię oszczędzisz gdy przełączysz telefon w tryb samolotowy wtedy telefon nie będzie niepotrzebnie wyszukiwał w środku lasu nadajnika GSM który jest daleko, jeżeli już na siłę potrzebujesz połączenie z siecią to na czas jazdy na rowerze ustaw w telefonie połączenia w 2G. Kwestie języka zmieniasz na etapie planowania trasy, domyślnie jest ustawiony język czeski. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez leejoonidas
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) 15 minut temu, leejoonidas napisał: domyślnie jest ustawiony język czeski Przecież nie ma Polskiego. 15 minut temu, leejoonidas napisał: Baterię oszczędzisz gdy przełączysz telefon w tryb samolotowy wtedy telefon nie będzie niepotrzebnie wyszukiwał w środku lasu nadajnika GSM Ale w lesie też muszę znać trasę... 15 minut temu, leejoonidas napisał: ustaw w telefonie połączenia w 2G Z tym to Play ma tragedię u mnie 3G minimum. Ale tak czy inaczej jakieś przygaszanie maksymalne ekranu gdy droga jest prosta by się przydało. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez SzalonyPokrecony
leejoonidas Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 7 minut temu, SzalonyPokrecony napisał: Przecież nie ma Polskiego. No tak, nie ma funkcji głosowej po polsku pewnie kiedyś będzie, ja korzystam z języka angielskiego. 9 minut temu, SzalonyPokrecony napisał: Ale w lesie też muszę znać trasę... Do tego aby znać trasę w lesie nie potrzebujesz połączenia z siecią komórkową, korzystasz z nadajnika GPS czyli jesteś offline.
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 9 minut temu, leejoonidas napisał: Do tego aby znać trasę w lesie nie potrzebujesz połączenia z siecią komórkową, korzystasz z nadajnika GPS czyli jesteś offline. Aaaa takie buty, no masz rację. gdyby ktoś znał jeszcze inną wartą uwagi aplikację to dajcie znać
JaW Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Bike Computer Pro, wersja płatna to około 30 zł. Podczas jazdy masz na ekranie mapę z nawigacją, parametry (prędkość, czas jazdy, średnia, wysokość itp). Bardzo dobre wyznaczanie tras łącznie z profilem wysokości. Aktualne mapy do wyboru, wybór rodzaju roweru (szosa, mtb) i inne. I wszystko działa jak należy.
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Korzystam z mapy.cz i mówi do mnie po polsku Może trzeba ustawić głos lektora czy coś takiegoFajną i bardzo użyteczną opcja jest dla mnie to że mogę np ustawić sobie trasę na kompie i bez jakiegokolwiek przerzucania danych mam je w aplikacjiJedynie trzeba mieć tylko konto utworzone
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 39 minut temu, piter614 napisał: Korzystam z mapy.cz i mówi do mnie po polsku Jakim cudem... ?
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Nie wiem jakim cudem ale gdy jędze po lesie czy nie tylko mówi po polsku Masz utworzone konto?
SzalonyPokrecony Opublikowano 28 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2019 Nie mam konta tam utworzonego.
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Może trzeba konto utworzyć Ja jestem zalogowany na kompie oraz w aplikacji navi mówi do mnie po polsku
SzalonyPokrecony Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Mapy.cz proste i fajne, ale z błędami. Utworzyłem konto, zalogowałem się i bot, który czyta ma focha... milczy. Oszczędzanie energii jest dosyć dziwne - ale jest jednak. Ekran gaśnie (ale nie zawsze) gdy jedziemy prosto, ale nie oświeca się gdy mamy skręcić, na szczęście wystarczy kliknąć "power" na smartfonie i mamy nawigację na ekranie. To nie jest usypianie tel (opcja w Androidzie) bo czas gaśnięcia ekranu różny. Kolejny błąd to gubienie trasy... tzn. jadę, jadę, widzę że jestem na miejscu... aaa nie trzeba zawrócić i jeszcze 600metrów przejechać. Możliwe, że to wina Androida 9 w Huawei P20. Ciekawi mnie też kwestia jak aktualne są mapy. Edytowane 29 Czerwca 2019 przez SzalonyPokrecony
Red Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Mapy są co najmniej sprzed roku. Na mapie zaktualizowanej w tamtym tygodniu droga asfaltowa która jest otwarta od jakichś dwóch miesięcy wciąż widnieje jako "w planach/budowie". Edytowane 29 Czerwca 2019 przez Red
pavello Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Ja korzystam z RideWithGPS, a potem przesyłam do licznika. Wyznaczanie map na telefonie jest dla mnie bardzo niewygodne, a na kompie mam duży monitor i mogę kombinować i przełączać się pomiędzy różnymi typami powierzchni. Kiedy muszę już coś zrobić na telefonie (iOSwym) korzystam z aplikacji EasyRoute - jest bardzo prosta i wygodna https://apps.apple.com/us/app/easyroute/id605127860 potem tak samo eksportuję do licznika.
SzalonyPokrecony Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Red napisał: Mapy są co najmniej sprzed roku. Na mapie zaktualizowanej w tamtym tygodniu droga asfaltowa która jest otwarta od jakichś dwóch miesięcy wciąż widnieje jako "w planach/budowie". To lipa... a taka fajna apka. Ciekawe czy OsmAnd ma aktualne mapy. Godzinę temu, pavello napisał: na telefonie (iOSwym) korzystam z aplikacji EasyRoute A ja biedny siedzę na Androidzie Jutro będę próbował OsmAnd, zobaczę jak się sprawdzi.
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Do osm and można wgrywać plik gpx one są dostępne na różnych stronachTeż używam i jest w miarę spoko jednak trzeba przełączyć na tryb rowerowy
Red Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 W komoot jeśli chcesz mapy offline to się zawiedziesz. Bo są droższe niż w Naviki. Przykładowo mapa podkarpacka kosztuje 46.99zł. Z tym że tak jak w przypadku Mapy.cz OsmAnd czy Naviki jest to mapa OpenStreetMap tyle że z ładną nakładką graficzną. Tym samym jeśli nie ma jakiejś drogi w jednej apce to prawdopodobnie 2 pozostałych też jej nie znajdziesz. Tym samym nie ma czegoś takiego jak wykorzystywanie ścieżek wydeptanych przez człowieka czy zwierzęta. Muszą one być naniesione na mapę OSM.
SzalonyPokrecony Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2019 Hmm... Dziś jechałem z Google Maps i myślałem, ze mnie krew zaleje. jechałem lasem, fajnie bo szybsza droga i spokojnie... do czasu. Nawigacja pokazuje abym jechał prosto ale takiej drogi nie ma i chyba nigdy nie było. Trochę pokręciłem się w tym lesie, ale jak już wyjechałem to wszystko ok. Jutro albo po jutrze włączę Naviki, zobaczymy.
Rekomendowane odpowiedzi