Rasques Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Ostatnio przymierzałem się do zakupu traila Whyte 801. Na stronie producenta przy piaście widnieje info: Alloy, Cup & Cone, Double Seal, 32 Hole. Kojarzyłem dotychczas, że Cup and Cone to "po prostu" łożyska kulkowe, NIE maszynowe. Zadałem pytanie jednemu z polskich dealerów, dlaczego w rowerze za ponad 4k są łożyska kulkowe. Stwierdził, że to niemożliwe, że to są łożyska maszynowe, a poza tym, podwójne uszczelnianie (double seal) wskazuje, że to na pewno nie są zwykłe kulkowe. Jak to w końcu jest, czy to są łożyska kulkowe czy maszynowe? Dodatkowo sprzedawca twierdził, że w tym rowerze jest sztywna oś. Nie mogę się doszukać takiego zapisku w specyfikacji roweru: https://www.whyte.pl/801 Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Rasques
Kruk Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Nic nowego nie piszesz, jest to możliwe, koła to ostatnie co dają dobrego do rowerów, jak chcą zaoszczędzić to zawsze na kołach, także jest to możliwe że te koła mają piasty na kulkach/wiankach.
Rasques Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2019 Godzinę temu, Kruk napisał: Nic nowego nie piszesz, jest to możliwe, koła to ostatnie co dają dobrego do rowerów, jak chcą zaoszczędzić to zawsze na kołach, także jest to możliwe że te koła mają piasty na kulkach/wiankach. Dzięki. 1. Czyli to nieprawda, że podwójne łożyskowanie nie występuje w kulkowych? 2. Mogę ze specyfikacji wyczytać czy jest tam szybkozamykacz czy sztywna oś?
Kruk Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 1. Nie wiem co to za piasty bo to piasty Whyte i nie wiem nic o nich, mogą być na maszynówkach ale w 95% właśnie na piastach producenci przy rowerach do 5000 złotych oszczędzają jak idzie o rowery z rodziny MTB. 2.Nie mam pojęcia czy ma on sztywne osie, teoretycznie powinien mieć ale w praktyce może nie mieć.
Rekomendowane odpowiedzi