Skocz do zawartości

Słabo naprężone przerzutki

Skyy0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu borykam się z różnymi problemami w moim rowerze. Posiadam przerzutki Shimano Altus RD-M310, które nie do końca działają poprawnie. Łańcuch jest luźny na przerzutkach od 2-7 do 1-1. Z trójką w przodzie nie ma problemu bo łańcuch tak czy siak jest bardziej napięty. Ale na mniejszych to dramat... łańcuch jest jeszcze sprawny, bo mierzyłem go specjalnym przyrządem. Ale przerzutka tak słabo napina, że obija łańcuchem o opone oraz szprychy. Niedosyć, że wkurza to jeszcze niepotrzebnie hałasuje I za każdym razem myślę, że coś się stało z tą przerzutką.

A moje pytania są takie:

-W czym leży błąd? Zadługi łańcuch? (Rower kupowany jako nowy I AŻ TAK nie było. Ale zawsze jakoś obijał nawet od nowego) Czy może przerzutka do wymiany? 

-Jeśli błąd leży w przerzutce to jest sposób aby poprawić siłę jej naciągania? (Jestem w stanie naciągnąć ją jedną ręką do końca, ale odziwo łańcuch nie wisi)

-Słyszałem coś o przerzuceniu jakiejś sprężyny na drugi haczyk? Czy coś takiego I w tedy podobno mocniej działa. Kolega mi tak mówił ale nie wiem czy to możliwe w moim modelu (w internecie nic na ten temat nie znalazłem)

Dzk za odpowiedzi :P

Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia długosci łańcucha w takim razie. Ta zmieniarka nie jest jakaś klasowa ,więc cudów się nie spodziewaj,ale działać wszystko powinno. Stary sprzęt,nowy?

Opublikowano

Przerzutka tylna pracuje przód/tył i tam może wózek pracować.

W stronę koła lub na zewnątrz powinna pracować tylko w momencie zmiany biegu - w trakcie jazdy nie powinno coś takiego występować ... chyba, że:

- jest uszkodzona

- nie jest przykręcona do haka i to bym sprawdził w pierwszej kolejności.

Opublikowano
57 minut temu, elmapeto napisał:

Zacznij od sprawdzenia długosci łańcucha w takim razie. Ta zmieniarka nie jest jakaś klasowa ,więc cudów się nie spodziewaj,ale działać wszystko powinno. Stary sprzęt,nowy?

Rower razem z sprzętem ma około rok

12 minut temu, ahaja napisał:

Przerzutka tylna pracuje przód/tył i tam może wózek pracować.

W stronę koła lub na zewnątrz powinna pracować tylko w momencie zmiany biegu - w trakcie jazdy nie powinno coś takiego występować ... chyba, że:

- jest uszkodzona

- nie jest przykręcona do haka i to bym sprawdził w pierwszej kolejności.

Jest dokręcona do haka. Wydaje mi się że może poprostu sprężyny się wyrobiły? Ale rower razem z przerzutkami ma około 11 miesięcy więc nic dużego niepowinno się dziać. Tylko w trakcie tricków lub szybkiej jazdy oraz gwałtownych zmianach przerzutek łańcuch szaleje

Opublikowano

Takie są uroki tego typu napędu. Trudno oczekiwać by łańcuch był napięty na najmniejszych koronkach kasety i mniejszych korby. Tak to nawet nie ma w napędach 1x...

Opublikowano

Dlatego też po to jest sprzęgło w przerzutkach aby ciągle napinało :)

Opublikowano

Koledze lata na boki wózek ... to pewnie związane z 'trikami' a do tego nie jest ten sprzęt przewidziany.

Nie wiadomo czy/ile razy zmieniarka w coś przywaliła.

Mam takie 2: u juniora działa perfekcyjnie i u starszego z przebiegiem jakiś 10 000km (!) i również działa perfekcyjnie ... ale jazda jest normalna.

Zdjęcia albo filmik mogą powiedzieć więcej.

Opublikowano

W większości nowych rowerów łańcuch jest za długi. Skróc go nawet do minimum i będzie na tyle ok na ile może być przy tej przerzutce. Wrzuć z przodu i tyłu największe zębatki i jeśli przerzutka nie jest mocno wychylona w przód to łańcuch jest do skrócenia... 

Opublikowano

Sprawdź długość łańcucha, może być za długi skoro sięga aż do szprych. Po drugie, zawias w miejscu mocowania do haka może mieć luz (ja mam bardzo lekki luz po jakichś 1500km - mogę poruszać przerzutką na boki o jakieś 1-2mm - mam Acerę, ale to ta sama plastelina co Altus :)). A po trzecie nie oczekuj cudów po tej przerzutce, ona nadaje się do turystyki, a nie MTB, może po prostu za bardzo "eksploatujesz" swój rower. 

Wracając do długości łańcucha, sam kilka tygodni temu zmieniałem łańcuch i pierwszy raz w życiu używałem skuwacza. Z tym filmem poszło mi bez problemu w kilka minut ("docinanie" łańucha od 4:01):

Opublikowano

Łańcuch będzie się obijał o ramę gdyż ta przerzutka nie ma sprzęgła, generalnie jest ona przeznaczona do spokojnej rekreacyjnej jazdy a nie do wykonywania trików
Jeżeli chcesz by ci nie obijał możesz zmienić na shimano zee
Ale sprawdził bym łańcuch czy nie jest za długi ewentualnie bym podkręcić śrubę od naprężenia zawsze coś pomoże
Możesz też np zainwestować w napicznac by ci łańcuch nie obijał

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, piter614 napisał:

Sprawdź długość łańcucha, może być za długi skoro sięga aż do szprych. Po drugie, zawias w miejscu mocowania do haka może mieć luz (ja mam bardzo lekki luz po jakichś 1500km - mogę poruszać przerzutką na boki o jakieś 1-2mm - mam Acerę, ale to ta sama plastelina co Altus ). A po trzecie nie oczekuj cudów po tej przerzutce, ona nadaje się do turystyki, a nie MTB, może po prostu za bardzo "eksploatujesz" swój rower. 

Wracając do długości łańcucha, sam kilka tygodni temu zmieniałem łańcuch i pierwszy raz w życiu używałem skuwacza. Z tym filmem poszło mi bez problemu w kilka minut ("docinanie" łańucha od 4:01):

Chyba właśnie tak zrobie. Mam łańcuch 114 a powinienem mieć 112 według strony internetowej. Dzięki wam za pomoc poradze sobie sam z tym łańcuchem. 

/do zamknięcia

Edytowane przez Skyy0
Opublikowano
8 godzin temu, piter614 napisał:

Łańcuch będzie się obijał o ramę gdyż ta przerzutka nie ma sprzęgła, generalnie jest ona przeznaczona do spokojnej rekreacyjnej jazdy a nie do wykonywania trików
Jeżeli chcesz by ci nie obijał możesz zmienić na shimano zee

Dokładnie, tylko z tym wiąże się przejście na 10 rzędów, ale po to właśnie przerzutka ma sprzęgło aby to niwelować, a przerzutki ZEE i Saint są stricte do takich rzeczy przeznaczone i mają sprzęgło :)

Na tym co masz to nie dziw się że przerzutka nie wytrzymała jak jest z plasteliny jak do takich zastosowań.