Skocz do zawartości

Romet Jaguar - kompatybilność osprzętu.

Pyryry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post więc serdecznie wszystkich witam.

Potrzebuję porady kupiłem stara szose Romet Jaguar. Chciałem ja ogarnąć pojechałem do sklepu po niezbędne rzeczy, strzelił wolnobieg ruch korba nie nakręca koła. Nie mam starego typu klucza do wolnobiegu więc chciałem oddać rower do serwisu. W serwisie okazało się że tak defakto bardziej opłacalne dla mnie będzie wymienienie kół i chciałem przerzucić się na kasetę. Pracownik serwisu powiedział że to będzie wiązało się też z wymianą korby i przedniej części napędu totalnie nie wiem czemu. Ma ktoś może wiedzę na temat już "historycznych" sprzętów i jest w stanie mi pomóc odnośnie tego co defakto powinienem wymienić i co mogę zmienić a co nie będzie kompatybilne z danym sprzętem? Podobno sposób prowadzenia linki przerzutki jest na tyle dziwny że nie ma możliwości zamontowania dobrej korby z dobrą przerzutka bo zły naciąg linek będzie. Nie rozumiem tego zupełnie i bardzo proszę o pomoc. W razie dokladnieszych informacji będę odpisywał wrzucal zdjęcia cokolwiek byle doprowadzić ten "zabytek" do stanu użyteczności. 

Głównie chciał bym wymienic z czasem support, korbe, klamkomanetki, koła z kaseta 8-10r  a np pracownik w serwisie powiedzial że klamkomanetki tiagry nie będą kompatybilne z hamulcami dual pivotami ZZR a nowych nie zamontuje bo będą zaczepiac o koło już zupełnie nie wiem co jest prawdą 

Z góry dziękuję 

Opublikowano

Po pierwsze, noo tak jest że nowe grupy nie pasują w 100% do staaarych ram i albo druciarstwo albo trzeba na starych komponentach odnowionych takiego dziadka  składać. 

Po drugie, czy chcesz go odnowić na starych częściach czy już próbować dodać nowe części?

Po trzecie jaki budżet? Czy w opór go chcesz go z robić ( nie zależnie co wybierzesz na drugiej pozycji)czy  tylko tak aby jeździć?

Jak widzę tą ramę to widać że nie ma haka na przerzutkę, czyli stara przerzutka ją miała, chcąc dać nowoczesną byś musiał albo dospawać hak, albo dorobić jakiś adapter co bez sprzętu w domu będzie trudne lub bardzo czasochłonne i kasochłonne. Chyba że próbować dać przerzutkę w piaście tylko pytanie jakie jest rozstaw widełek w ramie czy 130 mm czy 135 mm czy coś mniej .

Jak idziemy dalej to jaki jest tam suport, bo pewnie nie jest to BSA, pytanie co?

Co do sprawdzenia i wymiany to na pewno tak na szybko: pancerze, linki, stery, suport, cała rama czy nie jest uszkodzona  czy nie wpiernicza ją ruda, piasty chyba że koła nowe całe,.. Ogólnie kupa roboty, malowania ramy pewnie, widelca. druciarstwa, np. z hamulcami...

Tutaj Facet zrobił z tej ramy ostre koło:

https://allegro.pl/oferta/romet-jaguar-zzr-rower-ostre-kolo-single-speed-fix-7541304884

Opublikowano

8-10 rzędów na pewno nie wejdzie, bo stare ramy mają mniejszy rozstaw tylnych widełek. Kasety odpadają, zostają ci wolnobiegi bodaj maks 6rz.

Opublikowano (edytowane)

Mogę powiedzieć, że jestem ekspertem w tej dziedzinie :) Stare polskie ramy mają w znacznej większości supporty w standardzie BSA zatem z wymianą nie powinno być problemu (znaczy się problem z wykręceniem będzie, ale dasz radę :P). Gorsza jest sprawa z kołami. Stare polskie 27'' ma większą średnicę od standardowego 28''/700C. Można przeplatać: zostawić starą obręcz i dać nową piastę, ale stare obręcze są zazwyczaj stalowe chromowane, więc gdy dostaną choć trochę wody przestają hamować(!). Do tego problem z kupnem dobrych opon itd. Lepiej jest przejść na standardowe 28'' mimo, że wymaga to zastosowania hamulców szczękowych z trochę dłuższymi ramionami. Wygląda gorzej, ale działa. Trzecia sprawa to ten nieszczęsny rozstaw widełek tylnego trójkąta - stare ramy mają 126 mm. Jeżeli chcesz zamontować współczesną piastę na kasetę 8s (która ma 130 mm) to masz 2 wyjścia: rozginać widełki lub zmniejszyć odległość między nakrętkami kontrującymi konusy wstawiając podkładkę w miejsce fabrycznej tulei na ośce. Brak haka przerzutki to nie problem, są odpowiednie adaptery (koszt ~5 pln). Najważniejsze jest, żeby rama była prosta, zdrowa i w twoim rozmiarze – naprawdę nie chcesz by po skończeniu projektu okazało się, że jest za duża lub pęka. Generalnie jest sporo dłubania, dobrze jest od razu kupić odpowiednie narzędzia. Koszty? Tak naprawdę całkiem spore – mi doprowadzenie takiego roweru do porządku, wymiana napędu i innych osprzętów pochłonęła 2-2,5k. A potem i tak zmieniłem ramę XD i przerzuciłem do niej cały osprzęt.

To jest Aszdziennik, ale wszystkie wydarzenia miały miejsce naprawdę.

Edytowane przez BlackDuck
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dzisiaj chce zdjąć stary lakier i ogarnąć dokładnie stan ramy potem zamówić nowe koła więc dokładnie w jaki sposób najlepiej rozgiac ta ramę żeby zmieścić tam piaste 135mm? I czy stary hamulec Zjednoczonych zakładów rowerowych będzie pasować pod obręcz? 

11 godzin temu, Kruk napisał:

Po drugie, czy chcesz go odnowić na starych częściach czy już próbować dodać nowe części?

Nowe części, chciał bym jak najszybciej doprowadzić do stanu w którym można jeździć czyli wymiana kół i ten wolnobieg/kaseta  a potem dopiero z czasem wrzucać nowe rzeczy na chwilę obecną chciał bym zrobić to jak najmniejszym kosztem

Opublikowano

Jeśli masz 126 jak Kolega piszę, do wygięcie widełek trójkąta w ramie do 135 może spowodować pęknięcie ramy, jak już to piasta 130 mm.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie, możesz rozginać maksymalnie do 130 mm. Zresztą zobaczysz, że to wcale nie idzie tak łatwo - trzeba to zrobić symetrycznie, a wymaga całkiem sporo siły.
 Wedle moich doświadczeń hamulec ZZR nie powinien pasować do obręczy 28".

Opublikowano

Jeśli zrobisz remont generalny podobnie jak ja, czyli piaskowanie i lakierowanie ramy to wymianiając wszystko poza ramą zmieścisz się w 2000zł. Koła z piastą 130mm te co Kaido kupił na alli. Resztę klocków możesz podejrzeć w moim wątku Nasze Rowery. Napęd 2x8 na nowym Clarisie wystarczy w 100%.

Aha rozginanie i symetryczne ustawienie tylnego trójkąta w ramię stalowej jest proste. Podejrzyj filmiki na YouTube. Sprawdzenie symetryczności sznurkiem. Tylko zrób to przed piaskowaniem i lakierowaniem. Powodzenia!

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Koła z piastą 130mm

Spróbowałem mierzyc odległość na tych Piastach ściągam koło i nie wiem na jaką odległość patrzeć czy długość piasty samej w sobie czy na ramie roweru od lewej części do prawej części w miejscu w którym wkładam koło. Jestem lekko zdziwiony wydaje się to tak oczywiste a u mnie w obydwu przypadkach wychodzi koło 140mm więc coś muszę źle robić pooomocy 

Edytowane przez Pyryry
Opublikowano

Mierz w trójkącie wymiar wewnętrzny. Jeśli faktycznie jest >135mm to łatwiej Ci będzie poprawić na dokładnie 135mm choć to mało prawdopodobne

Opublikowano

Mierzone w ten sposób daje 128mm i trochę czyli przy kole 130mm nie będzie raczej problemu jak dobrze mierze dzięki bardzo

15617375136865627033911141473529.jpg
Opublikowano

To sprawdź symetrię. Pewnie trzeba będzie ruszyć jedną stronę o te dwa mm. Metoda ze sznurkiem:

Zanim zaczniesz wydawać pieniądze upewnij się, że ta rama jest tego warta. Jak są głębokie wżery korozji to odpuść.
  • Lubię to! 1
Opublikowano
58 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Zanim zaczniesz wydawać pieniądze upewnij się, że ta rama jest tego warta.

Jedynie na spodzie była bardzo mała plamka rdzy mniejsza niż jeden grosik. Delikatne przetarcie papierem sciernym i nie ma po niej śladu. 

Opublikowano

No to chyba pod słomą leżał w przewiewnej stodole z idealną wilgocią. Jeśli lubisz DIY jak ja to zachęcam do remontu ale na tip top bez kompromisów.

Opublikowano
18 minut temu, KonradTrek800 napisał:

No to chyba pod słomą leżał w przewiewnej stodole z idealną wilgocią. Jeśli lubisz DIY jak ja to zachęcam do remontu ale na tip top bez kompromisów.

Rower starszego Pana który niestety zmarł rok temu, hobbista mechanik sam samochody sobie składał starał się dbać o to najlepiej jak potrafił 

Opublikowano

Kolejny dziwny problem na tylnym widelcu są takie elementy jeden pozwala na zamontowanie tylnej przerzutki a z drugiej strony jest coś podobnego tyle że oba są nie równe dlatego osadzenie koła prosto jest nie możliwe po co wgl są te części i one muszą być? 

15620722205531021784927969203540.jpg 15620722362331043738025172035278.jpg

Przez to tak wygląda koło krzywo niemiłosiernie 

15620725568817891555234039474408.jpg 15620726526057459836566325080866.jpg
Opublikowano

A mnie to wygląda na asymetryczna ramę.... Potrzebny inny zaplot.

Opublikowano

Rama jest symetryczna max 1,5mm w jedną stronę sprawdzone sznurkiem. Te dwa haki są nie równe, jeden głębszy od drugiego. 

15620746078627867795965299560626.jpg

Już rama naprostowana do równa koło dalej krzywe :/

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

taki urok starych ram :)

Byłem w serwisie pogadać pracownik powiedział że w starych ramach czasami robili tak, że jedna strona nie dochodziła do końca a po prostu mega mocno skrecalo się koło i to tak ma być. Nie wiem ile w tym prawdy ale faktycznie działa.