TomcikPL Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Jako że szukałem dłuższy czas informacji o słuchawkach, o ich funkcjonalności w języku polskim i trochę mało tego, postanowiłem choć w skrócie rozwiać wątpliwości które mnie trapiły, gdyż zaryzykowałem i je kupiłem (z delikatnym wsparciem na dzień dziecka). Jeśli ktoś ma pytania to proszę pisać, będę się dzielić spostrzeżeniami. Tymczasem: 1. Czy warto je kupić? Dziś już wiem że tak. Są naprawdę dobrze wykonane. Osoby nie związane ze sportem czy muzyką, gdy biorą w ręce te słuchawki od razu zauważają, że są solidnie wykonane. Jako że ze słuchawkami mam dużo do czynienia to również pierwsze uważam, że pierwsze co zwraca uwagę to świetna jakość. Pudełko bez wodotrysku. Szkoda że do ładowania jest tylko kabel i brakuje wtyczki. Ale naprawdę wszystko co jest w opakowaniu jest wysokiej jakości. 2. Jaka jest jakość dźwięku? Jest ok. Co do tego miałem największe wątpliwości, gdyż nie miałem gdzie tego systemu kostnego przetestować, a wielu testujących podkreślało że jakość dźwięku nie powala. Jednakże jakość jest ok. Jakość trochę lepsza niż w firmowych słuchawkach apple. Za 400 zł nie kupi się słuchawek hifi i tak też jest w tym przypadku. Jednak biorąc pod uwagę jakość innych słuchawek bezprzewodowych na tym poziomie uważam że dźwięk jest trochę powyżej przeciętnej. Jako że kupiłem te słuchawki, aby na rowerze słyszeć otoczenie, a jednocześnie muzykę, to często słyszę szum wiatru, no ale po to właśnie kupiłem te słuchawki. Jeśli natomiast chciałoby się "wyłączyć" otoczenie to do słuchawek załączone są stopery. Tak czy siak dźwięk jest ok. 3. Czy bateria długo trzyma? Niestety, robię wszystko by mi się na trasie nie wyczerpała, więc nie było okazji sprawdzić. Wadą baterii na pewno jest to, że po podłączeniu do komputera ładuje się dość długo, bo około 2h. 4. Jak to to się w ogóle obsługuje? Jest to normalny zestaw słuchawkowy. Podstawowe czynności intuicyjnie. Z tym że ja używam zazwyczaj: podgłoś, ścisz, pausa /start, odbierz rozmowę, następny utwór. I raz skorzystałem z predefiniowanego equalizera. 5. Czy są komfortowe? Tak, są cholernie wygodne. Mam małą głowę, głowa ogolona na zero i z większością słuchawek mam problem. Te jakoś dobrze się układają. Na większej głowie zapewne będzie jeszcze lepiej. Po założeniu pod kask bardzo szybko zapominam, że je mam na głowie. Zakładam je przed okularami i dlatego też okulary sporadycznie się obsuwają. Ten problem jednak był i bez tych słuchawek, tyle że troszkę rzadziej. Obstawiałbym raczej złą konstrukcję okularów 6. Czy nie dołożyć i nie kupić wersji air za 700 zł? Z tego co się dowiadywałem jest tam lepsza bateria i nowsza wersja bluetooth. W tańszej jest 4.1 w air jest 4.2. Z tego co wstępnie doczytywałem to różnica jakość połączenia podobno jest i liczba urządzeń które można podłączyć. Mnie to nie interesuje. 7. Jak to się paruje i jak wygląda połączenie? Paruje się bez problemów. Można rzec intuicyjnie. Trzymasz 5 s. przycisk włączania (w tym wypadku jest to volume+) wybierasz w telefonie i zapominasz że coś się łączy. Jeśli ktoś ma więcej pytań, proszę pisać. Odpowiem.
Bujak Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Mam te słuchawki i też sobie chwalę.Dwa minusy:- bez zatyczek do uszu bas jest bardzo cichy, w tle,- w czasie jazdy nie da się rozmawiać, bo w mikrofonie szumi wiatr i rozmówca z drugiej strony nie chce rozmawiać.
Orevius Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Jak wygląda sprawa z odsłuchiwaniem podcastów, audiobooków? Czy szum wiatru i wszystko wkoło za mocno tego nie zakłóca?
Bujak Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Słucham książek i głos jest zrozumiały nawet przy dwupasmówce
kafarek96 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 W dniu 26.06.2019 o 08:30, Bujak napisał: - w czasie jazdy nie da się rozmawiać, bo w mikrofonie szumi wiatr i rozmówca z drugiej strony nie chce rozmawiać. Dokładnie, słyszysz dokładnie rozmówce ale to co Ty chcesz powiedzieć druga strona już nie koniecznie usłyszy. W samochodzie itd to jest bomba Ale na rower to wyłącznie do słuchania tylko.
Kierba Opublikowano 7 Lipca 2021 Opublikowano 7 Lipca 2021 Mam te słuchawki to się wypowiem. Najpierw plusy: - po pierwsze, najważniejsze - słyszysz co się dzieje do około ciebie, to jest ogromnie ważne bo wpływa na twoje bezpieczeństwo, - akumulator - trzyma dość długo, nie trzeba ich często ładować, - ergonomia - są lekkie i wygodne, nie przemieszczają się za bardzo, Teraz minusy: - jakość dźwięku - jak na sprzęt w tym przedziale cenowym to dźwięk z nich wydobywający się jest po prostu bardzo przeciętny. Dodam tylko że ja mam lekką kreciołę na punkcie słuchawek, także jak te tutaj zestawie z Sony WH i WF 1000xm3 które również posiadam to przepaść w jakości dźwięku jaki wytwarzają jest ogromna. Fakt że pewnie jest to związane z tym w jaki sposób jest on przewodzony. Dodam jeszcze że na wyższych poziomach głośności wytwarzają one lekkie wibracje przy skrawku ucha, nie jest to przyjemne uczucie, mi osobiście przeszkadza, oczywiście jest to związane z tonami niskimi - jeśli założy się okulary to trochę wygoda użytkowania spada, ale da się do tego przyzwyczaić - cena - miałem również doczynienia z chińską podróbką i dla porównania oryginały brzmiały niewiele lepiej. Sumując nie żałuję zakupu, ale nie wiem czy kupiłbym je ponownie, chyba wolałbym teraz kupić jakieś chińskie Noname bo już jest całkiem sporo podobnych konstrukcji na Alibabach dostępnych w znacznie niższej cenie, a umówmy się, jeśli chcesz się czuć bezpiecznie to nie słuchasz w nich głośno muzyki jeżdżąc na rowerze. Muzyka ma być gdzieś tam w tle, jako jeden z elementów całej zabawy i do takich celów tańsze słuchawki w zupełności wystarczą imo 😉
Chrismel Opublikowano 14 Lipca 2022 Opublikowano 14 Lipca 2022 @KierbaMam do Ciebie pytanie odnośnie tych słuchawek Sony (WF-1000XM3). Jak wygląda w nich odcięcie wiatru ? Pytam bo zakupiłem Shockz OpenRun i o ile na rowerze trekkingowym da się ich używać to po przesiadce na gravela gdzie jeżdżę szybciej, nawet na pustej drodze, hałas wiatru jest na tyle dokuczliwy że właściwie są bezużyteczne. I tak przy okazji, wiesz może coś na temat modelu WF-SP800N ? Cena jest praktycznie ta sama a wygląda jakby lepiej mogły się trzymać w uchu.
Rekomendowane odpowiedzi