PawelNAK Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Witam. Planuję zamówić szose Merida Scultura 400 2019, mam pytanie odnośnie jego geometrii, jaka ona jest i jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni?? Mam 186 cm wzrostu, wewnętrzna długość nogi 90 cm. Sprzedawca proponował mi rozmiar L, a niestety nie mam możliwości przymierzenia się.
Maus3R Opublikowano 25 Czerwca 2019 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Witam. Mam ten sam wzrost co Ty, przekrok około 89-90cm. Jeżdżę na aluminiowej Sculturze w rozmiarze 56 (L) z roku 2015 i jest idealnie. Chyba pierwszy mój rower w którym nie musiałem wymieniać mostka lub sztycy by go sobie dopasować. Przy mostku na minus kierownica niżej siodełka około 10cm. Z tego co widziałem w tabelkach, to wymiary geometryczne ram przez ten czas się nie zmieniły więc śmiało możesz brać L-kę. Wiem, że przy Twoim wzroście może być trochę nieswojo zamawiać rozmiar 56, ale zwróć uwagę że np. długość górnej rury w rozmiarze 56 w Sculturze jest większa niż np. w Treku Domane rozmiar 58. Jeżeli jesteś z okolic Białegostoku, to możemy umówić się na "testową" jazdę byś mógł osobiście dokonać przymiarki. Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Maus3R
PawelNAK Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2019 2 godziny temu, Maus3R napisał: Witam. Mam ten sam wzrost co Ty, przekrok około 89-90cm. Jeżdżę na aluminiowej Sculturze w rozmiarze 56 (L) z roku 2015 i jest idealnie. Chyba pierwszy mój rower w którym nie musiałem wymieniać mostka lub sztycy by go sobie dopasować. Przy mostku na minus kierownica niżej siodełka około 10cm. Z tego co widziałem w tabelkach, to wymiary geometryczne ram przez ten czas się nie zmieniły więc śmiało możesz brać L-kę. Wiem, że przy Twoim wzroście może być trochę nieswojo zamawiać rozmiar 56, ale zwróć uwagę że np. długość górnej rury w rozmiarze 56 w Sculturze jest większa niż np. w Treku Domane rozmiar 58. Jeżeli jesteś z okolic Białegostoku, to możemy umówić się na "testową" jazdę byś mógł osobiście dokonać przymiarki. Dzięki 👍 Niestety jestem z okolic Bydgoszczy ale Twoja wypowiedź chyba rozwijała moje wszelkie obawy co do odpowiedniego rozmiaru właśnie sprzedawca wspominał o tym że w Meridzie rozmiarówka nieco inaczej wypada niż w innych rowerach, a ma być to moja pierwsza szosa więc nie bardzo się w tym orientuje.
PawelNAK Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2019 Mam do Was jeszcze pytanie, słyszałem że Merida Scultura to typowy rower bardziej do jazdy po górach niż po płaskim, a z racji że mieszkam na Kujawach i w górach nie będę jeździł więc czy jest sens kupować ten rower? Sam już nie wiem... 😕
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Bardziej po górach? No way Potwierdzam rozmiar - przy moich 183 cm L pasuje, czuję się na nim bardzo dobrze, nawet przy trasie rzędu 300 km. Generalnie sprzęt świetny prócz prowadzenia przewodu hamulca tylnego - jak to w Meridach - tłucze na nierównościach, lecz porównując Sculturę 400 z Trekiem Emonda (ok 1000 zł na korzyść Meridy) - nic jak tylko brać zielonego potworka
Rekomendowane odpowiedzi