Skocz do zawartości

Nowe koła 12x150 do ramy boost 12x148

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam zamiar złożyć rowerek enduro na kołach 29".

Znalazłem fajne koła, z przodem nie będzie problemu, jednak tył to 12x150. Większość ram enduro na 29" ma z tyłu boosta 12x148 i tutaj moje pytanie, da radę wsadzić takie koło do ramy z boostem?

Teoretycznie w większości ram i tak ośką tak jakby dociska się ramę do koła i przed dokręceniem ośki jest spory luz.

Nie wybrałem jeszcze ramy, ale wiem że chcę koła 29", alu albo karbon. 

Ja myślicie ma to sens, czy lepiej nie kombinować? 

Edytowane przez Karoleq
Opublikowano

Pokaż to koło, może ta piasta ma możliwość wymiany osi na 148. 

Jeśli rama karbonowa to bym nie ryzykował za Chiny ludowe. Jak o Alu można by coś działać. Zresztą rama ma zawsze luzu trochę np. rama moja 135 ośką, ma 136,4 mm.

Piasty 150x12 to piasty do DH czyli sporo wytrzymają, jeśli są nowe, lub serwisowane jak są używane. 

• Pomógł 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Pokaż to koło, może ta piasta ma możliwość wymiany osi na 148. 

Jeśli rama karbonowa to bym nie ryzykował za Chiny ludowe. Jak o Alu można by coś działać. Zresztą rama ma zawsze luzu trochę np. rama moja 135 ośką, ma 136,4 mm.

Piasty 150x12 to piasty do DH czyli sporo wytrzymają, jeśli są nowe, lub serwisowane jak są używane. 

Kół jeszcze nie mam u siebie, ale jest to zestaw na piastach industry nine torch z bębenkiem shimano i z obręczami stansa.

Opublikowano

Uuuu super piasta :D 

Myślę że by w alu ramę weszła, nawet w karbon po delikatnym szlifie ośki, bo nie wiem gdzie dostać do tych piast części zamienne, ale pewnie dałoby się coś wymienić, bo to bardzo dobre piasty.

• Pomógł 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kruk napisał:

Uuuu super piasta :D 

Myślę że by w alu ramę weszła, nawet w karbon po delikatnym szlifie ośki, bo nie wiem gdzie dostać do tych piast części zamienne, ale pewnie dałoby się coś wymienić, bo to bardzo dobre piasty.

Tak, bardzo fajna piasta i bardzo dobrze brzmi :D A przykładowo gdybym te koła faktycznie wsadził do roweru z boostem 12x148 to nie byłoby problemu z mocowaniem zacisku hamulca? Nie będzie tak, że tarcza hamulcowa będzie trochę przesunięta?

Opublikowano

No na pewno o ten 1 mm będzie przesunięta, ale przecież zacisk ma luz roboczy na boki conajmniej 4-5 mm to myślę że będzie można to wyregulować ale głowy nie dam. 

W razie co pilniczek i jechane po 1 mm z każdej strony, choć to druciarstwo lekkie.

Jeśli to piasta na 6 śrub to są podkładki dzięki którym można lekko odsunąć tarczę od koła.