Skocz do zawartości

RockShox Reba RL - niepokojące dźwięki.

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem ze swoją Rebą. Niestety, ale coś w niej strzela. 

Po wyjęciu amortyzatora z ramy razem z kołem, złapaniu za golenie górne (nie za koronę) i próbie skręcania amortyzatora pojawia się strzelanie wyczuwalne pod ręką. Wyjąłem koło z widelca i podczas wyginania dolnych lag przód - tył strzelanie także występuje.
Wykluczyłem tym samym strzelanie w sterach, rurze sterowej, goleniach górnych na połączeniu z koroną oraz dolnych z piastą.

Rozbierałem dół ostatnio, wszystko czyste, nie ma żadnych rys, olej był i wlałem na nowo w odpowiedniej ilości. Śrub raczej mocniej nie powinienem skręcać.

Możliwe jest to, że winowajcą są ślizgi lub jakieś części sprężyny powietrznej? Ewentualnie połączenie trzpieni górnych lag z dolnymi?

Opublikowano
2 minuty temu, pawel2208 napisał:

Możliwe jest to, że winowajcą są ślizgi lub jakieś części sprężyny powietrznej? Ewentualnie połączenie trzpieni górnych lag z dolnymi?

Bardzo możliwe, ślizgi bez uszkodzeń?

Najlepiej rozebrać i zobaczyć, inaczej się nie dowiesz co nie gra.

Opublikowano

@Kruk Ślizgów dokładnie nie oglądałem. Skupiłem się bardziej na goleniach i one nie mają żadnych śladów. Gdyby ślizgi były uszkodzone, porysowane to raczej uwidoczniłoby się to na goleniach. 

Opublikowano

Może łączenie korony widelca że sterówka?

Widzę czywiscie tytuł:-)

Miałem widelec ,w prawdzie sztywny, który w tym miejscu strzelał. Łączenie korony i sterówki było od spodu. I tam pojawiał się problem.

Opublikowano

Ale może już mają jakiś luz przez co one trzeszczą ?

W pomorze powietrznej wszystko chodzi ze smarem i na oringach to w sumie skąd miałby się wydobywać trzask?

Ja bym zrobił tej rebie przegląd kompletny, aaa i jaki to rocznik reby?

Opublikowano

Rower z 2017 z czarnymi goleniami.  Nie dodałem, że kilka dni temu jak wyjąłem górę i próbowałem giąć same rurki górne to żadne dźwięki się z korony nie wydobywały, ale może też przez mniejszą dźwignię nie użyłem odpowiedniej siły.

Znam budowę tego widelca i też mi się wydaje, że sprężyna powietrzna i tłumik raczej odpada, bo tam nie ma co wydawać takich dźwięków. 

Opublikowano

Noo to jak znasz jego budowę to ułatwia rozmowę :) 

Hmyyy...lagi są pneumatycznie wbijane w koronę amora lub wkręcane, w słabszych modelach tam czasami sączył się olej co by wnioskowało że jest gdzieś miejsce na olej, nie mniej bardzo wątpię by lagi w koronie strzelały...

Opublikowano

A połączenie popychaczy z dolnymi lagami? Tam siedzą ciasno, bo trzeba je przez śruby wybijać żeby podzielić widelec.

Opublikowano

Fakt to może skrzypieć jak już pytanie czy za słabo są śruby przykręcone czy co.

Opublikowano

Kilka dni temu jeszcze raz rozpołowiłem widelec i bardziej skupiłem się na gięciu lag. Okazuje się, że jednak strzela na łączeniu z koroną :/ Dużo trudniej jest doprowadzić do strzelania gnąc same górne lagi po rozkręceniu niż złożony, ale udało się znaleźć źródło dźwięków. 

Odwróciłem rower do góry kołami i zalałem połączenie lag z koroną Brunoxem, bo znalazłem w zapasach. Zostawiłem rower na noc w tej pozycji, następnego dnia pojeździłem i na kolejną noc zrobiłem to samo. Podczas jazdy już nie strzela, ale jak użyję większej siły kręcąc kierownicą i blokując koło między nogami to problem jeszcze występuje. 

Na regenerację lag nie wysyłam, bo koszt spory. Muszę z tym jeździć i mam nadzieję, że jak najmniej dźwięków będzie do mnie docierało z widelca :P

Opublikowano

Łączenie sterówki z koroną? To tak jak w moim Mosso.

Opublikowano

Połączenie lag z koroną strzela u mnie.

Opublikowano

Dobrze,że przynajmniej jest diagnoza.

• Lubię to! 1