catgiggle Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Planuję przejechać się w te wakacje rowerem nad morze. Z tego co jest w Internecie, to z okolic Włocławka, aż za Grudziądz (miejscowość Nowe) można dojechać Wiślaną Trasą Rowerową. Czy orientuje się ktoś co jest dalej, aż do samego Gdańska? Trasa ma status planowanej, ale spotkałem opinie, że obecnie jest tam wyznaczona jakaś trasa rowerowa i można tamtędy spokojnie jechać. Planuję tempo raczej rekreacyjne, więc satysfakcjonuje mnie każda utwardzona droga, która nie jest wybitnie dziurawa (żeby tyłek za bardzo nie bolał). Przebieg WTR: https://mapa.wirtualneszlaki.pl/wtr/#9/53.2069/18.5957/OSM_Klasyczna-Punkty-Wislana_Trasa_Rowerowa Edytowane 27 Czerwca 2019 przez catgiggle
catgiggle Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 Odpowiem sam sobie. Będzie dla potomnych. Otóż nie wiem, ponieważ po dojechaniu do WTR we Włocławku, wcale nie jechałem nią nawet do Grudziądza. Początkowo byłem zadowolony z tej trasy, bo trasa wiodła drogą asfaltową, która nie była zbytnio uczęszczana przez samochody. Ale potem się pogorszyło i było wiele odcinków, gdzie droga była fatalna (dziury, brak asfaltu, kamienie, kocie łby) i średnio jechało się poniżej 10km/h. Dlatego często jechałem innymi drogami niż WTR, a potem w ogóle zrezygnowałem z jechania nią i po prostu jechałem za nawigacją. Do wypadu rekreacyjnego jest ok. Ładne widoczki, praktycznie zero samochodów (ale brak dedykowanej drogi wyłącznie dla rowerów). Natomiast nie dla kogoś kto ma do zrobienia kilometry, chce jechać w miarę równo i przede wszystkim szybko. W porównaniu do tego co jest w małopolsce, to jest spora różnica.
jarovit Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Ten cały WTR, poza odcinkiem małopolskim, to chyba leży odłogiem... Nie wiem, skąd jechałeś, ale gdybym ja rozważał jazdę z Wawy do Gdańska, to pewnie wypróbowałbym Zieloną 7:https://www.zielona7.pl/
bbc Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 8 godzin temu, jarovit napisał: Ten cały WTR, poza odcinkiem małopolskim, to chyba leży odłogiem... I tak i nie. Odcinek o którym pisze @catgiggle to przejazd przez kujawsko-pomorskie. Oni jako pierwsi ogłosili, że WTR jest u nich gotowy. Mają nawet stronę internetową tej trasy. Niestety większość trasy poprowadzili właśnie drogami zamiast wybudować ddr na wałach. I dzięki temu wyszło tanio, szybko i bylejak. No ale można było ogłosić kolejny sukces.
Rekomendowane odpowiedzi