Skocz do zawartości

Manetki 9s

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebował bym manetki 9s

Marzenie to sl-m770 ale kasa...... kosmos za używki. 

Czy coś wartego uwagi trwałego by było jeszcze?

Widuje czasem SL-M750 i 760 ale nie bardzo znalazłem czym sie różnią od 770

Opublikowano (edytowane)

750 i 760 są bdb. 760 ma two way release, 750 nie. Obie trwałe, precyzyjne, lekko pracujące, niepsujące się. Jest jeszcze z dobrych 751 ,570,571,580 i takich szukaj ( 750 i 570, i 571 chyba też nie mają two way release ) 770 ma jeszcze instatnt release.

Z nowych i dobrych to np : ( bdb cena, rewelacja - jeśli szukasz pojedynczej manetki )

https://allegro.pl/oferta/manetka-shimano-sl-r440-9b-7793523308

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

miałem M770 i teraz ma Moja je u siebie w rowerze, po 5 latach działają jak nówki, śmiało mogę je polecić. co ciekawe mają 4 w górę i 2 i 1 w dół a jak odkręcisz pokrywkę z dołu i wytniesz ogranicznik w kształcie litery "L" to masz po 2 w dół :)

• Pomógł 1
Opublikowano

A to juz doczytam szczegoly, ale o takie info mi chodzilo. 

Czytalem o tym ulepszeniu. To jeszcze jeden model da sie tak przerobic. 

M770 uzywki na licytacji doszly 300 zl!

Opublikowano (edytowane)

Dobre manetki 9 sp kosztują niestety, a podaż na rynku jest mniejsza niż popyt. Stąd ceny. Dużo taniej dostać można manetki na 10 sp,  a nawet 11 sp. Musisz polować. Wpisywać różne frazy na olx  manetki deore xt, xt, sl-m7XX  itp. powinieneś do 150 pln znaleźć komplet w dobrym stanie. Do 200 pln za 770. Ale trzeba polować. Jeszcze taka uwaga mała, manetki 750,751,570,571 miały niby pęknięcie na dźwigni pod palec wskazujący :

image;s=644x461

https://www.olx.pl/oferta/manetki-shimano-xt-sl-m750-3x9-CID767-IDyNxe8.html

( te akurat w stanie wizualnym średnim )

To normalne i nie musisz się tego obawiać, to nie pęka dalej. Taki urok tych modeli

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Cenna informacja o tym pekaniu. Przeszukuje wlasnie po roznych kombinacjach. Temu tez chcialem konkretne modele bo to daje mi mozliwosc szukania tego co trzeba. Te wskazane widzialem.

Wczoraj byly jeszcze jedne w Krk i mialem sie umowic. Ale juz nie ma dzis

Opublikowano

Niestety, staje się to niszowy produkt, a jak idzie o napęd 9 na to jest to jedna z najlepszych manetek.

Opublikowano

To jeszcze jedna podpowiedź, ale to częściej jesienią/zimą/wczesną wiosną wychodzi. Starsze manetki mają to do siebie, że potrafią się "zawiesić" tzn. klikasz bieg w górę ( na większą  koronkę ) a tam pusto, nie ma kliku.  w 95 % przypadków ( bo te manetki bardzo rzadko się psują ) jest to spowodowane smarem, który z biegiem lat stał się gęsty i blokuje zapadki w manetce ( szczególnie przy niższych temperaturach ) wystarczy wtedy lekko rozebrać psiknąć wd40 ( lub czymś podobnym  i działa. Plus 3 krople oleju do łańcucha na mechanizm )

Dlatego zdarzają się okazje za pół darmo ( ale to jak wspomniałem raczej zimą ) gdy takie manetki można kupić jeszcze taniej.

Opublikowano

Tylko że ja zabrałem sie za przebudowę teraz. nie pomyślałem i nie obgadałem z bratem o tym jesienią. Spotkałem się z tą informacją że się zacinają. I w sumie pierwsze o czym bym pomyślał to smar, ew woda podeszła :D A 5w 30 silnikowe też będzie ok w takiej sytuacji?

Opublikowano

O pięknie. Ten człowiek ma piękne zabytki do sprzedania jak by ktoś chciał retrobajka zbudować.

A SL-M590 ?